Jonathan Swift

Titel:
Präst, satirisk författare. Skrev bl.a. "Gullivers resor"
Levde:
1667 - 1745 (77 år)
Jonathan Swift

Historia:

Jonathan Swift föddes den 30 november 1667 i Dublin på Irland som enda son till det engelska paret Jonathan Swift och Abigaile Erick. Hans far hade redan varit död i sju månader när han föddes. En förmögen farbror bekostade därför hans utbildning. Först gick han i skola i Kilkenny och sedan i Trinity college i Dublin, där han lyckades, trots sitt rebelliska sätt, ta examen 1685. Tre år senare dog farbrodern, som hade förlorat hela sin förmögenhet, och när revolutionen bröt ut på Irland flydde Swift till England där han ett tag bodde vid sin mor i Leicester.

I slutet av 1689 fick han anställning som sekreterare hos en avlägsen släkting, statsmannen Sir William Temple (1628-1699) och flyttade till Moor Park, Surrey. Där mötte han Esther Johnson som han kallade för Stella, (9) som han sedan hade en livslång relation till. Han lärde henne att skriva och han läste för henne. Swift och Temple kom bra överens och efter tre års anställning presenterade Temple honom för kung William III. Tjugosju år gammal (1694) prästvigde han sig. Missnöjd med att inte bli befordrad tackade han ja till en tjänst i pastoratet Kilroot nära Belfast på Irland. Där lärde han känna Jane Waring som han kallade "Varina". Oförmögen att även på Irland göra karriär återvände han till Moor Park året därpå, där han var tills Temple avled 1699. Under den tiden skrev Swift The Battle of the Books (som dock inte publicerades förrän 1704) och A tale of a tub som var en satir om det "religiösa överskottet". Ungefär omkring år 1713 träffade han Esther Vanhomrigh som han kallade "Vanessa" i sin dikt Cadenus and Vanessa.

Vid 59 års ålder (1726) gav han ut Gullivers resor som han nog är mest berömd för. Den blev en berömd barnbok, fast själv sa han att den inte var tänkt som en barnbok utan bokens syfte var "att reta snarare än att roa". Boken är en allegori – den har en djupare mening och kan tolkas på flera sätt. Swift gjorde som många andra författare på den tiden - maskerade sin samhällskritik så att inte de som hade makten skulle kunna straffa en.

År 1729 gav han ut sin satiriska A modest proposal (Ett anspråkslöst förslag) som gjorde att han fick hård kritik. Där lägger han i saklig ton fram att de fattiga på Irland har alldeles för många barn, så de irländska barnen bör slaktas och användas som föda för de rika människorna i England. På det sättet löser man två problem: köttbristen i London och svälten och överbefolkningen på Irland. Trots sin ironi var han själv en generös man som gav minst en tredjedel av sin inkomst till välgörenhet och en tredjedel gick till att grunda och inrätta ett sjukhus för mentalsjuka – St Patrick´s Hospital for Imbecilles - som öppnade tolv år efter hans död (1757). Han dolde dock gärna sin välgörenhet under en "cynisk likgiltighet". Det påstås att han var hatisk mot folk, nyckfull till läggningen och misstänksam mot allt och alla och dessutom själv blev sinnessjuk de sista åren av sitt liv - han skall på 1740-talet ha drabbats av ett slaganfall som gjorde att han blev senil och förvirrad. Han dog den 19 oktober 1745, 77 år och 10 månader gammal. Hans sista ord i livet sägs ha varit; "Jag dör som en förgiftad råtta i ett hål. Jag är vad jag är. Jag är vad jag är". Sin förmögenhet testamenterade han till ett sjukhus för mentalsjuka – en anstalt, som på den tiden var en nyhet. Han begravdes vid sidan av "Stella" i St Patrick´s katedral i Dublin.

Ett urval av Jonathan Swifts verk:
* The battle of the Books –1704
* A tale of a tub –1704
* A meditation upon a broomstick – 1710 (parodi på predikningar)
* The journal to Stella – 1710-1713
* Argument against Abolishing Christianity - 1711
* The Conduct of the Allies – 1711
* Remarks on the Barrier Treaty – 1712
* The Public Spirit of the Whigs – 1714
* Gulliver´s travels – 1726 - Gullivers resor
* A modest proposal – 1729 - Ett anspråkslöst förslag
* On the death of Dr Swift – 1731 (skriver han om sin egen död)
* The Lady´s dressing room – 1732

Källor

Inlagd 2005-06-17 | Uppdaterad 2017-11-04