Christoffer Pahr

Levde: ?-?
Titel: Byggmästare, skulptör, träsnidare och stuckatör

Bild saknas

Biografi
Har ej hittat vilket årtal Christoffer Pahr föddes men han var verksam som träsnidare, bildhuggare och stuckatör i Sverige åren 1573-1579.

Han var med största sannolikhet bror till Johan Baptista Pahr, Franciscus Pahr samt Dominicus Pahr och deras far var troligen byggmästaren Jakob Pahr som var från Milano men som var verksam i den historiska regionen Schlesien, som idag ingår i Polen, Tjeckien och Tyskland.

Christoffer arbetade först i Schwerin där han i domkyrkan gjorde orgeln, predikstolen och en furstestol. Han anlitades ofta för att göra arbeten i stuck, vilket han tydligen var skicklig i. I slottet i Mecklenburg, som uppfördes på 1560-talet av hans bror Franciscus, utförde Christoffer det mesta av stuckdekorationen.

Hovbyggmästare i Schwerin
Efter att hans andra bror Johan Baptista rest till Sverige 1572 blev Christoffer hovbyggmästare i Schwerin, men bara för en kortare period. Redan året därpå for han själv till Sverige där han fick anställning i hertig Karls tjänst där han blev ledare för hertigens byggen i Södermanland.

Hans största projekt var om- och tillbyggnaden på Nyköpingshus, där han utförde en praktfull stuckinredning i rikssalen. Nyköpingshus planläggning upprepas i Örebros slott, där han även planerade och styrde byggnadsverksamheten.

1579 återvände Christoffer till Schwerin och hans vidare öde är okänt.

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2010-02-07 | Uppdaterad 2020-09-13

Samtida händelser ? - ?
1568-1648 Nederländska frihetskriget
1569 Första statliga lotteriet (London)
1573 Henrik III blir kung i Polen
1574 Henrik III blir kung i Frankrike
1580 Spanska ridskolan i Wien grundas

Källor
Böcker:
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
• Svenskt Biografiskt Lexikon (SBL 28)

Hemsida:
» riksarkivet.se

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon