Pontus De la GardieLevde: 1520 - 1585  (ca. 65 år)
Titel:    Fältherre, friherre och riksråd

Pontus De la Gardie
 Pontus De la Gardie föddes år 1520 i  Languedoc i Frankrike, som son till Jacques (herre till godsen Roussillon och La Gardie) och Catherine de Sainte Colombe.

Det var bestämt att hans skulle studera till präst, och därför uppfostrades han i Montlieu i stiftet Carcassonne. Han var emellertid mer intresserad av krigaryrket, och gick in på den banan istället. Han gjorde sitt första fälttåg under marskalk Brissac i Piemonte och deltog i flera av de europeiska ländernas inre strider. Han landsteg bland annat i Skottland med trupper som Henrik II sänt dit för att bistå Mary av Guise. Efter freden i Chateau-Cambresis gick han i dansk krigstjänst. Av de danska befälen sändes han för att undsätta Varberg, men blev tillfångatagen av svenskarna. Han hade dock inga som helst problem med att gå över till den svenska sidan istället, vilket förekom ibland förr i tiden.

Femtiett år gammal (1571) blev han upphöjd till friherre med Ekholmen som stamgods. Han utförde bland annat flera viktiga diplomatiska uppdrag och var i början av 1580-talet ledare för den svenska krigföringen mot Ryssland. Med sin lysande militära begåvning spelade han en viktig roll för uppbyggnaden av det svenska Östersjöväldet.

I striden om kronan mellan de kungliga bröderna Erik XIV, och Johan III:s stödde De la Gardie den sistnämnda, och blev på det sättet en av Johans betrodda medhjälpare. Sextio år gammal (1580) gifte han sig med Sofia Johansdotter Gyllenhielm (24), som var en utomäktenskaplig dotter till Johan III. Med henne fick Pontus barnen:
1) Brita
2) Johan De la Gardie
3) Jacob De la Gardie 1583-1652.
När det sista barnet, Jacob, föddes dog Sofia i barnsäng.

Den 5 november 1585 begav han sig ut i en båt på floden i Narva i Estland, och när den kantrade omkom han tillsammans med arton andra. Han blev 65 år gammal.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2004-12-27 | Uppdaterad 2007-07-28