Edvard MunchLevde: 1863 - 1944  (80 år)
Titel:    Målare och konstnär

Edward Munch
 Edvard Munch föddes i Löten i Norge (som då var i union med Sverige) den 12 december 1863 som son till Christian Munch och Laura Cathrine Munch. Han växte upp i Kristiania (nu Oslo). När han var fem år gammal (1868) dog hans mor i tbc, han favoritsyster dog 1877, och en bror dog också när Munch var liten. En annan yngre syster fick diagnosen "sinnessjuk". Efter moderns död uppfostrades barnen av fadern, som också sägs ha varit sinnessjuk – han satte skräck i dem genom att upprepade gånger säga: att om de syndade, på vilket sätt som helst, så skulle de bli dömda till helvetet utan någon chans till att bli benådade. Fadern dog när Munch var 26 år. Arton år gammal (1881) började Munch i "Tegneskolen" men hoppade snart av och anslöt sig istället till en grupp naturalistiska konstnärer. Han hoppade snart av från dem också och engagerade sig i en frigjord avantgardekrets.

Skriket - målad av Munch 1893 – stulen 2004Under den här tiden målade han de kända "Pubertet" och "sjuk flicka". Vintrarna 1889 till 1892 vistades han i Frankrike där han tog intryck och inspirerades av Paul Gauguin och Vincent van Gogh. Mellan 1892-1908 delade han växelvis sin tid mellan Berlin och Paris. I Berlin umgicks han med bland annat August Strindberg och andra i de bohemaktiga kretsarna, och det var under den här tiden som han målade "Skriket" "Kyssen", och Vampyr.

Trettiofem år gammal (1898) mötte han Tulla Larsen. De levde ihop under några år men 1902 tog förhållande slut under dramatiska omständigheter då han i sin upprördhet sköt sig själv i fingret. Dagen därpå sökte han upp sjukhuset för att få hjälp för sin skada. I sjukhusjournalen står det att "patienten suttit och fingrat på en revolver, då ett skott plötsligt gått av".

Madonna - målad av Munch 1894-95 - stulen 2004Det tog flera år för Munch att komma över brytningen med Tulla. Han drack och målade tavlor med sig själv och henne som motiv – som han sedan sågade sönder. Han fick sammanbrott och vårdades en tid på en klinik i Köpenhamn. Han flyttade hem till Norge 1916 och köpte gården Ekely utanför Oslo. Munch har skapat de väggmålningarna som finns i aulan i Oslo universitet. Han arbetade också med grafik, träsnitt, etsningar och litografier utöver målningarna. Från år 1916 levde han isolerad men var ändå skapande och produktiv ända till sin död. Han dog den 23 januari 1944, 80 år gammal. Alla sin konstnärliga arbeten testamenterade han till Oslo stad som hundra år efter hans födelse, 1963, uppförde Munchmuseet.

Det finns fyra originalexemplar av Munchs tavla Skriket (på norska "Skriet"). Tre av dessa tavlor ägs av museer och gallerier. Den fjärde ägs av en privat samlare. Den 12 februari 1994, stals en av dem. Tjuvarna krävde tre miljoner i lösensumma för tavlan, som kom till rätta efter några månader (tavlan värderades då till 400 miljoner norska kronor). Den 22 augusti 2004 var det dags igen – då blev tavlan Skriket, tillsamman med en annan av Munchs tavlor som heter Madonna, stulen på nytt ifrån Munchmuseet i Oslo. Vad jag vet så har de ännu inte idag (11/7-2005) fått tillbaka tavlorna, och jag har läst att man tror att tjuvarna möjligen har bränt upp dem för att dölja alla bevis.
Källor
Gillar du historiesajten? Skänk då gärna ett bidrag så den kan utvecklas och leva vidare


Personen inlagd 2005-07-11 | Uppdaterad 2005-07-11