Fjodor Dostojevskij

Levde: 1821-1881 (59 år)
Titel: Författare. Skrev 'Brott och straff'
Far: Mikhail Andreevich Dostoyevsky (1788-1839)
Mor: Maria Fyodorovna Nechayeva (1800-1837)

Fjodor Dostojevskij

Biografi
Fjodor Michajlovitj Dostojevskij (Fyodor Dostoevsky) föddes i Moskva den 11 november 1821 som son till läkaren Mikhail Andreevich Dostoyevsky (33) och Maria Fyodorovna Nechayeva (21).

Fjodors far, som ska ha varit mycket sträng, arbetade som läkare vid Marinskysjukhuset för de fattiga i Moskva. Fjodor fick sin utbildning hemma fram till 1833. Modern dog 1837 och efter hennes död flyttade han till St Petersburg där han började studera till ritare vid ingenjörskåren men halkade snart in på författarskapet i stället.

Tjugofem år gammal slog han igenom med 'Arma människor' (1846) som handlar om splittrade karaktärer och livssvaga drömmare.

Fjodor var inte, som till exempel den ryska författaren Tolstoj, född i en rik familj utan hade det knapert ekonomiskt och till en början var han alltid i behov av pengar. I slutet av 1840-talet deltog han i en socialistisk diskussionsklubb vilket var förbjudet och tillsammans med flera andra fängslades han 1849 och dömdes till döden! När de väl kom fram till avrättningsplatsen benådades han av tsar Nikolai I. Straffet omvandlades i stället till nio års förvisning till Sibirien där han först blev tukthusfånge i fyra år. De sista åren avtjänade han som menig soldat i Semej (Semipalatinsk) där han träffade Maria Isajeva som han senare gifte sig med. När han återkom till St Petersburg efter fängelsetiden fortsatte han att arbeta som tidskriftsutgivare samt romandiktare.

Fjodor Dostojevskij
Fjodor Dostojevskij

Äktenskap 1
År 1857 gifte sig Fjodor (36) med änkan Maria Isajeva (33). Hon hade en nioårig son från ett tidigare äktenskap men Fjodor och Maria fick inga barn. Maria (39) gick bort 1864 efter sju års äktenskap.

Äktenskap 2 & barn
Tre år senare (1867) gifte sig Fjodor (46) med Anna Grigorjevna Snitkina (21) och de fick barnen:
1) Sophia (1868-1868) † (11 veckor)
2) Lyubov Fyodorovna (1869-1926)
3) Fyodor Fyodorovich (1871-1921)
4) Aleksei (1875-1878) † (2 år)

På 1860-talet reste han runt en del i Västeuropa jagad av fodringsägare eftersom han dragit på sig spelskulder, samtidigt som han led av epileptiska anfall.

Dostojevskis största och mest kända roman är 'Brott och straff' som är en av världens mest lästa böcker. Den handlar om en ung man, Raskolnikov, som har dåligt med pengar och som planerar och sedan mördar en gammal pantlånerska och de samvetskval han sedan lider av.

Fjodor (59) gick bort i St Petersburg den 28 januari 1881 där han också begravdes.

År Bibliografi (urval)
1846 Arma människor
1846 Dubbelgångaren
1861-1862 Döda huset (erfarenheten från strafftiden)
1864 Anteckningar från ett källarhål (novell)
1866 Brott och straff
1868-1869 Idioten
1871-1872 Onda andar
1875 Ynglingen
1879-1880 Bröderna Karamazov (om ett fadersmord)

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2019-06-05 | Uppdaterad 2020-09-06
Samtida händelser 1821 - 1881
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1847 1:a chokladkakan tillverkas (Bristol)
1849 Kompositören Frédéric Chopin dör
1852 Napoleon III blir fransk kejsare
1859 Karl XV blir svensk kung
1861 A. Lincoln blir USA:s 16:e president
1873 Levi Strauss börjar sälja jeans i USA
1876 AG Bell får patent på telefonen
1881 Alexander III blir rysk kejsare

Källor
dela sidan
Böcker:
• Vem är vem i världslitteraturen (Rabén prisma)
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)

Hemsidor:
» britannica.com
» geni.com

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon