Fars dag

Sonora Smart Dodd
Sonora Smart Dodd
(1882-1978)

Traditionen att fira fars dag i Sverige kommer från början från Amerika, där äran ges till Sonora Smart Dodd från Spokane, staten Washington, som efter att ha blivit inspirerad av mors dag, fick idén till en fars dag.

När Sonora var 16 dog hennes mor i barnsäng när hennes sjätte barn skulle födas. Sonora var enda dottern av de sex barnen och hon hjälpte sin far, William Jackson Smart att uppfostra sina yngre bröder. Sonora ville hedra sin far som uppfostrat alla barnen med en fars dag och valde den 5 juni till datumet för fars dag, eftersom hennes far var född den dagen.

Av olika orsaker blev det dock inte just den 5 juni utan den 19 juni 1910 som den första fars dag firades i Spokane. Tidningar och föreningar stöttade dagen, precis som den ganska nya seden att fira mors dag. Sonora Louise Dodd valde rosor som symbol för fars dag, röda rosor för de som levde och vita för de fäder som var döda.

Fars dag har alltså tillkommit som en motsvarighet till mors dag och i Sverige har man firat fars dag sedan 1931. Att fira fars dag har dock kommit lite i skymundan av mors dag, och skulle väl knappast ha blivit en etablerad sed om inte köpmännen och skolorna funnits. Köpmännen ville få ett bra försäljningstillfälle i november, en månad som annars är ganska mager på högtider. Dagen firas andra söndagen i november.

Köp en fars dag present :)

Andra högtider
» Mors dag
» Påskens traditioner
» Julens traditioner

Dela

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Källor
Böcker:
• Festdagar (Borgenstierna, Larsson)
• Högtid och fest (Liman)
• Årets högtider och festdagar (Uddenberg)

Mer historia

Inlagd 2006-12-27 | Uppdaterad 2020-11-03