Charlotte Corday

Levde: 1768-1793 (avrättad, 25 år)
Titel: Girondistanhängare, mördade Jean Paul Marat
Far: Jacques Francois de Corday d'Armont (1737-1798)
Mor: Charlotte-Marie Gautier des Authieux (1737-1782)

Charlotte Corday

Biografi
Marie Anne Charlotte Corday d'Armont föddes den 27 juli 1768 i Saint-Saturnin, Frankrike som dotter till Jacques-Francois de Corday d'Armont (31) och Charlotte Marie Gautier des Authieux de Mesnival (31).

Studerade i klostrer
Familjen var lågadlig men fattig. Åtta år gammal flyttade hon till sin morbror, som då var präst i socknen Vicques. Senare flyttade hon med sin familj till Caen, som ligger i Normandie i nordvästra Frankrike. I Caen dog hennes mor den 8 april 1782. Samma år som modern avled fick Charlotte tillsammans med sin syster Eleonore tillåtelse att studera i klostret Abbaye aux Dames där hon bland annat läste böcker av författaren och filosofen Rousseau som verkade för upplysningen.

Corday
Charlotte Corday

Girondistanhängare
Efter att klostret stängt igen (1791) bodde hon vid sin kusin. Allt eftersom revolutionen fortskred tog Charlotte mer och mer ställning för republiken och blev efterhand anhängare till girondisterna som representerade medelklassen och den franska landsbygden under den franska revolutionen. Girondisterna var emot jakobinerna och vad de stod för. Folket på landsbygden blev mer och mer ursinniga på jakobinernas allt större brutalitet och krävde att blodbadet inom revolutionen skulle stoppas. Efter att flera girondister uteslutits ur konventet och arresterats i början av juni 1793 begav sig Charlotte till Paris för att stödja deras sak (9 juli).

Jean Paul Marat
Som sin huvudfiende såg hon tidningsmannen och revolutionspolitikern Jean Paul Marat som bekämpade girondisterna, bland annat med artiklar i sin tidning L´ami du peuple (Folkets vän). Under förespegling av att hon tänkte ange girondister som planerade att göra revolt i Caen fick hon vid sitt andra försök den 13 juli tillträde in till Marat som satt i sitt badkar. Eftersom Marat led av en hudsjukdom tog han ofta medicinska bad, vilket dock inte hindrade honom att ta emot besök. Under tiden som Marat skrev ner namnen på de Girondister hon dikterade för honom tog hon fram en kniv och högg honom i bröstet. Han dog omedelbart. Själv gjorde hon inget för att komma undan och hon greps med en gång.

Marat i badkaret
Jean Paul Marat i badkaret
(1743-1793)

Avrättades
Under rättegången uppgav hon att hon handlat helt på egen hand och hon sa: 'jag dödade en man för att rädda 100 000'. Den 17 juli 1793 ungefär klockan sju på kvällen halshöggs Charlotte (24). Tio dagar senare skulle hon ha fyllt 25 år.
I samma ögonblick som hennes huvud ramlade ner tog bödelns assistent, Maratanhängaren Francois Legros, upp huvudet och visade det för åskådarna och slog det sedan våldsamt i ansiktet. Publiken blev uppskakad av hans handling och det sägs att även Charlottes ansiktet rodnade, vilket troligtvis bara var inbillning. För att lugna publiken så fängslades mannen.

Bödelns memoarer
Charlottes skarprättare hette Charles-Henri Sanson och i hans memoarer som gavs ut 1862 skildrar han Charlotte som en vacker och tankfull ung kvinna vars lugn och självkontroll ingav respekt. Francois Legros dömdes till tre månaders fängelse för sin brist på "giljotinetikett".

Oräkneliga har kanske sett konstnären Jacques-Louis Davids målning av Marat där han ligger mördad i badkaret, men ändå kanske det är många som inte vet vem som mördade Marat, eller varför. Charlotte ville försöka stoppa det blodbad som franska revolutionen innebar, dock blev hennes handling istället upptakten till det skräckvälde som bröt ut. För girondisterna blev Charlotte dock en hjälte, medan Marat dyrkades som ett helgon av jakobinerna.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2006-03-04 | Uppdaterad 2020-12-01

Samtida händelser 1768 - 1793
1770 Beethoven föds i Bonn den 16/12
1778 Filosofen Voltaire dör den (maj)
1789-1799 Franska revolutionen pågår
1793 Frankrikes kung Ludvig XVI avrättas
1793 Marie Antoinette avrättas

Källor

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon