Gustaf Dalén

Titel:
Uppfinnare och Nobelpristagare i fysik 1912
Levde:
1869 - 1937 (68 år)
Gustaf Dalén

Historia:

Nils Gustaf Dalén föddes den 30 november 1869 vid Stenstorp i Västergötland som son till lantbrukaren Anders Johansson och Lovisa Dahlén.

Tretton år gammal (1882) uppfann han en väckarklocka som en kvart innan larmet gick tände ljuset i rummet och satte på kaffepannan.

Vid 23 års ålder (1892) åkte han till Stockholm för att visa en av sina uppfinningar för Gustaf De Laval. Uppfinningen var en apparat som mätte mjölkens fetthalt, vilken Gustaf De Laval precis själv uppfunnit och tagit patent på. De Laval föreslog att Dalén skulle utbilda sig, och sedan kunde han få jobb vid honom. Detta gjorde Dalén, han studerade bland annat i Tyskland och på Chalmers i Göteborg.

Han gifte sig med Elma Persson 1901. De fick fyra barn, två söner och två döttrar. 1904 började han arbeta i det nystartade företaget AGA. (AGA är förkortning av AB Gasackumulator). Med ett antal tekniska uppfinningar lyckades han revolutionera fyrteknologin och gjorde de möjligt att använda acetylen på ett mera effektivt, sätt. Han framställde nämligen en helt ny apparat för "blixtljusets framställande". Den kunde lysa i månader och år utan tillsyn, och den tändes och släcktes automatiskt vid mörkrets resp. ljusets inbrott. Uppfinningen fick stor användning inom svenska fyrväsendet och även i utlandet. Fem år senare (1909) var han VD för AGA.

När han var 43 år gammal (1912) förlorade han synen vid en explosionsolycka, och samma år tilldelades han Nobelpriset i fysik för sina uppfinningar inom fyrteknikens område.

I början av 1920-talet drabbades han och AGA av stora ekonomiska problem och han förlorade hela sin förmögenhet. De kom dock på fötter igen. Han fortsatte att leda AGA till sin död 1937 och deltog aktivt i den tekniska utvecklingen. Under denna tid konstruerade han den unika AGA-spisen som blev en storsäljare.

Nils Dalén dog den 9 december 1937 i Stockholm, 68 år och 9 dagar gammal. Han hade då varit blind i tjugofem år.

Källor
Inlagd 2005-01-20 | Uppdaterad 2005-01-20