Maud av Saxe-Coburg-GothaLevde: 1869 - 1938  (68 år)
Titel:    Norsk drottning 1905-1938 (33 år)

Maud av Saxe-Coburg-Gotha
 Maud av Saxe-Coburg-Gotha föddes som  prinsessa av Wales den 26 november 1869 i Marlborough House i London som dotter till prinsen av Wales, senare kung  Edward VII (28) och  Alexandra av Oldenburg-Glücksburg (25). Maud var således barnbarn till Storbritanniens och Indiens kejsarinna,  Victoria av Hannover.

Maud döptes på julafton i Marlborough House och bland dopvittnena fanns även hennes framtida svärmor, den svenska prinsessan Louise Bernadotte (18). Det sägs att Maud var ett mycket livligt och äventyrslystet barn vilket gjorde att hon fick smeknamnet "Harry". Hon följde gärna med sin mor på de årliga besöken till Danmark för att hälsa på morfar, Kristian IX och mormor Louise. Hon brukade även följa med sin mor och systrar på kryssningar till bland annat Norge och Medelhavet.

Maud, Haakon VII och Olav (V)Tjugosex år gammal, den 22 juli 1896, gifte hon sig i Buckingham Palace med sin kusin, den danska prinsen Carl, som snart skulle fylla 24 år. Som bröllopspresent av sin far fick Maud Appleton House vid Sandringham Estate, ett stort sommarresidens, eftersom hon så ofta var i England på besök. Det var också där som deras enda barn, Olav V föddes 1903. Carl var officer i den Danska flottan och familjen bodde därför i Danmark fram till 1905, då unionsupplösningen mellan Norge och Sverige inträffade. Norge behövde därmed en "egen" kung, och valet föll då på hennes man, Carl, och året därpå, den 22 juni 1906, kröntes de därför bägge två i Nidarosdomen i Trondheim till Norges nya kungapar. Detta blev förövrigt även den sista kröningen av en kunglighet i Skandinavien.

Maud älskade Storbritannien i hela sitt liv, men anpassade sig ändå snabbt till att vara drottning av Norge. Hon ägnade sig åt välgörande ändamål, speciellt när det gällde barn och djur. Hon gynnade även musiker och andra artister. Maud dog av hjärtproblem i London tre dagar efter en operation, den 20 november 1938. Sex dagar senare skulle hon ha fyllt 69 år. Hennes kropp fördes tillbaka till Norge och gravsattes i Akershus.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2005-09-05 | Uppdaterad 2005-09-05