Högtider - Fars dag

Sonora Smart Dodd Traditionen att fira fars dag i Sverige kommer från början från Amerika, där äran ges till Sonora Smart Dodd (1882-1978) från Spokane, staten Washington, som efter att ha blivit inspirerad av mors dag, fick idén till en "fars dag".

När Sonora var 16 dog hennes mor i barnsäng när hennes sjätte barn skulle födas. Sonora var enda dottern av de sex barnen och hon hjälpte sin far, William Jackson Smart (1842-1919) att uppfostra sina yngre bröder. Sonora ville hedra sin far som uppfostrat alla barnen med en fars dag och valde den 5 juni till datumet för fars dag, eftersom hennes far var född den dagen.

Av olika orsaker blev det dock inte just den 5 juni utan den 19 juni 1910 som den första fars dag firades i Spokane. Tidningar och föreningar stöttade dagen, precis som den ganska nya seden att fira "mors dag". Sonora Louise Dodd valde rosor som symbol för fars dag - röda rosor för de som levde och vita för de fäder som var döda.

Fars dag har alltså tillkommit som en motsvarighet till mors dag och i Sverige har man firat fars dag sedan 1931. Att fira fars dag har dock kommit lite i skymundan av mors dag, och skulle väl knappast ha blivit en etablerad sed om inte köpmännen och skolorna funnits. Köpmännen ville få ett bra försäljningstillfälle i november, en månad som annars är ganska mager på högtider. Dagen firas andra söndagen i november.

Andra högtider
* Mors dag
* Påsken

Inlagd 2006-12-27 | Uppdaterad 2018-10-10
Källor
Böcker:
Festdagar – Ingeborg Borgenstierna, Thomas Larsson
Högtid och fest – Ingemar Liman
Årets högtider och festdagar – Agneta Uddenberg