Charles Dickens

Levde:
1812-1870 (58 år)
Titel:
Författare till bl.a. Oliver Twist och David Copperfield
Far:
John Dickens (1785-1851)
Mor:
Elizabeth Cuilliford Barrow (1789-1863)
Charles Dickens - vaxdocka på Madame Tussauds i London

Historia:

Charles John Huffam Dickens föddes den 7 februari 1812 i Landport vid Portsmouth i England, som son till John Dickens (27) och Elizabeth Cuilliford Barrow (23).

Dickens föräldrar fick med tiden åtta barn (Charles var nr 2 i barnaskaran) och var fattiga och Charles fick inte någon vidare bra utbildning. Nio år gammal (1821) flyttade familjen till London och tre år senare, i februari 1824, började Charles att arbeta i en skokrämsfabrik. Han var då tolv år gammal. Några veckor senare slängdes hans far i fängelse på tre månader på grund av obetalda räkningar.
Tre år senare (1827) började Charles (15) att arbeta som skrivare på ett advokatkontor. Där lärde han sig själv stenografi och försökte bättra på sin skolundervisning. I slutet av 1828 blev han frilansande reporter på en av Londons domstolar (Doctors' Commons) och 1831 fick han samma jobb på en tidning.

Charles Dickens I december 1833 kom hans första skrift A Dinner at Poplar Walk ut i tidningen "The Monthly Magazine" - osignerad och obetald. Vid 22 års ålder blev han anställd som reporter vid "whigtidningen Morning chronicle. Redan samma månad han anställdes där publicerade han The Boardinghouse No.II. under pseudonymen Boz som han sedan använde ofta. (Boz var smeknamnet på hans yngre bror och när han senare själv fick barn fick första sonen detta mellannamn. På sina ständiga resor för tidningen, som skedde i gamla diligenser, utvecklade han sitt medfödda sinne för humor och observationer.

Tjugofyra år gammal (1836) gifte han sig med sin redaktörs dotter, Catherine Hogarth och de fick barnen:
1) Charles Culliford Boz (1837- 1896)
2) Mary Angela (1838- 1896)
3) Elisabeth Kate (1839-1929)
4) Walter Savage Landor (1841-1863)
5) Francis Jeffrey (1844-1886)
6) Alfred D'Orsay (1845-1912)
7) Sydney Smith (1847-1872)
8) Henry Fielding (1849-1933)
9) Dora Annie (1850-1851)
10) Edward Bulwer (1852-1902)

Även om paret fick tio barn ska äktenskapet inte ha varit lyckligt utan slutade med en vänskaplig skilsmässa 22 år senare (1858).

Hans skrifter The Pickwick Papers och Pickwickklubben som han började skriva 1836, placerade honom som den främste bland dåtidens romanförfattare. Dessa böcker är en skämtsam berättelse om några äldre herrars äventyr på den engelska landsbygden. Från och med att de kom ut - och ett trettiotal år framåt – var han otroligt populär. Året därpå (1837) gav han ut Oliver Twist som handlar om en föräldralös pojke som växer upp på ett barnhem. Första numret av hans Nicholas Nickleby kom ut i mars 1838. Den handlar om Nicholas som efter sin fars död måste försörja sin mor och syster och flytta till stan. De flesta av Dickens romaner gavs ut som månadshäften, och ofta visste han inte själv upplösningen på sina berättelser när han började skriva. Han visste hur läsarna skulle tas, han lär ha sagt: "Let them laugh, let them cry, let them wait".

Charles Dickens Bibliografi: (urval)
* Pickwickklubben (1836-1837)
* Oliver Twist (1837)
* Nicholas Nickleby (1838)
* Master Humphrey's clock (1840-41)
* The old curiosity shop (1842)
* Barnaby Rudge (1842)
* American notes (1842)
* A christmas carol (1843)
* The chimes (1844)
* The cricket on the hearth (1845)
* The battle of life (1846)
* Pictures from Italy (1846)
* The haunted man (1848)
* Dombey and son (1848)
* David Copperfield (1850)
* Bleak house (1852)
* Hard times (1854)
* A tale of two cities (1859)
* Our mutual friend (1865)

År 1841 inbjöds Dickens (29) att besöka Edinburgh där han togs emot med stora hedersbetygelser och utnämndes till hedersmedborgare. 1842 besökte han Amerika, där han togs emot "som nationens gäst", men det sägs att han inte tyckte om amerikanerna. På 1840-talets slut vistades han några år utomlands för att hämta krafter, främst i Italien, och därifrån sände han hem Pictures from Italy (1846). I början av 1846 startade han också den stora dagliga tidningen "The Daily news". Han kom dock snart på att daglig journalistik inte var något för honom. Efter det åkte han på nytt utomlands.
David Copperfield, som många betraktar som hans bästa roman kom ut 1850. Den handlar om hans egna barn- och ungdomsupplevelser. Samma år (1850) började han också ge ut veckotidningen "Household words". Då den tidning upphörde, fortsatte han med "All the year round".

Dickens var en utmärkt talare och skicklig skådespelare, ett av hans största nöjen var amatörkomedi. Hans skrifter gavs ut som följetonger i tidningar både i Europa och USA och under sina sista år reste han omkring och läste offentligt upp sina arbeten.
Han dog av slag (vissa säger överansträngning) den 9 juni 1870, 58 år gammal. Han var då sysselsatt med boken The mystery of Edwin Drood som aldrig blev fullbordad.

Översta bilden är en vaxdocka som föreställer Charles och som finns på Madame Tussauds i London.

Inlagd 2005-04-20 | Uppdaterad 2019-01-13
Samtida händelser under Charless livstid
1817  James Monroe blir USA:s 5:e president.
1821  Napoleon dör på ön Saint Helena.
1825  Louis Braille skapar blindskriftssystemet.
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1847  Första chokladkakan tillverkas i Bristol.
1849  Kompositören Frédéric Chopin dör.
1852  Napoleon III blir fransk kejsare.
1859  Karl XV blir svensk kung.
1861  Abraham Lincoln blir USA:s 16:e president.

Källor
Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon (1994)

Hemsida:
» Store norske leksikon
» stora bilden