Margaret de ValoisLevde: 1553 - 1615  (62 år)
Titel:    Fransk drottning 1572-1599 (27 år)

Margaret de Valois
 Marguerite de Valois föddes i det kungliga slottet  Saint-Germain-en-Laye utanför Paris den 14 maj 1553 som dotter till franska kungen  Henry II (34) och  Catherine de Medici (34). Hennes bröder, Frans II, Karl IX och  Henry III kallade henne för Margot.

Det sägs att Margot älskade Henry - hertigen av Guise (1550-1588), men att hennes mor aldrig skulle låta dem gifta sig eftersom hon inte tänkte ge ätten Guise någon möjlighet att ta över den franska tronen. Istället erbjöd hon Margot giftermål med spanske kungens son, Don Carlos (1545-1568), men med det blev det inget av. Seriösa förhandlingar inleddes istället med Portugals kung, Sebastian I (1554-1578), men diskussionerna lades ner där också.
Margots mor tyckte att det var en utmärkt idé att gifta bort henne med Henry av Bourbon (senare Henry IV). Ett äktenskap mellan dem skulle återförena släktbanden och även skapa harmoni mellan katoliker och hugenotter eftersom Margot var katolik och Henry hugenott. Trots att Henrys mor, Jeanne d'Albret, som var drottning av Navarra var emot förslaget var många andra för och giftermålet började planeras.

Vid tiden för bröllopet hade Henrys mor avlidit och han själv blivit kung i Navarra. Den 18 augusti 1572 gifte de sig och Henry – som var hugenott - stod största delen av bröllopet utanför kyrkan. Det sägs att de stod och stirrade rakt framför sig utan att titta på varandra och när kardinalen frågade Margot om hon frivilligt tog Henry till sin man svarade hon inte. Hennes bror Charles som då var fransk kung la handen på hennes huvud och uppmanade henne att nicka till svar.

MargotSex dagar efter bröllopet skedde Bartolomeinatten där tusentals hugenotter slaktades så brutal att till och med Ivan den förskräcklige fördömde händelsen. Bakom blodbadet stod ingen mindre än Margots egen mor och bror - Catherine och Henry (III). Margots man Henry flydde från Paris till Navarra och lämnade henne kvar. Margot kom under sin brors kontroll och blev som en fånge i sitt eget hem, men fick till slut tillåtelse att resa till sin man. Under de kommande 3 ½ åren levde de ett skandalöst liv i Pau. Båda hade öppet kärleksaffärer med andra och de grälade ofta offentligt. Efter en sjukdom 1582 återvände Margot till sin brors hov i Frankrike. Henry III förstörde dock snart hennes rykte och tvingade henne att lämna hovet. Efter långa förhandlingar fick hon återvända till sin mans hov i Navarra – där hon fick ett kallt mottagande. Bestämd att övervinna sina svårigheter planlade hon hur hon skulle ta makten över staden Agen som var en av hennes apanage. Efter att i flera månader befäst staden gjorde invånarna uppror och Margot flydde till slottet Carlat i Auvergne, Frankrike. År 1586 fängslades hon av Henry III och sattes i slottet Usson, Auvergne, – och där blev hon sedan sittande i arton år.

1592 började förhandlingar för att upplösa hennes äktenskap med Henry IV men det skulle dröja sju år, ända till 1599, innan skilsmässan gick igenom. I avtalet ingick det att Margot även efter skilsmässan skulle få lov att kalla sig för "drottning".
Mot slutet av sitt liv hade hon stora skulder och jagades av borgenärer och fick till slut sälja alla sina juveler. Efter att hon försonats med sin före detta man och hans nya hustru, Marie de Medici, återvände Margot till Paris där hon etablerade sig själv som mentor inom konst och välgörare för de fattiga. Hon hjälpte ofta till att planera evenemang och tog hand om Henry och Maries barn. Margot dog den 27 maj 1615 i Paris, 62 år gammal.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2006-05-11 | Uppdaterad 2006-05-11