Mary Shelley

Levde: 1797-1851 (53 år)
Titel: Författarinna, skrev 'Frankenstein'
Far: William Godwin (1756-1836)
Mor: Mary Wollstonecraft (1759-1797)
Mary Shelley Historia
Mary Wollstonecraft Godwin (gift Shelley) föddes den 30 augusti 1797 i London, som dotter till den politiske filosofen William Godwin (41) och den lika kände filosofen och feministen Mary Wollstonecraft (38). Modern dog av blodförgiftning knappt två veckor efter Marys födelse.

Vid sjutton års ålder inledde Mary en romans med sin fars politiska följare, Percy Bysshe Shelley, som dock redan var gift. Tillsammans med sin styvsyster Claire Clairmont, rymde Mary och Percy till Frankrike och vidare till Italien och Schweiz. I Schweiz besökte de den brittiske poeten Lord Byron (28) och författaren John Polidori (21). En regnig dag roade sig gruppen med att läsa en bok om spökhistorier. Lord Byron föreslog att de skulle skriva sina egna skräckhistorier. Det var vid den här tiden som Mary började skriva 'Frankenstein; or, The Modern Prometheus'.

Familj & barn
När de kom tillbaka från sin Europatur var Mary gravid med Percys barn. Barnet Clara föddes i februari 1815 och var född för tidigt och avled. 1816 begick Marys halvsyster Fanny (22) självmord, och en kort tid därefter begick även Percys hustru Harriet Westbrook (21) (de var ännu gifta) självmord. Percy var nu fri att gifta sig vilket de gjorde bara några veckor senare. De fick barnen:
Percy
Percy Shelley
(1792-1822)
1) Clara (1815-1815) († 1 dag)
2) Will Eveline (1816-1819) († 3 år)
3) Clara Everina (1817-1818) († 1 år)
4) Elena Adelaide (1818-1820) († 2 år)
5) Percy Florence (1819-1889)

År 1818 gav Mary ut Frankenstein anonymt. Många trodde att det var hennes man Percy som skrivit den, eftersom han skrivit förordet. Samma år som romanen kom ut flyttade familjen Shelley till Italien.
Den 8 juli 1822 blev Mary änka då Percy (29) drunknade i La Spezia-bukten utanför Liguriens kust i Italien när han var ute och seglade.

Under åren 1827–1840 skrev hon, samtidigt som hon gav ut sin mans skrifter postumt. Hon skrev också artiklar i damtidningar.

Årtal Bibliografi (urval)
1817 History of a six weeks tour (reseskildring över deras Europatur)
1818 Frankenstein - Or, the Modern Prometheus
1819-1820 Mathilda (novell)
1823 Valperga (historisk roman)
1826 The Last Man (apokalyptisk roman)
1830 The Fortunes of Perkin Warbeck
1835 Lodore (roman)
1837 Falkner (roman)
1844 Rambles in Germany and Italy (resebok)

Frankensteins monster
Frankensteins monster
Romanen handlar om vetenskapsmannen Frankenstein som skapar ett monster, som visar sig vara en fasansfull mördare, men även ett slags dubbelgångare till honom själv. När boken kom ut blev den en omedelbar succé. Den har filmats i otaliga versioner men en av de mest minnesvärda är nog ändå Frankenstein från 1931 med Boris Karloff i huvudrollen.

Mary (53) gick bort av en hjärntumör den 1 februari 1851 i London och begravdes i St Peter´s kyrka, Bournemouth, England. Efter Marys död lät hennes son Percy och sonhustru Jane gräva upp kropparna efter Marys föräldrar (som låg begravda i St Pancras and Islington Cemetery i London) och flytta dem till familjens grav i St. Peters kyrka i Bournemouth, bredvid Mary.

dela sidan
  
Samtida händelser 1797 - 1851
1804  Napoleon blir kejsare.
1813-1814  Andra Napoleonkriget.
1817  James Monroe blir USA:s 5:e president.
1821  Napoleon dör på ön Saint Helena.
1825  Louis Braille skapar blindskriftssystemet.
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1847  Första chokladkakan tillverkas i Bristol.
1849  Kompositören Frédéric Chopin dör.

Källor
Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
Levande litteratur - Tore Zetterholm

Hemsidor:
» geni.com

Inlagd 2019-09-19 | Uppdaterad 2019-09-20