Victoria Benedictsson

Levde: 1850-1888 (38 år)
Titel: Författarinna. Skrev under pseudonym Ernst Ahlgren.
Far: Thure Bruzelius (1801-1876)
Mor: Helena Sophia Finérus (1807-1893)
Victoria Benedictsson Historia
Victoria Maria Benedictsson föddes med efternamn Bruzelius den 6 mars 1850 i Domme i Fru Alstads socken i Skåne som dotter till lantbrukaren Thure Bruzelius (48) och Helena Sophia Finérus (43). Victoria var yngst i barnaskaran, hennes äldsta syster, Charlotta, var redan tjugo år gammal när Victoria föddes och systern Helena var fjorton och hennes bror Johannes var tolv.

Victoria ska haft en ganska jobbig uppväxt då föräldrarna inte drog jämt. De ska ha bott i varsin ände av huset och bara träffats när de skulle äta mat. Victoria gick inte i skola utan fick en sträng kristen undervisning i hemmet av modern, som bland annat lärde henne sömnad, teckning, litteratur och språk, medan fadern uppfostrade henne som en pojke och lärde henne att skjuta, brottas och rida.

Victoria drömde om att få en konstnärlig utbildning, vilket fadern också lovade att hon skulle få, men efter att fadern sedan svek det löftet antog Victoria ett giftermålsanbud för att komma hemifrån.

Victoria Benedictsson
Victoria & Christians förlovningsfoto 4 Augusti 1871
Äktenskap & barn
Anbudet kom från Hörbys postmästare, Christian Benedictsson, en änkeman med fem barn. Så den 22 september 1871 gifte Victoria (21) sig med Christian (49) som två månader senare skulle fylla 50 år. Inför den erotiska biten av äktenskapet kände Victoria inget annat än avsky och hon ångrade äktenskapet ganska snabbt. Istället föreslog hon sin syster Fia som ersättare, vilket inte Christian gick med på.
Äktenskapet blev därför olyckligt men de fick ändå barnen:
1) Hilma Margareta (1873-1931)
2) Ellen Helena (1876-1876) († 3 veckor)

1876 debuterade Victoria med novellen 'Sirenen' i Sydsvenska Dagbladet under pseudonymen Tardif. 1881 drabbades hon av en bensjukdom vilket gjorde henne sängbunden i ett par år och sedan tvang henne att gå med kryckor. Under sjukdomstiden började hon skriva och 1884 kom 'Från Skåne' ut och tre år senare 'Folkliv och småberättelser' som var två folkberättelser och som hon fick framgång med. Redan nu skrev hon under pseudonymen Ernst Ahlgren.

Georg Brandes
Georg Brandes
(1842-1927)
Omkring 1884 mötte hon Axel Lundegård som kom att bli en nära vän. Tillsammans skrev de skådespelet 'Final' 1885. Efter hennes bortgång ärvde han hennes outgivna och ofullbordade skrifter. Hennes ofullständiga roman 'Modern', samt skådespelet 'Den bergtagna' skrev han klart och gav ut, tillsammans med några av hennes efterlämnade noveller. Stora delar av hennes dagbok gav han ut, samt hennes biografi, allt efter hennes egen önskan.

På hösten 1886 mötte hon kritikern Georg Brandes, som hon sedan tidigare var en stor beundrare av. Hon blev stormförälskad i honom och de inledde en kärleksförbindelse men för hans del, som för övrigt var känd som en riktig casanova, var förbindelsen endast en kortare erotisk parentes.

Axel Lundegård
Axel Lundegård
(1861-1930)
Romanen 'Pengar' handlar om äktenskap och kvinnofrigörelsen och grundar sig på Victorias egna erfarenheter. Boken handlar om en olycklig gift kvinna som är gift med en mycket äldre man som gör sig fri genom en skilsmässa.

Två år efter Victorias död gav Axel Lundegård ut material som hon inte hade gett ut. Samlingen kallade han 'Efterskörd' och innehöll nio noveller och två pjäser, bland annat pjäsen 'I telefon'.

Victoria begick självmord på ett hotellrum i Köpenhamn den 21 juli 1888 genom att skära sig i halsvenen. Hon blev 38 år gammal och begravdes på Vestre Kirkegård i Köpenhamn. Orsaken är osäker men man tror att det krossade förhållandet med Brandes var en av orsakerna.

Årtal Bibliografi/verk
1876 Sirenen (novell i Sydsvenska Dagbladet)
1884 Från Skåne
1885 Pengar (roman)
1885 Final (tillsammans med Axel Lundegård)
1887 Folkliv och småberättelser
1887 Fru Marianne (roman)
1888 Berättelser och utkast (postumt)
1890 Efterskörd (postumt)

dela sidan
  
Samtida händelser 1850 - 1888

1855  Offentliga spö- och risstraff avskaffas.
1856  Sveriges första järnväg öppnas.
1859  Oscar I dör. Karl XV blir kung.
1862  Järnväg mellan Stockholm-Göteborg invigs.
1865  Svenska röda korset bildas.
1867  Alexander Graham Bell uppfinner telefonen.
1872  Karl XV dör. Oscar II blir kung.
1873  "Riksdalern" ersätts av "kronan".
1876  LM Ericsson grundas av L. M. Ericsson.
1877  Telefonen börjar införas i Sverige.
1878  Metersystemet införs, fot och aln tas bort.
1881  Nattarbete för barn och ungdom förbjuds.
1885  Första lyckade blindtarmsoperationen.
1886  John S. Pemberton uppfinner Coca-cola.

Källor

Böcker:
Berömda svenskar från tolv sekler
Qvinnor, kända och okända kvinnor från alla tider
Svenska män och kvinnor, A-B (Bonniers förlag)
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon (1994)

Hemsidor:
» riksarkivet.se
» geni.com
» arkivkopia.se

Inlagd 2019-10-12 | Uppdaterad 2019-10-12