August Strindberg

Levde: 1849-1912 (63 år)
Titel: Författare, dramatiker, konstnär m.m.
Far: Carl Oskar Strindberg (1811-1883)
Mor: Eleonora Ulrika Norling (1823-1862)

August Strindberg

Biografi
Johan August Strindberg föddes den 22 januari 1849 i Stockholm som son till grosshandlaren Carl Oskar Strindberg (38) och Eleonora Ulrika Norling (26). August hade sju syskon. När han var tretton år gammal (1862) dog hans mor Eleonora och fadern gifte om sig med Emilia Charlotta Pettersson och de fick sonen Emil 1864, en halvbror till August.

Efter att ha gått i Klara och Jakobs elementarläroverk samt Stockholms lyceum, klarade han 1867 studentexamen. Han vistades sedan en termin i Uppsala och var ett halvår vikarierande folkskolelärare i Stockholm, och ägnade sig samtidigt åt studier för läkareexamen, men beslöt sig efter en tid för att bli skådespelare. Sedan han misslyckats vid debuten på kungliga teatern började han 1870 läsa filosofi i Uppsala i stället. Våren 1872 var han dock tvungen att avbryta sina akademiska studier i brist på pengar. Han begav sig då istället till Stockholm och fortsatte på allvar det författarskap, som han redan börjat med det dramatiska utkastet Fritänkaren (1869) och sorgspelet Hermione, som trycktes 1871.

I Stockholm skrev han bland annat konstkritik och skisser i flera tidningar. Han var 1874 medarbetare i Dagens Nyheter och hösten samma år i Svenska Medborgaren samt tjänstgjorde från december 1874-1882 som extra ordinarie amanuens vid kungliga biblioteket. Han studerade där kulturhistoria samt kinesiska språket och litteraturen, och utgav bland annat äldre kartor över Asien, skrev 'Kina, några gensagor mot gängse irrmeningar' (1877), och Relations de la Suède avec la Chine et les pays tartares.

Tjugoåtta år gammal (1877) gifte han sig och sex år senare (1883) reste han med fru och barn från Sverige och vistades sedan i många år utomlands, bland annat i Frankrike, Schweiz och Tyskland och åren 1887-1889 bodde han i Danmark, där han, liksom i Frankrike och Tyskland, var medarbetare i större tidningar och tidskrifter, varpå han åter slog sig ned i Sverige.

Strindberg målade också en del tavlor men det han blev mest berömd för är nog ändå böckerna 'Röda Rummet' och 'Hemsöborna'. En stor del av hans arbeten är översatta till främmande språk och ett antal av hans dramer har uppförts på Tysklands och Paris scener.

År Bibliografi/verk (urval)
1869 Fritänkaren
1871 Hermione
1871 Den fredlöse, uppförd 1871
1877 Kina, några gensagor mot gängse irrmeningar
1875 Anno Fyrtioåtta
1877 Från Fjerdingen (studenthistoria)
1877 Svartbäcken (studenthistoria)
1879 Röda rummet
1880 Gillets hemlighet (medeltidskomedi)
1881 Kulturhistoriska studier
1880-1882 Gamla Stockholm
1881-1882 Svenska folket i helg och söcken, i krig och fred, hemma och ute
1882 Det nya riket (en blodig satir)
1882 Herr Bengts hustru (skådespel)
1882 Lycko-Pers resa
1882 Svenska öden och äventyr
1883 Dikter
1884 Sömngångarnätter
1884 Likt och olikt
1885 Utopier i verkligheten
1884 Giftas, 1:a delen
1886 Giftas, 2:a delen
1886-1887 Tjänstekvinnans son, 3 delar (självbiografiska anteckningar)
1887 Fadern 1887 (sorgespel)
1887 Hemsöborna
1888 Kamraterna (komedi)
1888 Fröken Julie
1889 Tschandala (roman)
1888 Skärkarlsliv
1888 Blomstermålningar och djurstycken
1889 Bland franska bönder
1890 I hafsbandet
1890-1897 Tryckt och otryckt
1892 Himmelrikets nycklar (sagospel)
1893 Dramatik, fyra småpjäser
1894 Antibarbarus
1897 Inferno
1898 Legender
1898-1904 Till Damaskus (dubbeldrama)
1898 Folkungasagan, Gustaf Vasa, Erik XIV (historiskt skådespel)
1900 Gustaf Adolf (historiskt skådespel)
1901 Engelbrekt och Carl XII (historiska skådespel)
1901 Påsk
1901 Dödsdansen
1901 Midsommar
1901 Sveriges natur
1902 Fagervik och Skamsund
1902 Kronbruden, Svanevit, Drömspelet
1903 Ensam
1903 Sagor
1904 Götiska rummen (en fortsättning på röda rummet)
1905 Historiska miniatyrer
1905 Ordalek och småkonst
1906 Nya Svenska öden

Äktenskap 1 & barn
Strindberg var gift tre gånger, första gången 1877 med Siri von Essen (27) som han fick fyra barn med:
1) Kerstin 1878-1878
2) Karin 1880-1973
3) Greta 1881-1912
4) Hans 1884-1917

Äktenskap 2 & barn
Andra gången vid 44 års ålder (1893) med Maria Friederike Cornelia Uhl (21) som var född i Österrike och de fick dottern:
5) Kerstin 1894-1956

Äktenskap 3 & barn
Tredje gången vid 52 års ålder (1901) med norska skådespelerskan Harriet Bosse (23) och de fick dottern:
6) Anne Marie 1902-2007 (blev 105 år gammal)

Strindberg gick bort den 14 maj 1912 i Stockholm, 63 år gammal, och begravdes på Norra begravningsplatsen i Stockholm.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-01-11 | Uppdaterad 2019-04-11
Samtida händelser 1849 - 1912
1855 Offentliga spö/risstraff avskaffas
1856 Sveriges första järnväg öppnas
1859 Oscar I dör Karl XV blir kung
1862 Stockholm-Göteborg järnväg invigs
1865 Svenska röda korset bildas
1872 Karl XV dör Oscar II blir kung
1873 Riksdalern ersätts av kronan
1876 L M Ericsson grundas
1877 Telefonen börjar införas i Sverige
1878 Metersystemet införs
1881 Nattarbete för barn förbjuds
1885 Första blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1889 Sveriges första telefonkatalog ges ut
1890 Sista avrättningen av en kvinna (sv)
1894 Rudyard Kipling ger ut Djungelboken
1897 Första Penninglotten säljs
1901 Allmän värnplikt införs
1905 Sverige-Norge unionen upplöses
1907 Oscar II dör Gustav V blir kung
1910 Sveriges sista dödsstraff verkställs
1912 Titanic går under

Källor
dela sidan
Böcker:
• Svenska konstnärer, biografisk handbok (Lorentzon)
• Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)

Hemsida:
» riksarkivet.se
- Oljemålning av Richard Bergh 1905
- Nedre fotografi taget 1911

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon