Viktor Rydberg

Levde: 1828-1895 (66 år)
Titel: Författare, skald, kulturhistoriker och publicist.
Far: Johan Jönsson Rydberg (1787-1854)
Mor: Hedvig Kristina Düker (1795-1834)

Viktor Rydberg

Biografi
Viktor Abraham Rydberg föddes den 18 december 1828 i Jönköping som son till fängelsedirektören Johan Rydberg (41) och Hedvig Kristina Düker (33). Vid sex års ålder förlorade han sin mor i koleran och eftersom hans far då var sjuk blev han tidigt fosterbarn hos främlingar.

Avbrutna studier
Efter genomgången skola började Viktor i Växjö gymnasium (1845) där han efter två svåra och fattiga år var tvungen av ekonomiska skäl att avbryta studierna. Därefter försörjde han sig dels som privatlärare och dels som medarbetare i Johan Sandwalls tidning Jönköpingsbladet där Viktor publicerade en brottmålsroman som hette 'Vampyren' samt även 'Ett äventyr i finska skärgården' (1850) och 'Positivspelaren' (1850).

I slutet av 1848 följde Viktor med Sandwall till Göteborgs handels- och sjöfartstidning där han var medarbetare till våren 1850. Våren 1851 skrevs han in vid Lunds universitet där han studerade juridik, men var återigen tvungen att våren 1852 avbryta sina studier, på grund av för lite pengar och han tog på nytt jobb som privatlärare. På fritiden sysslade han med matematiska studier och astronomi. Han funderade på att bli civilingenjör men också på att kanske utvandra till Amerika, dit två av hans systrar rest.

Viktor Rydberg
Viktor Rydberg på 1850-talet

Göteborgs handelstidning
Ett kvarlämnat novellmanuskript hade råkat falla i händerna på den nya redaktören Sven Adolf Hedlund i Göteborgs handelstidning och han erbjöd Viktor att på våren 1855 börja på tidningens redaktion, vilket han gärna gjorde. Där skrev han om bland annat teologiska och kyrkliga frågor, filosofiska och litterära ämnen och politiska artiklar med mera.

Tomten
Det var Viktor Rydberg som skrev den mycket berömda juldikten 'Tomten' som Jenny Nyström gjorde illustrationen till och som börjar så här:
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma…
o.s.v.

Gläns över sjö och strand
Viktor skrev även dikten 'Gläns över sjö och strand' 1891 som Alice Tegnér sedan tonsatte två år därefter.

På nyåret 1874 gjorde Viktor en resa till Paris och Italien och hade vid hemkomsten ett antal skisser och avhandlingar med sig, till exempel 'Romerska sägner om apostlarna Paulus och Petrus' (1874), 'Den meliska Afrodite', 'Romerske kejsare i marmor', 'Antonius' och 'Blyertsteckningar från Rom' gavs ut under det samlade namnet 'Romerska dagar' 1877.

Viktor Rydberg
Viktor ca 1890

Hedersdoktor
Efter tjugoett år som tidningsman lämnade Viktor tidningen 1876 för att istället hålla föreläsningar i filosofi och kulturhistoria. 1877 blev han filosofie hedersdoktor både vid Lund och Uppsala universitet och samma år blev han även invald i Svenska akademien.

Professor
År 1884 flyttade han till Stockholm då han blev professor i kulturhistoria vid högskolan där. Denna lärostol bytte han fem år senare till historia istället. På 1880-talet var han mest inriktad på mytologiska studier och forskning som han la ner flera år på och som sist kom ut i verket 'Undersökningar i germanisk mythologi' (1886) och där andra delen kom 1889.

Äktenskap
Den 14 mars 1879 gifte Viktor (50) sig i Göteborg med Susan Emelie Hasselblad (29). De fick aldrig några barn.

Viktor Rydberg (66) gick bort i sitt hem Ekeliden på Djursholm efter en kort tids sjukdom den 21 september 1895 och begravdes på Östra kyrkogården i Göteborg.

År Bibliografi/verk (urval)
1850 Ett äventyr i finska skärgården
1850 Positivspelaren
1856 De vandrande djäknarna (om folklivet i en småländsk landsbygd)
1857 Fribrytaren på Östersjön (historisk roman om häxförföljelserna)
1857 Singoalla (roman från digerdödens dagar)
1859 Huru kan Sverige bevara sin sjelfständighet? (om vapnens bruk)
1859 Den siste athenaren (historisk roman om antiken)
1862 Bibelns lära om Kristus
1864 Strandvrak (lyriska dikter under signaturen Robinson Crusoe)
1871 Lille Viggs äventyr på julafton (saga)
1876 Faust (översättning av Goethes drama)
1882 Dikter, första samlingen
1886 Undersökningar i germanisk mythologi, del 1
1887 Fädernas gudasaga (mytologi)
1886 Undersökningar i germanisk mythologi, del 2
1891 Vapensmeden, hägringar från reformationstiden
1891 Dikter, andra samlingen
Snöfrid (dikt)
Dexippos (dikt)
Den flygande holländaren (dikt)
Drömliv (dikt)
Klockorna (dikt)
Antinous (dikt)

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-01-11 | Uppdaterad 2020-12-05
Samtida händelser 1828 - 1895
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1838 Demonstrationer mot judar (Sthlm)
1841 Spö- och risstraff isf böter avskaffas
1841 Stockstraffet avskaffas
1842 Obligatorisk skolgång införs
1844 Karl XIV Johan dör
1844 Oscar I blir ny kung
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1845 Förbudet mot kusingifte upphävs
1846 Skråväsendet avskaffas
1850 Dagens svenska polis grundläggs
1853 1:a svenska telegraflinjen öppnas
1855 Offentliga spö/risstraff avskaffas
1856 Sveriges första järnväg öppnas
1859 Oscar I dör Karl XV blir kung
1862 Stockholm-Göteborg järnväg invigs
1865 Svenska röda korset bildas
1872 Karl XV dör Oscar II blir kung
1873 Riksdalern ersätts av kronan
1876 L M Ericsson grundas
1877 Telefonen börjar införas i Sverige
1878 Metersystemet införs
1881 Nattarbete för barn förbjuds
1885 Första blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1889 Sveriges första telefonkatalog ges ut
1890 Sista avrättningen av en kvinna (sv)
1894 Rudyard Kipling ger ut Djungelboken

Källor
dela sidan
Böcker:
• Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)

Hemsida:
» riksarkivet.se
» stora bilden
» lilla bilden

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon