Emilie Flygare-Carlén

Titel:
En av Sveriges första yrkesförfattare
Levde:
1807 - 1892 (84 år)
Emelie Flygare-Carlén

Historia:

Emilie Flygare-Carlén föddes den 8 augusti 1807 i Strömstad som dotter till handelsmannen Rutger Smith och Margareta Stiegler.

1827 när hon var tjugo år gifte hon sig med provinsialläkaren Axel Flygare, och de bosatte sig i Kronobergs län. 1833 blev hon änka och hon flyttade då tillbaka till födelseorten, då hon på uppmaning från sin bokförläggare bosatte sig i Stockholm.
I augusti 1834 trolovade hon sig med en ung jurist som hette J.R.Dalin, men han dog av hetsig feber i november 1835.

1841 gifte hon sig igen, nu med Johan Gabriel Carlén.

Hon har liksom Fredrika Bremer vunnit ett världsberömt namn genom sina många fantasifulla, gärna lästa romaner, och de har översatts till många olika språk. Hennes författarskap, som blomstrade rikast åren 1838-1851, utmärker sig för stor uppfinningsrikedom och en sällsynt livfull skildringsgåva.
Sina största triumfer har hon firat såsom skildrare av västra skärgårdens folktyper, hon har i kraftiga drag tecknat denna befolknings faror, lidanden, försakelser, dess vilda strider och glada vilostunder.

Bland hennes bästa alster är den mörka, spännande brottmålsromanen Rosen på Tistelön, och Skjutsgossen - historien om den fattige adelsmannens öden -, Pål Värning, den enkla kärlekshistorien från skärgårdsvärdshuset med dess bilder ur det lägre folklivet, samt den stora kustromanen Ett köpmanshus i skärgården och En natt vid Bullarsjön - riktad mot hyckleriet och det religiösa svärmeriet.

Hon dog i Stockholm den 5 februari 1892, 84 år gammal.

Källor

Inlagd 2004-11-07 | Uppdaterad 2005-02-09