Ulrica Fredrica PaschLevde: 1735 - 1796  (60 år)
Titel:    Porträttmålare

Ulrika Fredrika Pasch
 Ulrica Fredrica Pasch föddes den 10 juli 1735 i Stockholm som dotter till konstnären och målaren  Lorens Pasch d.ä. (1702-1766). Hon var således syster till  Lorens Pasch d.y.

Ulrica fick sin första undervisning i måleri av sin far, Lorens. Tanken var kanske aldrig att hon skulle bli målarinna, utan det var nog mer som ett tidsfördriv. Hennes bror, Lorens, reste däremot till Paris för att studera måleri 1758. När Ulricas far fick mindre beställningar var hon tvungen att ta tjänst som hushållerska för att få ihop pengar till sig själv, och sin far, som hon tog hand om på äldre dagar. För att dryga ut kassan började hon även måla och några av hennes första arbeten var de så kallade "regentlängderna" som vid hennes samtid var mycket omtyckta. Det är en samling av porträtt av Sveriges regenter från och med Gustav Vasa och framåt.

Dorothea Elisabeth Schultz, gift Sauer - målad av Ulrica Fredrica PaschHon gjorde även kopior på andras verk. Så småningom fick hon dock beställningar från enskilda personer som ville ha sina porträtt utförda. Och ju mer ryktet spreds om hur duktig hon var ju flera beställningar fick hon - även från de högre samhällsklasserna. När hennes bror Lorens kom tillbaka 1766, efter åtta år utomlands, blev hon starkt inspirerad av hans konstnärskap och vad han lärt sig alla åren i Paris. Han flyttade in till henne, där även deras andra syster bodde, och Ulrica och Lorens började samarbeta. Hon hjälpte honom med de små detaljerna i hans konstverk, som var viktiga för helheten av bilden. Syskonen tillbringade resten av sitt liv ihop. Ulrica målade själv många tavlor och det är ibland svårt att se skillnaden mellan hennes tavlor och Lorens. Trettioåtta år gammal (1773) blev hon, som den första kvinnan någonsin, invald som ledamot av Målar- och bildhuggarakademin.

Ulrica dog i Stockholm den 2 april 1796, 60 år gammal. Bilden av Ulrika är ett självporträtt, och den andra föreställer Dorothea Elisabeth Schultz som Ulrika porträtterade 1771.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2005-09-03 | Uppdaterad 2005-09-03