Elisabet Gustavsdotter VasaLevde: 1549 - 1597  (48 år)
Titel:    Svensk prinsessa. Hertiginna av Mecklenburg

Elisabet Gustavsdotter Vasa
 Elisabet Vasa föddes på Kungsörs kungsgård den 4 april 1549 som dotter till  Gustaf Vasa (53) och  Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) (33).

Elisabet fick en bra och vårdad uppfostran och lärde sig bland annat att spela både spinett och luta. Dessutom vann hon allas hjärtan genom sin älskvärdhet och redbarhet och hon hyllades som en av Europas "fullkomligaste" prinsessor. Hon fick många giftermålsanbud och hennes bröder Johan och Karl (IX) verkade särskilt intresserad av hennes planer.

Tretton år gammal (1562) bortförlovades hon med dåvarande koadjutorn i Riga, Kristofer av Mecklenburg (1537-1597) men när han blev kvarhållen som fånge i Polen i flera år så avbröts förlovningen 1573. Elisabet var då 24 år. Året därpå tänkte man gifta bort henne med en pommersk furste men när det inte blev av så tänkte man att hertigen av Cleves son kanske skulle kunna vara lämplig, men det blev inte heller av.

Under tiden som hon väntade på att hennes bröder skulle hitta en lämplig man till henne (ja, det gick till så) så sägs det att hon fick i uppdrag att ta hand om brödernas "frillobarn" d.v.s. deras oäkta barn som de fått med sina älskarinnor. Så hon tog hand om tre av Eriks barn, Johans två, Magnus tre, och så Karls son Karl Karlsson Gyllenhielm.

År 1577, fyra år efter att deras förlovning brutits kom så Kristofer av Mecklenburg på nytt tillbaka som friare. Men eftersom Johan III tyckte han var för fattig så fick han inte gifta sig med Elisabet. Kristofer gifte sig istället med en dansk prinsessa, men hon dog efter en kort tid, och lämnade en del pengar till Kristofer. Nu – när han hade mer pengar - friade han för tredje gången till Elisabet och nu fick hon lov att gifta sig med honom. Nitton år efter att de väl förlovade sig första gången gifte de sig så till slut i maj 1581. Då var Elisabet 32 år fyllda, och den enda av Gustav Vasas döttrar som var ogift. Efter bröllopet bosatte de sig i Mecklenburg i Tyskland. 1584 fick de dottern Margareta Elisabet av Mecklenburg (1584-1616).

Elva år efter giftermålet, i mars 1592, dog hennes man Kristofer (60). Efter hans död återvände Elisabet till Sverige, och fick då Norrköpingshus som förläning. Hon dog den 12 november 1597, 48 år gammal. Hon begravdes året därpå i Uppsala domkyrka.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2005-05-14 | Uppdaterad 2005-05-14