Maria Eufrosyne av Pfalz

Titel:
Prinsessa
Levde:
1625 - 1687 (62 år)
Maria Eufrosyne av Pfalz

Historia:

Maria Eufrosyne av Pfalz föddes på Stegeborgs slott i Östergötland (se bild) den 9 februari 1625 som dotter till pfalzgreven Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken (36) och Katarina Vasa (40) (dotter till Karl IX). Maria Eufrosyne var således syster till Karl X Gustav och kusin till drottning Kristina.

Då föräldrarna efter hennes födelse hade bosatt sig i Sverige blev hennes uppfostran helt och hållet svensk. En tid fick hon undervisning tillsammans med sin kusin Kristina, men efter en tid ansågs det ändå inte lämpligt att de hade gemensam undervisning längre, trots att Kristina bodde och växte upp i hennes familj.

På våren 1643, då Maria Eufrosyne var 18 år, fick hon en friare - greve Henrik av Nassau-Dillenburg. Utan hänsyn till greven avslog hennes far anbudet - efter två års tvekan.

Det definitiva avslaget är daterat den 4 mars 1645, och redan elva dagar senare, den 15 mars tillkännagav fadern sin dotters förlovning med Magnus Gabriel de la Gardie. Två år senare, den 7 mars 1647 firades deras bröllop på Stockholms slott. Antagligen var det efter påtryckningar från drottning Kristina som bröllopet äntligen blev av. De la Gardie var ju en så kallad "gunstling" (favorit) till drottningen, och det sägs att drottningen själv var intresserad av honom men att hon inte kunde gifta sig med honom för det var under hennes "stånd". Drottningen ville dock alltid ha Magnus Gabriel vid sin sida och hon överöste honom också med titlar och gåvor – som slott och förläningar.

Maria Eufrosyne och Magnus Gabriel fick tillsammans elva barn, men endast tre av dessa nådde vuxen ålder, en son och två döttrar:
* Gustaf Adolf De la Gardie 1647-1695
* Catharina Charlotta De la Gardie 1655-
* Hedvig Ebba De la Gardie 1657-
Sonen dog ogift men de båda döttrarna gifte sig - men fick dock inga barn.

Allt var frid och fröjd så länge hennes man, Magnus Gabriel, var drottningens gunstling men år 1653 föll han i onåd hos Kristina och både han och hans familj fick då lämna hovet. Året därpå abdikerade emellertid drottning Kristina och Maria Eufrosynes bror, Karl X Gustav, blev kung. Han upphöjde henne till prinsessas värdighet, vilket dock inte sågs med nådiga ögon av alla. Hennes äktenskap med Magnus Gabriel förefaller ha varit lyckligt, men de yttre omständigheterna förmörkades genom de olyckor som framkallades genom reduktionen där de förlorade nästan allt de ägde. Maria Eufrosyne dog på Höjentorp den 24 oktober 1687, 62 år gammal och gravsattes i Riddarholmskyrkan. Hon flyttades senare till Varnhems kyrka i Västergötland där hon begravdes vid sidan av sin man som avlidit året före henne.

Källor
Inlagd 2005-05-30 | Uppdaterad 2005-05-30