Jean-Jacques Rousseau
Levde: | 1712-1778 (66 år) |
Titel: | Författare och filosof. Skrev "Émile, eller Om barnuppfostran" |
Far: | Isaac Rousseau (1672-1747) |
Mor: | Suzanne Bernard (1673-1712) |
Biografi
Jean Jacques Rousseau föddes den 28 juni 1712 i Genève i Schweiz som son till Isaac Rousseau (40) och Suzanne Bernard (39). Rousseaus mor dog nio dagar efter hans födelse. Fadern Isaac var urmakare och sägs ha varit karaktärssvag, rastlös och äventyrslysten.
När Rousseau var omkring tio år övergav hans far honom och flydde från Genève för att undkomma en tvist. Fadern bosatte sig i Nyon där han snart gifte om sig. Rousseau fick först bo hos en släkting och sedan hos en pastor Lambercier i Bossey (utanför Genève).
(1699-1762)
Skrivbiträde & gravörlärling
Sedan Rousseau lämnat Bossey hade han olika jobb, bland annat som skrivbiträde och gravörlärling. Så fort han fick tillfälle läste han böcker och till slut gjorde romanläsningen att han fick avsmak för allt enformigt yrkesarbete. Efter två år rymde han från sin mästare och blev vid femton års ålder en riktig landstrykare. Han omhändertogs till slut av en katolsk präst som övertalade honom att övergå till katolicismen. Därför sändes han till den frånskilda frun Françoise-Louise de Warens (Madame de Warens) som i sin tur sände honom till ett kloster i Turin, där han bara stannade några månader.
Efter klostret tog han tjänst som betjänt i en finare familj. Där 'begick han det största brottet i sitt liv' som han senare själv sa. Han hade stulit ett band och då han anklagades för detta sköt han skulden på en ung oskyldig tjej som på grund av detta fick sparken.
Studerade
En tid försökte han att jobba som musiklärare vilket var mindre lyckat då han inte hade tillräckliga kunskaper. Sen åkte han till Paris som informator för en ung schweizisk officer men han trivdes inte i storstan så 1732 återvände han till Madame de Warens som var både 'mamma' och älskarinna till honom. Hon bodde nu i Chambéry och där, samt på hennes lantställe Les Charmettes, vistades han i lugn och ro några år. Under denna tid lärde han sig noter och studerade musik så att han med framgång senare kunde ge musiklektioner. Han studerade också matematik, historia och filosofi.
(1721-1801)
Informator, lärare, uppfinnare
Under vistelsen på Les Charmettes började hans misantropi för första gången att visa sig, han föraktade människorna och levde helst i ensamhet. Madame de Warens började också tröttna på honom och 1740 reste han därför till Lyon för att bli informator i en familj, men märkte snart att läraryrket inte passade honom. På sommaren 1741 reste han därför till Paris i förhoppning att där kunna göra lycka med sin uppfinning, ett slags notskrift, där tonerna betecknades med siffror. Uppfinningen förkastades dock av Vetenskapsakademien. Han tog därefter (1743) anställning som sekreterare hos franske ministern i Venedig, där han åter misslyckades. Han återvände till Paris där han med liten framgång satte upp operan 'Les Muses galantes' 1745.
Familj & barn
1745 träffade Rousseau (33) en värdshusflicka som hette Thérèse Levasseur (24) och tjugotre år senare (29 augusti 1768) ska de ha gått igenom en äktenskapsceremoni som ska ha varit juridisk ogiltig (han förklarade sig i två vittnens närvaro vara förenad med henne i oupplösligt äktenskap). De hade under dessa år fått fem barn vilka ska ha fötts 1746, 1747, 1748, 1751 och 1752 och som alla sändes till hittebarnshuset därför att Rousseau ansåg att de kunde göra mer för barnen där än vad han kunde göra själv.
Franska encyklopedien
Rousseau blev sekreterare hos generalförpaktaren Francueil där han fick vänner både i finans- och litterära kretsarna. Han umgicks bland annat med Denis Diderot, Francois Voltaire, Holbach och bröderna Jacob och Wilhelm Grimm med flera. Diderot anställde honom som medarbetare till den franska encyklopedin där han skrev artiklar om vetenskap och filosofi.
Berömd & populär
Det Rousseau hittills skrivit var endast några dikter och farser men 1749 började han bli framgångsrik och under de kommande femton åren skapade han några av litteraturens egendomligaste arbeten. Sommaren 1749 hade akademien i Dijon (Frankrike) en pristävling där frågan var: "Har vetenskapens och konstens framsteg bidragit till sedernas renande?. "Grundtankarna till alla hans följande stora verk stod plötsligt klar för honom: 'vetenskapen och konsterna hade inte förbättrat sederna. Människan är god av naturen, men samhällsinstitutionerna och deras missbruk har gjort henne ond'. Han skrev då skriften: 'Discours sur les sciences et les arts' som han 1750 fick pris för. Den väckte en enorm uppståndelse och meningsstriderna blev många. Rousseau blev genast en berömd och populär man.
Notskrivare
Sitt uppehälle förtjänade Rousseau som avskrivare av noter. 1752 uppfördes hans opera 'Le devin de village' vid hovet i Fontainebleau med stor framgång. Man ville presentera honom för kungen, där han säkert hade fått sin försörjning ordnad om han dykt upp men han var både blyg och stolt och höll sig därför undan.
Under ett besök i Genève 1754 avsvor han sig katolicismen och fick på så sätt tillbaka sin medborgarrätt. Samma år var han med i en ny tävling av akademien i Dijon med skriften: 'Discours sur l´origine de l´inégalité parmi les hommes' (om ursprunget till olikheten mellan människorna) där han mer positivt framställde sitt naturevangelium. Han vann inte men gav ändå ut skriften 1755. Han dedikerade den till republiken i Genève, och i förordet 'uppmanade han de styrande i staden att ta hänsyn till arbetarna och det lägre folket' vilket irriterade rådet i Genève.
La nouvelle Héloise
44 år gammal (1756) flyttade Rousseau och Thérèse från Paris ut till landet. Thérèse trivdes dock inte på landet utan ville tillbaka till Paris. Han flyttade då till hertigen av Luxemburg som bodde i slottet i Montmorency där han tillbringade några lugna år medan han skrev. 1761 gav han ut en så kallad brevroman som han kallade 'La nouvelle Héloise' (Julie eller Den nya Héloïse) som togs emot stort och gjorde honom världsberömd.
Émile & landsflykt
1762 gav Rousseau ut 'Émile ou de l'éducation' (Èmile eller om uppfostran) och landsflykten började. I Èmile hade han nämligen skrivit ett försvar för naturreligionen. Parlamentet som just då förberedde förföljelser mot jesuiterna utfärdade den 9 juni 1762 en häktningsorder på Rousseau och skriften Èmile brändes på bål av bödeln två dagar senare. Rousseau räddade sig genom att fly ur landet. Han begav sig till Schweiz men även i Genève brändes Émile och han förvisades därifrån. I cirka tre års tid vistades han i furstendömet Neuchâtel under Fredrik II:s beskydd. Där skrev han sina strids- och försvarsskrifter 'Lettres á l´archevéque de Paris' (1762) och 'Lettres écrites de la montagne' (1764).
Lokalbefolkningen förföljde honom emellertid och 1765 flydde han till den nästan obebodda ön Saint-Pierre i sjön Bienne. Även därifrån utvisades han. På inbjudan av den engelske filosofen och historieskrivare David Hume begav han sig i januari 1766 över till England där han vistades en tid på godset Wootton i Derby. Redan samma år vände han dock tillbaka till Frankrike.
Åter notskrivare
Under det antagna namnet 'Renou' fann han en tillflyktsort på slottet Trye som tillhörde prinsen av Conti. Snart flydde han även därifrån och vistades än här än där i franska landsortsstäder. 1770 återvände han till Paris. I åtta år bodde han på fjärde våningen i rue Platriére, (som numera bär hans namn) i en enkel kammare och livnärde sig med notskrivning.
Sista åren
Under sina sista år skrev han tre dialoger som han kallade 'Rousseau jugé de Jean-Jacques' (1772-76) och 'Réveries du promeneur solitaire' (1776) och han avslutade sin självbiografi 'Confessions' där han inför eftervärlden försöker få rättvisa mot förtalet.
Det sägs att Rousseau var liten till växten och hade dåliga tänder men att munnen var fint tecknad, fötterna var små, håret svart och ögonen fulla av eld. Till sättet var han blyg och förlägen och osäker i sitt uppträdande, överdrivet artig, brutal i sin hänsynslöshet, utan en gnista av humor, med svårighet att finna orden om han inte var intresserad av det ämne som diskuterades.
Vid ett besök vid markis de Giradin i Ermenonville fick Rousseau (66) ett slaganfall och dog efter ett tag, den 2 juli 1778. Han begravdes enligt egen önskan på Poppelön i Ermenonville.
Kuriosa
Under revolutionen (1794) fördes Rousseaus stoft till Paris och fick en plats vid sidan av Voltaires i Panthéon (Voltaires hade gått bort en månad före Rousseau).
År | Bibliografi (urval) |
1745 | Les Muses galantes |
1754 | Om ursprunget till olikheten mellan människorna |
1761 | Julie, ou La nouvelle Héloïse (Julie eller Den nya Héloïse) |
1762 | Lettres á l´archevéque de Paris |
1762 | Émile ou de l´éducation - Èmile eller om uppfostran |
1764 | Lettres écrites de la montagne |
Rousseau jugé de Jean-Jacques | |
1776 | Réveries du promeneur solitaire |
Confessions (självbiografi) |
1718 Maskingeväret uppfinns
1719 Ulrika Eleonora blir svensk drottning
1719 Defoe skriver Robinson Crusoe
1726 Jonathan Swift ger ut Gullivers resor
1731 Defoe dör (Robinson Kruse)
1733 Första blodtrycksmätningen uförs
1741 Kompositören Antonio Vivaldi dör
1749 Sista häxbålet flammar i Tyskland
1750 Bach (65) dör den 28 juli
1756 Mozartföds i Salzburg den 27 januari
1757-1763 Pommerska kriget pågår
1764 Spinning Jenny uppfinns
1769 Napoleon föds på Korsika (aug)
1770 Beethoven föds i Bonn den 16/12
1778 Filosofen Voltaire dör den (maj)
• Vem är vem i världslitteraturen (Rabén Prisma)
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)
Hemsida:
» store norske leksikon
» J.J Rousseau
» Rousseau