Charles Dickens

Levde: 1812-1870 (58 år)
Titel: Författare till bl.a. Oliver Twist och David Copperfield
Far: John Dickens (1785-1851)
Mor: Elizabeth Cuilliford Barrow (1789-1863)

Charles Dickens - vaxdocka på Madame Tussauds i London

Biografi
Charles John Huffam Dickens föddes den 7 februari 1812 i Landport vid Portsmouth i England, som son till John Dickens (27) och Elizabeth Cuilliford Barrow (23).
Dickens föräldrar fick med tiden åtta barn (Charles var nr 2 i barnaskaran) och var fattiga och Charles fick inte någon vidare bra utbildning. Nio år gammal (1821) flyttade familjen till London och tre år senare, i februari 1824, började Charles att arbeta i en skokrämsfabrik. Han var då tolv år gammal. Några veckor senare slängdes hans far i fängelse på tre månader på grund av obetalda räkningar.
Tre år senare (1827) började Charles (15) att arbeta som skrivare på ett advokatkontor. Där lärde han sig själv stenografi och försökte bättra på sin skolundervisning. I slutet av 1828 blev han frilansande reporter på en av Londons domstolar (Doctors' Commons) och 1831 fick han samma jobb på en tidning.

Dickens
Charles Dickens
I december 1833 kom hans första skrift 'A Dinner at Poplar Walk' ut i tidningen The Monthly Magazine osignerad och obetald. Vid 22 års ålder blev han anställd som reporter vid whigtidningen Morning chronicle. Redan samma månad han anställdes där publicerade han The Boardinghouse No.II. under pseudonymen Boz som han sedan använde ofta. (Boz var smeknamnet på hans yngre bror och när han senare själv fick barn fick första sonen detta mellannamn. På sina ständiga resor för tidningen, som skedde i gamla diligenser, utvecklade han sitt medfödda sinne för humor och observationer.

Äktenskap & barn
Catherine Hogarth
Catherine Hogarth
(1815-1879)
År 1836 gifte Charles (24) sig med sin redaktörs dotter, Catherine Hogarth (21) och de fick barnen:
1) Charles Culliford Boz (1837- 1896)
2) Mary Angela (1838-1896)
3) Elisabeth Kate (1839-1929)
4) Walter Savage Landor (1841-1863)
5) Francis Jeffrey (1844-1886)
6) Alfred D'Orsay (1845-1912)
7) Sydney Smith (1847-1872)
8) Henry Fielding (1849-1933)
9) Dora Annie (1850-1851) († 8 mån)
10) Edward Bulwer (1852-1902)

Charles Dickens
Charles på Madame Tussauds vaxkabinett i London
Även om paret fick tio barn ska äktenskapet inte ha varit lyckligt utan slutade med en vänskaplig skilsmässa 22 år senare (1858).

Älskarinna
Charles hade en älskarinna från 1857 som hette Ellen Ternan som var 27 år yngre. De höll ihop fram till Charles gick bort 1870.

Dickens skrifter 'The Pickwick Papers' och 'Pickwickklubben' som han började skriva 1836, placerade honom som den främste bland dåtidens romanförfattare. Dessa böcker är en skämtsam berättelse om några äldre herrars äventyr på den engelska landsbygden. Från och med att de kom ut - och ett trettiotal år framåt – var han otroligt populär. Året därpå (1837) gav han ut Oliver Twist som handlar om en föräldralös pojke som växer upp på ett barnhem. Första numret av hans Nicholas Nickleby kom ut i mars 1838. Den handlar om Nicholas som efter sin fars död måste försörja sin mor och syster och flytta till stan. De flesta av Dickens romaner gavs ut som månadshäften, och ofta visste han inte själv upplösningen på sina berättelser när han började skriva. Han visste hur läsarna skulle tas, han lär ha sagt: 'Let them laugh, let them cry, let them wait'.

Ellen Ternan
Ellen Ternan
(1839-1914)
År 1841 inbjöds Dickens (29) att besöka Edinburgh där han togs emot med stora hedersbetygelser och utnämndes till hedersmedborgare. 1842 besökte han Amerika, där han togs emot som nationens gäst men det sägs att han inte tyckte om amerikanerna. På 1840-talets slut vistades han några år utomlands för att hämta krafter, främst i Italien, och därifrån sände han hem Pictures from Italy (1846). I början av 1846 startade han också den stora dagliga tidningen The Daily news. Han kom dock snart på att daglig journalistik inte var något för honom. Efter det åkte han på nytt utomlands.
David Copperfield, som många betraktar som hans bästa roman, kom ut 1850. Den handlar om hans egna barn- och ungdomsupplevelser. Samma år (1850) började han också ge ut veckotidningen Household words. Då den tidning upphörde fortsatte han med All the year round.

År Bibliografi (urval)
1836-1837 Pickwickklubben
1837 Oliver Twist
1838 Nicholas Nickleby
1840-1841 Master Humphrey's clock 
1842 The old curiosity shop
1842 Barnaby Rudge
1842 American notes
1843 A christmas carol
1844 The chimes
1845 The cricket on the hearth
1846 The battle of life 
1846 Pictures from Italy
1848 The haunted man
1848 Dombey and son
1850 David Copperfield
1852 Bleak house
1854 Hard times
1859 A tale of two cities
1865 Our mutual friend

Dickens var en utmärkt talare och skicklig skådespelare, ett av hans största nöjen var amatörkomedi. Hans skrifter gavs ut som följetonger i tidningar både i Europa och USA och under sina sista år reste han omkring och läste offentligt upp sina arbeten.
Dickens gick bort av slag den 9 juni 1870, 58 år gammal. Han var då sysselsatt med boken The mystery of Edwin Drood som aldrig blev fullbordad.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-04-20 | Uppdaterad 2020-05-31
Samtida händelser 1812 - 1870
1817  Monroe blir USA:s 5:e president
1821  Napoleon dör på ön Saint Helena
1825  Braille skapar blindskriftssystemet
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1844  Säkerhetständstickan uppfinns
1847  1:a chokladkakan tillverkas i Bristol
1849  Kompositören Frédéric Chopin dör
1852  Napoleon III blir fransk kejsare
1859  Karl XV blir svensk kung
1861  A. Lincoln blir USA:s 16:e president

Källor
dela sidan
Böcker:
• Vem är vem i världslitteraturen (Rabén Prisma)
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)

Hemsida:
» store norske leksikon
» biography.com
» geni.com
» britannica.com
» stora bilden

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon