Charlotte Brontë

Levde: 1816-1855 (38 år)
Titel: Författarinna, skrev 'Jane Eyre'
Far: Patric Brontë (1777-1861)
Mor: Maria Branwell (1783-1821)
Charlotte Brontë Historia
Charlotte Brontë föddes den 21 april 1816 i Thornton, West Yorkshire, England som dotter till prästen Patric Brontë (39) och Maria Branwell (33).

Charlotte hade fem syskon, fyra systrar och en bror. År 1820 tog hennes far med sig hela familjen och flyttade till Haworth, en liten ort i norra England. När Charlotte var fem år gammal dog hennes mor Maria (38). Fyra år senare även hennes storasyster Maria (11 år) och en månad senare också systern Elizabeth (9), bägge i tuberkulos (TBC).
Av familjens åtta personer fanns nu bara fem kvar och Charlotte kom att överleva dem alla, förutom fadern Patric som levde till 84 års ålder och överlevde alla sina sex barn.

Emily Jane Brontë
Systern Emily
(1818-1848)
En kortare tid (1838) tog Charlotte anställning som lärarinna och guvernant i Halifax i Yorkshire tillsammans med sin syster Emily. Hon var också och undervisade vid en internatskola där hon förälskade sig i herr Héger, som var gift. Hon blev avvisad och kom senare att skriva ett nidporträtt av honom i romanen Villette.

År 1846 gav hon tillsammans med sina systrar Emily och Anne med diktsamlingen: 'Poems by Currer, Ellis and Acton' Bell. Ellis var pseudonym för Emily, Acton för Anne och Charlotte pseudonym var Currer Bell. Tillsammans med sina systrar skrev hon också sagor om det påhittade landet Angria, Gondalkrönikorna.

Jane Eyre
Hennes mest framstående roman är Jane Eyre som handlar om den fattiga föräldralösa flickan Jane Eyre som tas om hand av sin elaka moster. I vuxen ålder blir Jane guvernant åt den lilla flickan Adéle som bor på gården Thornfield, som ägs av den mystiske herr Rochester, och kärlek uppstår. Dock håller Rochester hemligt att han redan är gift och att hans hustru, som är psykiskt sjuk, mer eller mindre hålls inlåst.

Årtal Händelse/Bibliografi
1821 Modern Maria dör (38)
1825 Systern Maria (11) dör i maj
1825 Systern Elizabeth (9) dör i juni
1846 'Poems by Currer, Ellis and Acton Bell' ges ut (dikter)
1847 Jane Eyre ges ut (roman)
1848 Brodern Patric (31) dör i sept
1848 Systern Emily (30) dör (dec)
1849 Shirley ges ut (samhällsroman)
1849 Systern Anne (29) dör i maj
1853 Villette ges ut (roman)
1854 Gifte sig (juni)
1857 The professor (roman) ges ut
Emma (ej färdigskriven)

Familj & barn
I juni 1854 gifte Charlotte (37) sig med faderns pastorsadjunkt Arthur Bell Nicholls (35). Äktenskapet blev kort, redan nio månader senare, den 31 mars 1855, gick Charlotte (38) bort i barnsäng. Hon ligger begravd i 'St Michael and All Angels' Church' i Haworth.

Efter Charlottes död gavs 'The professor', som var hennes första roman, ut samt även det som fanns skrivet av 'Emma'. Idag är prästgården där familjen Brontë bodde ett museum. Flera filmatiseringar har gjorts av Jane Eyre.

dela sidan
  
Samtida händelser 1816 - 1855

1817  James Monroe blir USA:s 5:e president.
1821  Napoleon dör på ön Saint Helena.
1825  Louis Braille skapar blindskriftssystemet.
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1847  Första chokladkakan tillverkas i Bristol.
1849  Kompositören Frédéric Chopin dör.
1852  Napoleon III blir fransk kejsare.

Källor

Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
Levande litteratur - Tore Zetterholm
Mästarna, presentation av författarna i Mästarbiblioteket
Qvinnor, kända och okända kvinnor från alla tider - Elgklou

Hemsidor:
» geni.com

Inlagd 2019-09-19 | Uppdaterad 2019-09-20