Första gången det hände

Händelserna är sorterade efter det årtal som de inträffade

Första...
..porträttfotograferingen skedde 1841. Då var exponeringstiden 1-5 minuter vilket innebar att man måste sitta helt stilla den tiden. Ibland fick de som skulle fotas sitta med slutna ögon eftersom man inte kan sitta med öppna ögon så länge. Efter man framkallat fick en skicklig konstnär 'måla' på ögonen på fotografiet.
..personhissen installerades 1857 i ett stort varuhus på Broadway i New York. Hissen installerades av företaget Otis Steam Elevator Company och tog max sex personer och gick med en hastighet av 12 meter i minuten. Allt eftersom hissar blev vanligare började man bygga högre hus, eftersom folk inte gärna gick mer än sex våningar.
..penninglotten i Sverige såldes den 16 oktober 1896 för att finansiera Stockholmsutställningen som skulle gå av stapeln året därpå. Penninglotterier anordnades efter detta för kulturella ändamål och det man behövde pengar till, som till exempel för att bygga Dramaten (1908) och Stockholms stadion (1910-1912)
..postflygningen i Sverige genomfördes den 1 juni 1912 av den danska piloten Peter Nielsen som flög mellan Marieholm (Eslöv kommun) till Åkarp med en säck flygpoststämplade vykort. Flygturen var cirka en mil lång och tog sex minuter.
..pacemakern opererades in i en patient 1958 av den svenske professorn och kirurgen Åke Senning (1915-2000). Operationen utfördes på Karolinska sjukhuset i Solna och patienten hette Arne Larsson (43), som kom att leva till 86 års ålder.


Källor
Böcker:
• Uppfinningarnas historia (Det Bästa)
• Första gången det hände (Seth)
• Historiens största uppfinningar (Bonnier)

swishikon Stöd historiesajten! swishikon