Oscar Wilde

Levde: 1854-1900 (46 år)
Titel: Författare - skrev bl.a. "Spöket på Canterville"
Far: William Robert Wills Wilde (1815-1876)
Mor: Jane Francesca Elgee (1821-1896)
Oscar Wilde Historia
Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde föddes den 16 oktober 1854 i Dublin på Irland, som son till författaren William Robert Wills Wilde (39) och hans hustru Jane Francesca Elgee (33).

Wilde fick sin första utbildning i hemmet fram tills han var nio år gammal, därefter började han på Portora Royal School där han gick åren 1864-1871. Studierna fortsatte sedan på Trinity College i Dublin där han studerade de klassiska författarna (1871-1874). Han var en enastående duktig elev vilket gjorde att han vann den finaste medaljen man kunde vinna på Trinity. Han belönades även med ett stipendium så att han kunde börja på Magdalen College i Oxford där han tillbringade åren 1874-1878. Där vann han sistnämnda år ett pris för sin dikt 'Ravenna'.
På Magdalen College blev han också känd för sitt estetiska förfall han lät håret växa långt och hånade öppet de så kallade manliga sporterna samtidigt som han dekorerade sitt rum med påfågelfjädrar och liljor med mera. Som straff doppades han i floden River Cherwell för att han förstört sitt rum, men modefluga spreds dock till de andra eleverna.

Constance Lloyd
Constance Lloyd
(1859-1898)
Efter examen från Magdalen återvände han till Dublin där han mötte och blev förälskad i Florence Balcombe, som i sin tur förlovade sig med Bram Stoker (författaren till Drakula). När Wilde fick höra detta skrev han till Florence att han skulle lämna Irland för alltid. Han reste också därifrån, tjugofyra år gammal, för att endast återkomma några få gånger. De följande sex åren vistades han i London, Paris och Amerika där han reste runt och höll föreläsningar. I London mötte han Constance Holland (Lloyd) som var dotter till en rik och framstående advokat. Han friade och de gifte sig den 29 maj 1885. Constance's underhåll på 250 pund gjorde att de kunde leva ganska lyxigt. De fick med tiden två söner, Cyril 1885 och Vyvyan Oscar Beresford 1886. Bägge sönerna tog senare i livet efternamnet Holland.

Trettiofyra år gammal (1888) publicerade Wilde sin saga The Happy Prince and Other Tales som senare följdes upp av The House of Pomegranates (1892). Hans enda novell kom ut 1891 och hette The picture of Dorian Gray. Den stilarten han mest gillade att skriva var dock komedier och teaterstycken. Från år 1892 och framåt kom det nästa årligen ett nytt verk av Wilde. Hans första riktigt stora framgång kom med Lady Windermere´s Fan som spelades på teatern första gången 1892.

Lord Alfred Douglas
Lord Alfred Douglas
(1870-1945)
Wilde var bisexuell och trettisju år gammal mötte han Lord Alfred Douglas (kallad Bosie) som han kom att ha ett förhållande med. Bosies far, nionde markisen av Queensberry, John Sholto Douglas blev rasande när han väl fick nyss om förhållandet. Han attackerade dem bägge två offentligt ett flertal gånger. Efter mycket bråk och anklagelser och till och med rättegångar blev både Wilde och Alfred dömda för sexbrott. Straffet blev två års hårt straffarbete. Wilde satt i fängelse från maj 1895 till maj 1897. Fängelselivet var hårt och hans hälsa var inte den bästa när han kom ut. Han tillbringade sina sista tre år utfattig och under det tagna namnet Sebastian Melmoth i självförvållad flykt från de konstnärliga kretsarna.

Årtal Bibliografi (urval)
1887 Spöket på Canterville
1888 The happy prince and other tales
1889 The Decay of living (Lögnens förfall)
1890 The picture of Dorian Gray (Dorian Grays porträtt)
1891 The soul of man under socialism
1892 The house of pomegranates
1892 Lady Windermere´s fan (Solfjädern)
1893 A woman of no importance
1895 An ideal husband (En idealisk äkta man)
1895 The importance of being earnest
1898 The ballad of Reading gaol (Balladen om fängelset i Reading)

Oscar Wilde gick bort den 30 november 1900, 46 år gammal. Många anger att han dog av syfilis, men troligen var dödsorsaken hjärnhinneinflammation.

dela sidan
  
Samtida händelser 1854 - 1900
1859  Karl XV blir svensk kung.
1861  Abraham Lincoln blir USA:s 16:e president.
1873  Levi Strauss börjar sälja jeans i USA.
1876  Bell får patent på telefonen.
1881  Alexander III blir rysk kejsare.
1885  Första lyckade blindtarmsoperationen.
1886  John S. Pemberton uppfinner Coca-cola.
1888  Vilhelm II blir tysk kejsare.
1889  Eiffeltornet är färdigbyggt.
1890  Vincent van Gogh begår självmord.
1894  Rudyard Kipling ger ut Djungelboken.
1898  Radium upptäcks av Marie och Pierre Curie.

Källor
Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon (1994)

Hemsidor:
» denstoredanske.dk
» Store norske leksikon

Inlagd 2005-08-07 | Uppdaterad 2019-03-22