Ivan Stepanovitj Mazepa

Titel:
Kosackledare
Levde:
164(4) - 1709 (ca. 65 år)
Ivan Mazepa

Historia:

Ivan Stepanovitj Mazepa föddes cirka 1644 i närheten av Bila Tserkva, Ukraina som son till Stephan-Adam Mazepa och Maryna Mazepa. Han kom från en fin adelsfamilj, han var bildad och språkkunnig, och under hans ledning byggdes kyrkor, bibliotek och gymnasium.

Han blev kosackledare, så kallad "hetman" i Ukraina, och han försökte att frigöra Ukraina från Ryssland, och därför sökte han kontakt med Karl XII, dock splittrades den armé han lovat kungen.

Han skapade en ukrainsk kosackrepublik som kom att bli allierad med Karl XII. Huvudorsaken till misslyckandet var att han aldrig fick något allmänt stöd bland kosackerna för sin republik. Den gick också under samtidigt som den svenska krigslyckan vände och han tvingades följa Karl XII och hans armé till Bender, där han dog 1709, cirka 65 år gammal.

Han betraktas i dag som Ukrainas grundare, och arbete pågår att föra tillbaka hans kvarlevor till Ukraina. Ett minne från Mazepas svenska kontakter är att den ukrainska flaggan innehåller de svenska färgerna.

Källor

Inlagd 2004-10-24 | Uppdaterad 2017-12-01