Henri Dunant

Levde: 1828-1910 (82 år)
Titel: Röda Korsets Grundare. Fick Nobels fredspris 1901.
Far: Jean-Jacques Dunant (1789-1875)
Mor: Anne Antoinette Colladon (1800-1868)

Henri Dunant

Biografi
Jean Henri (Henry) Dunant föddes i Genève i Schweiz den 8 maj 1828 som son till affärsmannen Jean-Jacques Dunant (39) och Anne Antoinette Colladon (28).
Dunants familj var kalvinister och hade en stort inflytande i Genèves société. Hans föräldrar präntade tidigt in det viktiga med socialt arbete, hans far hjälpte aktivt föräldralösa medan hans mor tog hand om sjuka och fattiga. Något som hade stort inflytande på Dunant var när han besökte Toulon där han såg lidandet hos fängelsekunderna.

Dunant utbildade sig inom bankväsendet men var samtidig medlem i en förening vars uppgift var att besöka sjuka och fattiga. För tjänstens räkning reste han runt i Nordafrika en tid varefter han startade ett eget bolag vars syfte var att köpa och bruka stora markområden i Algeriet. För att få stöd för sina bolagsplaner försökte han få kontakt med den franska kejsaren Napoleon III. Denne var för tillfället befälhavare över den franska armén som slogs mot Österrikarna i norra Italien. När slaget vid Solferino i Italien inträffade den 24 juni 1859 var Dunant därför på plats.

röda korset
Röda korsets symbol
Fältslaget resulterade i att den franska armén och Sardiniens armé under befäl av Victor Emmanuel II av Italien besegrade den Österrikiska hären under kejsare Francis-Joseph I. Över 200 000 soldater kämpade i slaget som var det största sedan slaget vid Leipzig 1813. Efter tre dagars strider hade 40 000 soldater sårats eller dödats, och Dunant såg det förskräckliga plågorna hos de skadade soldaterna som låg kvar på slagfältet. Dessutom skakades han av att inte ens fältsjukhus eller sårade skonades, vilket sporrade honom att börja en kampanj för att ändra soldaternas förhållanden under krig.
Efter sin upplevelse skrev han boken 'A Memory of Solferino' som han på egen bekostnad tryckte upp i 1600 exemplar och som kom ut 1862. Han delade sedan ut den till flera ledande politiker och militärer i Europa. Boken har tre teman. Den första handlade om själva slaget. Det andra skildrade slagfältet efter striden, den kaotiska förvirringen och den obeskrivliga förtvivlan de utsatta drabbades av och redogör i huvuddrag för de insatser den lilla staden Castiglione gjorde för de sårade. Det tredje temat är en plan. Dunant tyckte att världens nationer skulle bilda förbund som skänkte hjälp till krigsskadade. Varje förening skulle ledas av en grupp bestående av nationens ledande figurer som skulle uppmana alla att frivilligt erbjuda sin hjälp. De frivilliga skulle sedan utbildas att ta hand om de sårade på slagfälten och vårda dem tills de blev friska igen.

frimärke
På frimärke i Tyskland
I februari 1863 utsåg 'Geneva Society for Public Welfare' en kommitté bestående av fem personer, varav Dunant var en, för att utforska möjligheten att sätta Dunants plan i verket. De fem grundade 'International Committee for Relief to the Wounded' och med tiden var det de som grundade Röda korset efter Dunants föreskrifter. Dunant satsade egna pengar och tid på att resa runt i Europa för att skaffa löften från regeringar i olika länder att de skulle sända representanter till en konferens som kommittén skulle hålla i oktober 1863, och där Dunants idéer skulle diskuteras. Nästa konferens genomfördes redan följande år, den 22 augusti 1864 då tolv nationer undertecknade ett internationellt avtal, mer känt som Genèvekonventionen som reglerar väpnade konflikter såväl internationella som inbördeskrig. Grundprincipen är att den som inte är stridande, det vill säga kombattant, skall skyddas. Blir soldaten 'satt ur stridbart skick' till exempel skadas, drabbas av sjukdom eller hamnar i fångenskap, skall denne skyddas. Samma sak gäller för sjukvårdspersonal och präster. Metafor för röda korset blev ett rött kors i ett vitt fält som symboliserar 'neutralitetstecken för sårade och sjuka samt för deras vårdare'.

Henri Dunant frimärke
På frimärke i Sverige
I sina humanitära gärningar nådde Dunant stora framgångar, värre gick det för hans affärer och 1867, vid 39 års ålder, gick han i konkurs. Orsaken var att han lagt ner all sin tid, ork och pengar på de humanitära uppdragen istället för på sina affärer. I fallet drog han med sig många av sina vänner i Genève och han var därför inte längre välkommen i Genèves société. Inom några få år levde han bokstavligt talat som en tiggare då han endast åt brödkanter och sov utomhus.

De nästkommande tjugo åren, från 1875-1895, levde han ensam och i avskildhet och bodde korta tider på olika platser. Så småningom slog han sig ner i Heiden, en liten Schweizisk by, där en lärare som hette Wilhelm Sonderegger hittade honom år 1890 och spred nyheten att Dunant fortfarande levde, men ingen brydde sig. Eftersom Dunant var sjuk flyttades han 1892 till ett vårdhem i Heiden, där han levde sina sista arton år, i rum nr 12.
År 1895 blev han 'återupptäckt' av en journalist som fängslades av hans öde och skrev en artikel om honom där han vädjade allmänheten om hjälp och när Dunant efter en tid fyllde 67 år hyllades han därför av en hel värld. Sex år senare, år 1901, fick han dela Nobels fredspris med den franska statsmannen Frédéric Passy som hade grundat den franska fredsföreningen. Trots alla priser och hedersbetygelser bodde han kvar i rum nr 12, och när han dog, den 30 oktober 1910, blev det ingen begravningsceremoni, inga sörjande och ingen kortege. Han blev 82 år gammal.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2006-04-29 | Uppdaterad 2019-03-08
Samtida händelser 1828 - 1910
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1847  Första chokladkakan tillverkas i Bristol.
1849  Kompositören Frédéric Chopin dör.
1852  Napoleon III blir fransk kejsare.
1859  Karl XV blir svensk kung.
1861  Abraham Lincoln blir USA:s 16:e president.
1873  Levi Strauss börjar sälja jeans i USA.
1876  Bell får patent på telefonen.
1881  Alexander III blir rysk kejsare.
1885  Första lyckade blindtarmsoperationen.
1886  John S. Pemberton uppfinner Coca-cola.
1888  Vilhelm II blir tysk kejsare.
1889  Eiffeltornet är färdigbyggt.
1890  Vincent van Gogh begår självmord.
1894  Rudyard Kipling ger ut Djungelboken.
1898  Radium upptäcks av Marie och Pierre Curie.
1901  Edvard VII blir kung i UK.
1906  Fredrik VIII blir kung i Danmark.

Källor
dela sidan

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon