Christopher PolhemLevde: 1661 - 1751  (89 år)
Titel:    Uppfinnare, adelsman

Christopher Polhem - målad av David von Krafft
  Christopher Polhem föddes på Gotland den 18 november 1661 som son till handelsmannen  Wulff Christopher Polhammar (Polheim) och  Kristina Schening. Vissar uppgifter säger att han föddes i Tingstäde coh andra i Visby. 

Polhems farfar tillhörde en österrikisk friherrlig ätt, men han hade sökt en fristatd i Pommern på grund av sin religion. Polhelms far hade senare råkat i sjönöd och drivit iland på Gotland, där han sedan stannat. Efter att hans far avlidit gifte hans mor om sig, och Polhem flyttade då till Stockholm där en farbror till honom bodde. Då han var tolv år dog även farbrodern, och han fick i flera år förtjäna sin mat genom att vara gårdsskrivare på olika gods.

På sin fritid höll han på med slöjd och mekaniska uppfinningar, dock förstod han att han måste lära sig latin om han skulle kunna komma någon vart. Därför vände han sig till en präst, Dryselius, och av honom fick han ett latinskt lexikon - som han skulle lära sig utantill. Han gick sedan i sju månaders tid - varje dag - till prästen för undervisning. Tack vare detta kunde han sedan resa till Uppsala, med ett rekommendationsbrev från Dryselius, för att studera matematik och mekanik. Han blev också inom kort professor Spoles gunstling.

Från Falun fick han bland annat ett uppdrag; att konstruera ett vindspel till koppargruvan - vilket han lyckades så bra med att kung Karl XI fick upp ögonen för honom och han utnämndes genast till "bergsmekanikus", en särskild inrättad specialtjänst just åt honom.

Mellan åren 1694-1697 var han på resa utomlands, bland annat till Tyskland, England, Holland och Frankrike, och kom hem med nya ideér och uppfinningar. Han uppfann sånings- och tröskmaskiner, valsverk, urfabriker, mekaniska vävstolar, väder- och vindkvarnar, en stor fabrik för tillverkning av järnblecksarbeten med mera. Han fick lysande anbud både från Peter I i Ryssland och kung Georg i England, men han stannade i Sverige. 1714 utnämndes han till assessor i Kommerskollegium och två år senare blev han kommerseråd och adelsman. Vid sjuttioåtta års ålder (1739) var han med om att grunda Vetenskapsakademien tillsammans med Carl von Linné, Anders Celsius och Anders Johan von Höpken.

Trettio år gammal (1691) gifte han sig med Maria Hoffman, och de fick bland annat sonen Gabriel år 1700. Polhem dog den 30 augusti 1751 i Stockholm, 89 år och 9 månader gammal. Kuriosa: Christopher Polhem är på baksidan av våra 500-kronorssedlar. Porträttet av Polhem är målat av David von Krafft.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2004-10-25 | Uppdaterad 2005-08-06