Viktoria av BadenLevde: 1862 - 1930  (67 år)
Titel:    Svensk drottning 1907-1930 (23 år) - Uppförde Solliden på Öland

Victoria av Baden - foto av Florman
 Sofia Maria Viktoria av Baden föddes i Karlsruhe i Västtyskland den 7 augusti 1862 som dotter till den regerande storhertigen  Fredrik I av Baden och prinsessan Louise av Preussen (dotter till kejsar Wilhelm I).

Viktorias farmor var prinsessan Sofia Vilhelmina som var dotter till den avsatte svenske kungen Gustav IV Adolf, som alltså var hennes farmors far. Så på det sättet var hon släkt med den svenska kungliga grenen Holstein-Gottorp.

Från sitt nionde år undervisades hon tillsammans med flickor ur olika samhällsklasser i den för detta ändamål upprättade prinsesskolan i Karlsruhe. Hon var mycket duktig i att lära sig språk och hon var en stor beundrare av Richard Wagners musik. Hon växte upp i ett mycket tyskinspirerat hem.
Hon konfirmerades som sextonåring (1878) och samma höst lärde hon känna den svenske kronprinsen Gustav (V) då han besökte Strassburg. De trolovade sig i mars 1881 och under sommarmånaderna undervisades hon av en nedsänd språklärare i det svenska språket och i svensk historia. Bröllopet ägde rum den 20 september 1881 i Karlsruhe, varefter de nygifta en vecka senare landsteg i Göteborg. Viktoria överraskade alla med att ledigt kunna samtala på svenska redan från första dagen i sitt nya land. Det högtidliga intåget i Stockholm skedde den 1 oktober. Hon blev snabbt populär i Sverige och hon skapade både hår- och klädmode, alla ville se ut som Viktoria! Hennes popularitet sjönk så småningom när hennes tyska, lite högdragna sidor, kom i dagen.

Viktoria och Gustav fick med tiden tre söner:
1) Gustaf VI Adolf 1882-1973
2) Vilhelm Bernadotte 1884-1965
3) Erik Bernadotte 1889-1918.

Gustav VFörhållandet mellan Viktoria och Gustav kom i en kris på 1890-talet. Det sägs att Viktoria då hade en affär med en annan, vilket Gustav skrev öppet om i brev till sin mor, Sofia. Gustav själv sägs ha varit bisexuell, men den direkta orsaken vid detta tillfälle var alltså att Viktoria sägs ha haft en annan. Vem det var är oklart. Vissa rykten säger att det var baron Gustav von Blixen-Finecke och ett annat rykte påstår att det var Viktorias livläkare Axel Munthe (1857-1949) som hon blev starkt beroende av för sin hälsas skull. Munthe blev en nära vän till Viktoria och hjälpte henne med olika saker, till exempel att skaffa huset Villa Svezia i Rom. Viktorias hälsa var som sagt inte den bästa - hon led av klena luftrör vilket medförde att hon under långa tider bodde utomlands, mest i Italien. Vissa somrar bodde hon på Tullgarns slott eller på Solliden på Öland som hon lät bygga åren 1903-1907.

Relationen mellan Viktoria och Gustav blev bättre vartefter åren gick och när Oskar II dog den 8 december 1907 besteg Gustav (49) och Viktoria (45) tronen tillsammans och blev landets nya regenter.
År 1918 dog deras yngsta son Erik av spanska sjukan. Hennes egen hälsa försämrades ännu mer i slutet av 1920-talet och hon tvingades bosätta sig permanent i Italien. Den sista gången hon var hemma i Sverige var i juni 1928, när hon var hemma för att fira sin mans 70-årsdag.

Viktoria dog den 4 april 1930 i sitt hem Villa Svezia i Rom, Italien, till följd av lungemfysem som hon lidit av i flera år. Kroppen fördes hem till Sverige och Stockholm med pansarkryssaren Viktoria och begravdes i Riddarholmskyrkan. Bilden av Viktoria är tagen 1914 av hovfotografen Ernest Florman (1862-1952).
Sveriges regenter - Lars O. Lagerqvist
Kungliga släktband - Ulf Sundberg


Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2005-02-03 | Uppdaterad 2006-08-09