Karl August av AugustenborgLevde: 1768 - 1810  (41 år)
Titel:    Dansk prins som blev svensk tronarvinge, men aldrig kung.

Karl August av Danmark
 Karl August föddes den 9 juli 1768 på slottet Augustenborg i Danmark som son till hertig Kristian Fredrik av Schleswig-Holstein-Sönderborg- Augustenborg och prinsessan Charlotta Amalia Vilhelmina av Holstein-Ploen. Hans födelsenamn var Kristian August. Fadern tillhörde en gren av det "Oldenburgska huset" som härstamm- ade från  Kristian III.

Han studerade i Leipzig åren 1782-1784 och två år senare ingick han i dansk krigstjänst där han 1790 blev generalmajor. 1797 tog han anställning i Österrikiska kavalleriet men blev 1801 hemkallad till Danmark på grund av krigsfaran.

Trettiofem år gammal (1803) kommenderades han till general i Norge, dit han kom året därpå. Genom sitt vänliga väsen och rättframma sätt blev han genast omtyckt av norrmännen - och även av det svenska statsrådet och generalmajoren Georg Adlersparre som kämpade för att göra Karl August till svensk kronprins. Den svenska kungen, Karl XIII "adopterade honom" efter många diskussioner och överläggningar till svensk tronföljare eftersom han inte hade några barn själv. Eftersom Kristian inte var ett så populärt namn i Sverige fick han byta namn till Karl August istället. Den 22 januari 1810 kom han till Stockholm där han höll ett högtidligt intåg. Två dagar senare avlade han sin trohetsed.

Den 28 maj åkte kronprinsen till Kvidinge hed för att se på en pågående husarexercis. Han följde denna en stund, trots kall blåst, till häst, men då han skulle rida ur vägen för en attack, förlorade han plötsligt kontrollen över hästen, som satte av i full fart, vacklade i sadeln och föll till slut baklänges till marken. De tillskyndande fann honom medvetslös, upplivningsförsök var meningslöst, och efter en halvtimme avled han, 41 år och 10 månader gammal.
Det hade en tid före detta gått rykten om att han hade blivit förgiftat, vilket gjorde att vid hans begravning blev Axel von Fersen ihjälslagen av en upprörd pöbel.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2004-11-03 | Uppdaterad 2005-07-31