Kristina Magdalena av Pfalz

Titel:
Prinsessa och markgrevinna
Levde:
1616 - 1660 (44 år)
Kristina Magdalena av Pfalz

Historia:

Kristina Magdalena av Pfalz föddes i maj 1616 på Nyköpingshus som dotter till pfalzgreven Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken (28) och Katarina Vasa (32) (dotter till Karl IX). Kristina Magdalena var följaktligen syster till den framtida kungen Karl X Gustav och kusin till den blivande drottningen Kristina Vasa. Vid hennes födelse var föräldrarna på besök hos änkedrottning Kristina av Holstein-Gottorp, som bodde på Nyköpingshus, vilket var orsaken till att hon föddes där.

I sin ungdom fick hon flera giftermålsförslag - bland annat från en ung markis de Huntley, som dock inte ledde till något äktenskap. På 1630-talet vistades hon ute i Europa hos Gustav II Adolfs hustru Maria Eleonora och där blev hon förälskade hon sig våldsamt i fältherren Bernhard av Sachsen-Weimar. Diskussionerna om äktenskap mellan de två bedrevs emellertid ganska lamt av den svenska legaten Johan Adler Salvius, och med tiden rann det hela ut i sanden. Hemma i Sverige hade bland andra också fältherren Karl Gustav Wrangel anhållit om hennes hand, men fått avslag då hennes mor inte tyckte att det passade. Hon uppmanade sin dotter att inte genom ett ovärdigt giftermål skämma ut det gamla Pfalziska huset.

Vid slutet av 1641 kom markgreven Fredrik VI av Baden-Durlach till Sverige. Fredrik blev ganska snart en god vän till hennes bror Karl Gustav. Efter en tid bad han Karl Gustav om tillåtelse att få gifta sig med Kristina Magdalena, vilket han också fick. Det bestämdes att bröllopet skulle hållas den 27 november 1642 på Stockholms slott, men några dagar före bröllopet brann det på slottet och akten fick därför skjutas upp några dagar. Branden förstörde flera torn och skadade även en del av den övriga byggnaden. Kristina Magdalena var 26 år vid giftermålet och hennes man var 25. Efter bröllopet begav de sig till hennes makes gods i Tyskland. Han försökte att bli anställd vid den svenska hären, men fick avslag på sin ansökan.

Kristina Magdalena fick med sin man barnen:
1) Fredrik VII Magnus av Baden 1647-1709
2) Johanna Elisabet av Baden 1651-1680

Kristina Magdalena dog 44 år gammal den 4 augusti 1660. Hennes man överlevde henne med sjutton år, han dog 1677. Han blev 60.

Källor
Inlagd 2005-05-30 | Uppdaterad 2005-05-30