Mors dag

Anna Jarvis
Anna Jarvis
(1864-1948)

Mors dag är som så mycket annat en amerikansk idé. Dagen firas i stora delar av världen men den infaller dock inte alltid på samma dag i de olika länderna.

Anna Jarvis
Seden startade med att en amerikansk kvinna, lärarinnan Anna Jarvis i Philadelphia, år 1907 ville fira sin bortgångna mors minne med en predikan i kyrkan. Modern hette Anna Maria Reeves Jarvis och hade gått bort två år tidigare, 72 år gammal. Anna Jarvis fick prästen i Graftons kyrka i West Virginia att predika om moderskärlek och om fjärde budordet 'visa aktning för din far och din mor'. Själv hade hon smyckat kyrkan med vita nejlikor, och när gudstjänsten var slut stod hon i kyrkdörren och delade ut blommor till alla som ville lägga en blomma på sin mors grav. Den här händelsen spreds så småningom över hela Amerika, och 1913 drevs ett kongressbeslut fram som fastslog att andra söndagen i maj skulle firas som 'mors dag'. Att det blev just den dagen berodde på att det var Anna Jarvis mors dödsdag.

Cecilia Bååth-Holmberg
Cecilia Bååth-Holmberg
(1857-1920)

Cecilia Bååth-Holmberg
Seden spreds vidare till Australien, Frankrike och Norge, dit den kom 1919. Från Norge var steget inte långt till Sverige och här i landet var det författaren Cecilia Bååth-Holmberg som i tidskriften 'På vakt' tog upp traditionen. Hon föreslog dock att mors dag skulle firas sista söndagen i maj istället – vilket vi nu också gör - eftersom det då skulle finnas blommor och grönt i nästan hela landet. Hon gav även ut en 'handledning' på hur man skulle fira sin mor, det skulle vara kaffe på sängen, flaggning, diktläsning, sånguppvaktning, därtill bön om förlåtelse för att man som barn inte alltid gjorde det rätta, med löfte om omedelbar bättring. Dessutom skulle barnen ha ritat egna teckningar till mor, det blev nästan obligatorisk sysselsättning på skolans teckningstimmar.
Det här skulle vara mors dag då hon slapp att laga mat, städa, och passa upp på alla andra, mors fridag med andra ord.

Mors dag är ingen kyrklig helg, emellertid hängde kyrkan tidigt med på firandet med samlingsstunder och konserter.

Andra högtider
» Fars dag
» Påskens traditioner
» Julens traditioner

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Källor
Böcker:
• Festdagar (Borgenstierna, Larsson)
• Högtid och fest (Liman)
• Årets högtider och festdagar (Uddenberg)

Hemsida:
» Anna Jarvis

Mer historia

Inlagd 2006-12-27 | Uppdaterad 2020-11-03