Krutkonspirationen 1605

Jakob I
Jakob I
(1566-1625)
The gunpowder plot var ett misslyckat försök att spränga det engelska parlamentet i luften. Målet var att döda den engelska kungen, Jakob I, och hans familj inklusive så många av parlamentets ledare som möjligt vid riksdagens öppnande den 5 november 1605. Om kuppen lyckades skulle de därefter kidnappa de kungliga barnen som inte befann sig i byggnaden - varefter de tänkte hetsa till revolt. Möjligen kunde också Jakobs 9-åriga dotter Elizabeth sättas in som en katolsk drottning.

Medlemmarna i gruppen var framstående katoliker som ville hämnas de nedtryckande anti-katolska lagar som Jakob I instiftat, bland annat fick inte katoliker samma rättigheter som protestanter. Upphovsman till planen var Robert Catesby från Warwickshire. Han involverade först sin kusin Thomas Winter och dennes vänner Thomas Percy och John Wright i planerna, tillsamman med soldaten Guy Fawkes.

Övriga som deltog i komplotten var bland annat:
• Sir Everard Digby (1578-1606)
• John Grant
• Ambrose Rokewood (ca 1578-1606)
• Francis Tresham (ca 1567-1605)
• Robert Winter (1565-1606)
• Chistopher Wright (1570-1605)

Krutkonspirationen
Medlemmar i Krutkonspirationen

Gruppen fann ett källarvalv direkt under parlamentet som de hyrde och där de sedan ställde in drygt 35 tunnor med krut. Tanken var att Guy Fawkes skulle sätta eld på krutet och spränga parlamentet och sedan fly till Flandern. Kuppen blev avslöjad efter att Francis Tresham skrivit ett brev för att varna de berörda.

Avrättades
Fawkes arresterades tidigt på morgonen den 5 november när han kom ut från källaren. Han hade stubintråd på sig och i källaren fann man en tänd lykta och alla tunnor med krut. Under tortyr på sträckbänken erkände han sitt brott och efter att han hemlighållit länge vem de övriga i gruppen var, avslöjade han till sist sina medsammansvurna. Han visste inte då att de flesta av dem redan var döda – vilket de blivit när de fängslades. De som fortfarande levde hängdes tillsammans med Fawkes den 31 januari 1606.

Den 5 november varje år firar britterna årsdagen av Krutkonspirationen då en docka som skall likna Guy Fawkes bränns. De kallar det för "Bonfire Night" eller "Fireworks Night"

Bilden ovan är en samtida skiss av medlemmarna som ritades av en holländare. Denne hade troligen aldrig mött eller ens sett någon av de inblandade, men bilden har ändå blivit en populär framställning av konspiratörerna.

Filmtips:
En bra film som inleder just med när Guy Fawkes fångas och hängs är filmen
V för Vendetta som jag tycker ni skall se om ni inte redan gjort det – en annorlunda film som är lite utöver det vanliga tycker jag.

"Remember, remember, the 5th of November
Gunpowder, treason and plot;
I know of no reason, why the gunpowder treason
Should ever be forgot."

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Källor
Hemsidor:
» encyclopedia.com
» kruttsammensvergelsen
» microsoft Encarta Premium 2006

Mer historia

Inlagd 2006-12-27 | Uppdaterad 2020-10-28