Roald Amundsen
Levde: | 1872-1928 (55 år) |
Titel: | Polarforskare och upptäcktsresande |
Far: | Jens Engebreth Amundsen (1820-1886) |
Mor: | Hanna Henrikke Gustava Sahlqvist (1837-1893) |
Biografi
Roald Engelbregt Gravning Amundsen föddes den 16 juli 1872 i Borge nära staden Sarpsborg i Norge (nu Fredrikstad kommun) som son till skeppsredare Jens Engebreth Amundsen (52) och Hanna Henrikke Gustava Sahlqvist (35).
Medicinstudier
Amundsen kom tidigt i kontakt med sjömanslivet då hans far var skeppsredare. Han började studera medicin, mer som en plikt än av egen lust. När bägge föräldrarna var döda (hans far dog när Amundsen var 14 och hans mor när han var 21) avbröt han dock studierna. Sjutton år gammal läste han om Fridtjof Nansen som kom tillbaka från sin skidfärd över Grönland, och det skall ha varit då som han beslutade sig för att bli polarforskare. Det sägs att han sov med öppet fönster, även under de riktigt kalla vintrarna, bara för att härda sig själv så han skulle klara av det kalla klimatet vid Antarktis.
Jungman
På sina första resor var Amundsen jungman. Tjugofem år gammal (1897) följde han med på ett Belgiskt forskningsfartyg till Antarktis (sydpolen). Det blev också den första expeditionen som övervintrade där eftersom fartyget Belgica frös fast i drivisen och drev runt i tolv månader, så de fick snällt vänta tills isen smält innan de kunde återvända hem. Under den här resan var det flera som höll på att få skörbjugg (som man får när man äter för lite c-vitamin) men Amundsen räddade dem genom att få dem att äta sälkött som innehåller mycket c-vitamin. Expeditionen kom hem igen 1899.
Nordvästpassagen
Fyra år senare (1903) startade Amundsen en egen resa med den lilla enmastade skutan Gjöa. Målet var att försöka ta sig från Atlanten norr om Kanada till Stilla havet. Resan tog tre år att fullborda eftersom de återigen fastnade i isen men han lyckades dock till slut (juli 1906) att segla sig igenom Nordvästpassagen mellan Atlanten och Stilla havet. Han blev efter den här resan en riktigt världskändis.
Väl hemma i Norge igen fick han höra att engelsmannen Ernest Shackleton tänkte försöka nå sydpolen (Antarktis). Shackleton gjorde dock en del misstag och var tvungen att avbryta expeditionen endast cirka 15 mil från målet. Amundsen studerade dennes resa noga och gjorde upp en egen strategi på hur han själv skulle gå tillväga. Han var känd för att vara mycket duktig på att organisera och planera. Han köpte Fridtjof Nansens fartyg 'Fram' och gjorde sig redo att påbörja resan, vilket skedde i augusti 1910. Emellertid trodde alla att han skulle till Arktis (nordpolen) eftersom det var det han sagt.
(1880-1951)
Sydpolen
Inte ens den norska regeringen eller hans manskap ombord på skeppet visste att det var till sydpolen de skulle. Amundsen var rädd för att den norska regeringen skulle ha tvekat till expeditionen om det vetat att det var till sydpolen han tänkt sig. Inte förrän fartyget kommit utanför kusten till Marocko berättade han vart de var på väg för besättningen. Efter många strapatser kom de fram till Sydpolen den 14 december 1911, och därmed gjorde han sitt namn odödligt. Han blev den första att nå Sydpolen med slädhundar och skidor, och vann därmed kapplöpningen mot engelsmannen Robert Falcon Scott som kom dit en månad och fyra dagar senare, bara för att upptäcka den norska flaggan som satt nerstucken i snön.
Nordostpassagen
Väl tillbaka i Norge fick Amundsen dock ingen ro, han ville ju till Nordpolen också. Han satsade pengar i norska rederiaktier som gjorde att han på kort tid tjänade en förmögenhet. Pengarna använde han till att köpa ett fartyg som fick namnet Maud. Midsommardagen 1918 seglade han från Oslo med sitt nya fartyg för att försöka segla genom Nordostpassagen. Med på fartyget fanns bland annat Otto Neumann Sverdrup. Efter många strapatser och två övervintringar nådde fartyget till slut Berings sund och Alaska. Han blev därmed den andra personen, efter Adolf Erik Nordenskiöld, att lyckas med detta.
Misslyckad flygtur
År 1925 försökte han, tillsammans med amerikanen Lincoln Ellsworth att flyga över Nordpolen vilket dock misslyckades.
(1885-1978)
Efteråt utbröt en bitter strid mellan Amundsen och Nobile om vem som egentligen skulle få äran för den lyckade flygningen. Äran för den första flygningen över nordpolen har länge varit tillskriven Richard Byrd men anteckningar från Byrds dagbok antyder på att han kanske ändå aldrig nådde fram till polen. Om så är fallet skall Amundsen och Nobile ha den äran också. Trots den bittra striden mellan Amundsen och Nobile, reste ändå Amundsen för att försöka hjälpa Nobile när denne störtat med sitt luftskepp i Italien, en resa som kom att bli Amundsens sista. Han försvann den 18 juni 1928 och några veckor senare hittades delar av det flygplan han befunnit sig i nära Tromsö kust. Man tror att planet kraschat och att Amundsen omkommit i kraschen eller kort därpå. Hans kropp hittades aldrig.
Amundsen blev 55 år och elva månader gammal.
1881 Alexander III blir rysk kejsare
1885 Första blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1888 Vilhelm II blir tysk kejsare
1889 Eiffeltornet är färdigbyggt
1890 Vincent van Gogh begår självmord
1894 Kipling ger ut Djungelboken
1898 Radium upptäcks av Marie Curie
1901 Edvard VII blir kung i UK
1906 Fredrik VIII blir kung i Danmark
1912 Titanic går under
1913 Sundbäck uppfinner blixtlåset
1914-1918 Första världskriget pågår
1917 Ryska revolutionen bryter ut
1924 Världens första TV-sändning utförs
1927 C. Lindbergh flyger över Atlanten
» store norske leksikon