James HepburnLevde: 1535 - 1578  (43 år)
Titel:    Kallad Bothwell. Gift med Skotska drottningen Mary I - Queen of Scots

James Hepburn, Earl av Bothwell
 James Hepburn, 4:e earl av Bothwell (kallad Bothwell) var född omkring år 1535 som son till  Patrick Hepburn, 3:e earl av Bothwell och  Agnes Sinclair. Inte mycket är känt om Bothwells tidiga liv, men det anges att han hade en något ostadig uppväxt, bland annat så flyttade familjen mycket och dessutom var hans far ibland fängslad för förräderi. När Bothwell var omkring tio år (1543) skilde sig hans föräldrar, och fadern började uppvakta  Mary av Guise, dock utan framgång.

Bothwell slutförde sin utbildning utomlands, och tillbringade även en tid i Paris. I september 1556 återvände han, 21 år gammal, till Skottland och tog över faderns titlar, efter att denne avlidit. Bothwell gifte sig i februari 1566 med lady Jean Gordon. Äktenskapet sägs ha varit misslyckat redan från början. Även om Bothwell känt den skotska drottningen Mary I Stuart länge, verkar det inte som om han inledde något förhållande med henne förrän på hösten 1566, efter att hon fött sin son James VI. Mary var gift med Henry Stuart, men i februari 1567 hittades han mördad. Bothwell blev genast misstänk, eftersom det var allmänt känt att han ville gifta sig med Mary. En rättegång hölls men när inga vittnen dök upp friades han.

Efter cirka ett års äktenskap med Jean Gordon tog Bothwell ut skilsmässa från henne och tolv dagar senare gifte han sig med Mary (maj 1567). Giftermålet med henne gjorde allmänheten upprörd eftersom det var folkets åsikt att Bothwell mördat hennes man - Hur kunde hon gifta sig med sin mans mördare? var den generella tanken. Månaden efter giftermålet möttes de båda av en stort uppbåd. Bothwell flydde medan Mary blev tillfångatagen. Hon var till sist tvungen att abdikera från den Skotska tronen och satt sedan fängslad i nästan 20 år innan hon blev avrättad på order av sin kusin, den Engelska drottningen Elizabeth I (1587). Bothwell flydde från Skottland, i båt, för att försöka få ihop en armé till att befria Mary och återinsätta henne på tronen. Emellertid blev det storm och båten drev till Bergen i Norge. Han gick iland utklädd till matros men blev igenkänd och tagen till fånga av Frederik II:s flotta varefter han sändes till Danmark där han spärrades in, först i Köpenhamn och sedan i Malmö (som då tillhörde Danmark). Han flyttades därefter till Dragsholm slott på Själland. Där satt han sedan fängslad i tio år tills han dog, den 14 april 1578, cirka 43 år gammal.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2005-09-17 | Uppdaterad 2005-09-17