Fredrik Adolf av Holstein-GottorpLevde: 1750 - 1803  (53 år)
Titel:    Svensk prins. Hertig av Östergötland. Fältmarskalk 1792

Fredrik Adolf av Holstein-Gottorp
 Fredrik Adolf föddes på  Drottningholm den 18 juli 1750 som yngsta son till kung  Adolf Fredrik och  Lovisa Ulrika av Preussen.
Han var bror till Gustav III, Karl XIII och Sofia Albertina.

Han skrevs in vid svenska armén redan när han låg i vaggan och tolv år gammal blev han redan överste för ett regemente som uppkallades efter honom.
Han blev senare general och fältmarskalk (1792) men han deltog ej i något krig utan besökte endast kriget i Finland.

Av sin svägerska Hedvig Elisabet (gift med Karl XIII) har han beskrivits så här:
"Hertigen är av medelstorlek, vacker och väl växt, ansiktet något långt med blå, milda och ömma ögon, vari man kan läsa hans hjärtas tankar. Han har ett glatt lynne och skulle vara en behaglig sällskapsmänniska, om han ej vore alltför lättsinnig i sitt tal och gärna sa tvetydigheter. Detta kommer sig av att han för det mesta varit i herrsällskap, och att hans svaghet för det täcka könet alltför mycket fört honom tillsammans med sämre fruntimmer. Han borde kunna haft mera bildning, än han verkligen äger; men bortskämd av änkedrottningen under sina barnaår, har han alltid fått göra vad han har velat. Han är god, men mycket nyckfull och kan vara ganska högdragen, när han är tillsammans med folk av lägre samhällsställning. Annars är han vänlig och hövlig, välgörande mot behövande, god mot sin omgivning och därför i allmänhet mycket avhållen."
(Han brukade kallas för "Europas skönaste prins")

1801 var han på resa (för att vårda sin svaga hälsa) i Leipzig och därifrån friade han, via brev, till Anna Charlotta som var hertiginna av Kurland. Han fick dock ett artigt avslag. Han gifte sig alltså aldrig men hade många älskarinnor, där den mest kända var operadansösen Sophie Hagman (1758-1826) som han hade ett långt förhållande med, mellan åren 1778-1795. Hon bodde i några av hans rum på slottet. De fick även ett barn, som emellertid dog en liten tid efter födelsen.

De senare åren av sitt liv bodde han mest på Tullgarns slott, som ständerna köpt av Magnus Julius De la Gardies (1669-1741) arvingar, och lämnat till honom för underhåll, ett slott som han kom att tillbringa mycket tid i och som han älskade.

Fredrik Adolf dog av kroniskt benröta under en resa till Montpellier i södra Frankrike, den 12 december 1803, 53 år gammal.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2004-10-18 | Uppdaterad 2004-12-29