Florence Nightingale

Levde: 1820-1910 (90 år)
Titel: Sjuksköterska, pionjär och författare
kallades "The Lady with the Lamp"
Far: William Edward Shore/Nightingale (1794-1874)
Mor: Frances 'Fanny' Smith (1788-1880)

Florence Nightingale

Biografi
Florence Nightingale föddes i Florens, Italien den 12 maj 1820 och uppkallades efter staden hon föddes i. Hon var dotter till det förmögna engelska paret William Edward Shore/Nightingale (28) och Frances 'Fanny' Smith (32).
Föräldrarna hade rest runt i Europa i två år på sin smekmånad och i Neapel föddes deras första dotter, Parthenope, (grekiska namnet för Neapel) och året efter kom Florence. En kort tid därefter reste de hem till England igen. Fadern var unitarier och medlem i whigpartiet som var motståndare till slavhandeln. Florence stod sin far nära, och denne tog ansvaret för hennes utbildning och lärde henne grekiska, latin, franska, tyska, italienska, historia, filosofi och matematik.

Florence mor sägs ha varit en dominerade kvinna med enda målet att få henne bortgift med en bra man, och hon blev därför mycket upprörd när dottern tackade nej till flera bra giftermålsanbud. Sjutton år gammal (1837) säger hon sig ha fått ett kall av Gud - en livsuppgift att göra hans jobb, men vid den här tiden hade hon ingen idé om vad arbetet gick ut på.

Florence Nightingale
Florence Nightingale 1850-talet
Vid 25 års ålder (1845) berättade Florence att hon ville bli sjuksköterska. Hennes föräldrar var helt emot idén eftersom yrket förknippades med alkoholism och prostitution och de vägrade att gå med på hennes önskan. För att få henne på andra tankar bestämdes det att hon skulle göra en Europaresa med några vänner till familjen. De reste till Italien, Egypten och Grekland och i juli 1850 genom Tyskland där de besökte pastor Theodor Fliedners sjukhus och skola för diakonissor vid Kaiserswerth nära Düsseldorf. Året därpå återvände hon till Kaiserswerth där hon gick igenom en tre månaders vårdutbildning vilket möjliggjorde att hon 1853 fick en tjänst som föreståndare på ett vårdhem för rika sjuka kvinnor i London. Följderna av utbildningen och tjänsten hon fick gjorde att kontakten mellan henne, modern och systern bröts. Hon fortsatte dock att hålla kontakten med sin far.

I mars 1854 förklarade Storbritannien, Frankrike och Turkiet krig mot Ryssland (Krimkriget 1854-1856). De allierade besegrade ryssarna vid slaget vid Alma (Ukrainsk halvö vid Svarta havet) den 20 september men i tidningen The Times kritiserade de den brittiska läkarhjälpen de skadade fått. Den engelska krigsministern, Sidney Herbert, som kände Florence privat, gav henne uppdraget att övervaka introduktionen av kvinnliga vårdare på militärsjukhuset i Turkiet. En stor koleraepidemi hade brutit ut i London samma sommar och Florence jobbade vid tillfället med att hjälpa de koleradrabbade i de fattiga kvarteren. Hon åtog sig dock uppdraget att resa till Krim.

Sidney Herbert
Sidney Herbert
(1810-1861)
Den 4 november 1854 anlände Florence, tillsammans med 38 nunnor och sköterskor till kasernsjukhuset i Skutari, Turkiet. Till en början ville inte läkarna ha sköterskorna där men tio dagar senare anlände nya sårade krigsoffer från slagfälten och sköterskorna blev fullt sysselsatta. Förhållandena på avdelningarna var förskräckliga, salarna var överfulla och ofta låg de två i samma säng, och en del även på golvet. Många hade inte heller något annat att ligga på än sin egen blodiga soldatkappa och det sägs att när prästen satte sig på golvet för att skriva en sista hälsning från någon döende soldat måste han gång på gång borsta bort löss från arket. Soldaterna dog som flugor. Sjuksalarna var inte annat än baracker som den turkiska armén lånat ut till de brittiska soldaterna. Under de två år Florence ansvarade för vården på Krim organiserade och förbättrade hon både vatten, avlopp och de sanitära förhållandena. Hon ändrade också inställningen till vården av soldater och betydelsen mellan dem själva deras anhöriga och samhället. Hon hjälpte dem med att skriva hem och agerade ibland även bank när hon sände hem soldaternas löner till deras familjer. De engelska soldaterna var legosoldater och fick lön om de sårades och låg på sjukhus, dock inte om de blev sjuka, till exempel fick kolera, utan då miste de lönen. Detta tyckte Florence var helt fel och efter hårda rundor med regeringen ändrades regelverket så de även fick lön vid sjukdom. Hon introducerade även läsrum för soldaternas räkning och i retur fick hon deras odödliga respekt. I Krim kallades Florence för 'the lady in Chief' och även 'Lady with the lamp' (damen med lampan) eftersom hon brukade gå runt på nätterna och titta till de sjuka. Alla hennes förbättringar gjorde att dödligheten minskade från 50-60 % till endast 2 %. Introduktionen av kvinnliga sjuksköterskor på militärsjukhusen blev en oerhörd succé.

The Lady with the Lamp
The Lady with the Lamp. Scutari sjukhus 1855
I augusti 1856 kom hon hem från Turkiet och en tid efteråt insjuknade hon själv i en svår infektion som ledde till att hon var sjuklig i 30 års tid. 1859 publicerade hon en liten bok 'Notes on Nursing' som blev så populär att upplagan ökades och gavs ut även året därpå. Boken såldes i flera miljoner exemplar. Året därpå, den 24 juni 1860, startade hon en sjuksköterskeskola i London med pengar från en fond som vänner till henne hade startat. Florence ville att undervisningen skulle ske utan religiösa tecken och utbildningen var endast öppen för kvinnor och leddes också endast av kvinnor vilket var en uppseendeväckande företeelse på 1860-talet. Vid jultid 1861 blev hon så svårt sjuk att hon miste förmågan att gå. De följande sex åren blev hon därför buren från rum till rum – hon fortsatte dock att arbeta.

1862 publicerade hon 'Observations' som handlade om de sanitära problemen i Indien. Samtidigt jobbade hon på flera olika uppslag, hon grundade sjukhus för barnaföderskor, baracker för gifta soldater, sjukhus för svagsinta och för fattiga med mera. Senare i livet (1895) blev hon blind och strax därefter behövde hon själv heltids sjukvård och från 1896 var hon helt invalidiserad och sängliggande men levde femton år till innan hon gick bort den 13 augusti 1910 i London, 90 år gammal.

Verk skrivna av Florence Nightingale:
* Notes on Nursing (1859)
* Observations (1862)
* Notes on Lying In Hospitals (1871)

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2006-04-24 | Uppdaterad 2019-03-08
Samtida händelser 1820 - 1910
1825  Louis Braille skapar blindskriftssystemet.
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1847  Första chokladkakan tillverkas i Bristol.
1849  Kompositören Frédéric Chopin dör.
1852  Napoleon III blir fransk kejsare.
1859  Karl XV blir svensk kung.
1861  Abraham Lincoln blir USA:s 16:e president.
1873  Levi Strauss börjar sälja jeans i USA.
1876  Bell får patent på telefonen.
1881  Alexander III blir rysk kejsare.
1885  Första lyckade blindtarmsoperationen.
1886  John S. Pemberton uppfinner Coca-cola.
1888  Vilhelm II blir tysk kejsare.
1889  Eiffeltornet är färdigbyggt.
1890  Vincent van Gogh begår självmord.
1894  Rudyard Kipling ger ut Djungelboken.
1898  Radium upptäcks av Marie och Pierre Curie.
1901  Edvard VII blir kung i UK.
1906  Fredrik VIII blir kung i Danmark.

Källor
dela sidan

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon