Första gången det hände

Händelserna är sorterade efter det årtal som de inträffade

Första...
..hästkapplöpningen i Sverige avlöpte i juni 1831 på Ladugårdsgärdet i Stockholm. Loppet var det första regelstyrda hästkapplöpningen och anordnades av Patriotiska föreningen för Sveriges hästkultur som bildats året innan.
..hörapparaten med elektrisk ljudförstärkning användes 1902 av den engelska drottningen Alexandra (57) när hennes man Edvard VII kröntes till Englands regent den 9 augusti. Apparaten var dock klumpig och måste dessutom anslutas till ett eluttag.
..hangarfartyget med flygdäck för hjulförsedda plan togs i bruk 1918 av den brittiska flottan. På fartyget Argus och Hermes kunde flygplan landa på däck.
..hårtransplantationen utfördes 1959 av amerikanen Norman Orenteich (1922-2019) som då tog hår från en patients nacke och placerade det på kala ställen uppe på huvudet.
..hjärttransplantationen på en människa utfördes 1967 av den sydafrikanske hjärtkirurgen Christiaan Barnard (1922-2001). Patienten var en 53-årig specerihandlare, som dock dog arton dagar senare på grund av infektion och avstötning.
..hjärttransplantationen på en människa där patienten levde länge efteråt skedde 27 november 1968 på fransmannen Emmanuel Vitria. Han levde i arton år efter operationen.


Källor
Böcker:
• Uppfinningarnas historia (Det Bästa)
• Första gången det hände (Seth)
• Historiens största uppfinningar (Bonnier)

swishikon Stöd historiesajten! swishikon