Sophie Hagman

Titel:
Operadansös och älskarinna till prins Fredrik Adolf
Levde:
1758 - 1826 (70 år)
Sophie Hagman

Historia:

Sophie föddes 1758 i Eskilstuna. Hennes far var troligen en soldat vid Södermanlands regemente.

Hon arbetade i unga år som barnflicka och jungfru. Sedan blev hon dansös vid operan, där hon upptäcktes av prins Fredrik Adolf. Då var hon endast omkring sexton år och hade redan ett "par erotiska snedsprång" bakom sig. Hon blev Fredrik Adolfs älskarinna mellan åren 1778-1795. Han gav henne ett par rum av sin våning på Stockholms slott till bostad och tog med henne till lustslotten när han bodde där. När de var vid Tullgarns slott en gång bjöd han in adelsfamiljerna i grannskapet till slottet, berättar Ehrensvärd att "Mamsell Hagman var alldeles såsom ett hovfruntimmer. Hennes konversation var otvungen och behaglig och hon visade mycken ödmjukhet och respekt men ingen blyghet eller undergivenhet. Damerna visade henne alla aktning och kavaljererna ansåg sig lyckligt lottade om hon pratade eller dansade med dem."

Hon gjorde sig med tiden omtyckt av alla och till och med den gamle kräsna Axel von Fersen upphörde efter en tid att tala elakt om henne och erkände: "att hon hade intagit alla till sin fördel".

Med Fredrik Adolf fick hon ett barn, Sophia Fredrica, som dog kort efter födelsen. När prinsen var borta och krigade i ryska kriget passade hon emellertid på att vara otrogen med en ung ståtlig brukspatron. När så Fredrik Adolf kom tillbaka blev det ett häftigt uppträde. Hon ville gifta sig med brukspatronen men prinsen ville inte bryta sitt band med sin älskarinna, så allt blev gott mellan dem igen. Deras förbindelse upplöstes emellertid några år senare (1795) utan några större uppträden.

Hon hittade snart en ny älskare, en berömd fransk sångare och kvinnotjusare. De fick också ett barn tillsammans. Efter att han hade tröttnat på henne reste han till Tyskland, men hon ville inte släppa honom utan reste efter honom, sägs det, enbart för att mötas av köld och likgiltighet.
Efter affären med honom finns inget bevarat som säger att hon skulle ha inlett något nytt förhållande. De sista årtiondena av sitt liv umgicks hon i de finaste kretsarna och hade bland annat Johan Tobias Sergel som vän och beundrare. Hon skilde sig från andra mätresser genom att hon aldrig missbrukare sin ställning genom att förse sig med gods och ägodelar. Hon hade i alla fall fått så mycket gåvor och pensioner att hon kunde leva ett gott liv på äldre dagar. Hon dog 1828, 70 år gammal.

Källor
Inlagd 2004-10-18 | Uppdaterad 2017-10-25