Vilhelm Moberg

Levde: 1898-1973 (74 år)
Titel: Författare, dramatiker. Skrev bl.a. Raskens, Utvandrarna, Din stund på jorden, Rid i natt!
Far: Carl Gottfrid Moberg (1865-1950)
Mor: Ida Charlotta Aronsdotter (1864-1960)

Vilhelm Moberg

Biografi
Carl Arthur Vilhelm Moberg föddes i ett soldattorp utanför Moshultamåla i Algutsboda socken i Småland den 20 augusti 1898 som son till soldaten Carl Gottfrid Moberg (33) och Ida Aronsdotter (34).

Åtta år gammal började han i skolan och tre år senare började han arbeta vid glasbruket i Modala. När han var nio (1907) flyttade hela familjen på nio personer, han hade sex syskon, till ett mindre jordbruksfastighet i Moshultamåla by. Det var hans mammas föräldragård som de kunde köpa tillbaka tack vare de pengar de fått från hennes släkt i Amerika.

Studier
När Moberg var omkring arton år gammal fick han pengar till en amerikabiljett av en morbror i Kalifornien. Tanken var att han skulle emigrera dit, men hans föräldrar bad att han skulle stanna och när han fick löften om att gå på folkhögskolan stannade han kvar i Sverige. Han studerade på Grimslövs folkhögskola och sedan på Praktiska skolan i Katrineholm. Tjugoett år gammal (1919) fick han praktikantplats på Vadstena länstidning. I många år jobbade han på olika landsortstidningar med att skriva lokalreportage och bygdeberättelser med signaturen "Ville i Momåla". Till slut blev han lokalredaktör vid Nya Växjöbladet.

Äktenskap & barn
Tjugofem år gammal, den 22 september 1923, gifte han sig i Vadstena med Margareta Sofia Törnqvist (19) och de fick barnen:
1) Maj Margareta (1924-2006)
2) Inger Marianne (1927-2009)
3) Alfhild Birgitta (1930-2013)
4) Eva (1932-2011)
5) Björn (1944-)

Raskens
Moberg var väldigt läsintresserad och läste allt han kom över. Hans stora genombrott kom 1927 med Raskens som handlar om en soldats liv i Småland på 1800-talet. Raskens spelades in 1976 och finns att se på SVTplay. Det var min favoritserie när den gick på tv i slutet av 1970-talet.

Utvandrarna...
Hans kanske mest berömda verk är böckerna Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige som handlade om en familjs utvandring från Sverige till Minnesota i Amerika. När han skrev dessa vistades han under några år i Amerika dit han kom för första gången 1948. Han hade då sin familj med sig. Han besökte flera platser där svenska nybyggare slagit sig ner och han intervjuade många av deras ättlingar. Innan han reste till Amerika hade han gått igenom alla Amerikabrev som fanns i hemmet. Bägge hans föräldrar hade flera syskon som utvandrat dit och som sänt brev hem. Moberg hade alltid tyck synd om sin mormor för eftersom hon varken var läs- eller skrivkunnig kunde hon inte läsa breven hon fick från sina barn. Sex av hennes sju barn hade alla emigrerat - alla utom Mobergs mor Ida.

År Titel/händelse
1916-1917 Studerade vid Kronobergs läns folkhögskola i Grimslöv
1918 Studerade vid Katrineholms stads praktiska skolor
1919 Volontär på Vadstena läns tidning (maj)
1920 Redaktionssekreterare på Vadstena läns tidning
1920 Vid Arvika nyheter (okt)
1921-1922 Redaktör för Vadstena tidning (jan-21 till april 22)
1936-1937 Vice ordförande i Sveriges författarförbund
1939 Fick "De Nios Stora Pris" (litteraturpris)
1940-1942 Ordförande i svenska dramatikers studio
1941-1950 Vice ordförande i Sveriges dramatikerförund
1951-1954 Ordförande i Sveriges dramatikerförund
1959 Ledamot av Vetenskaps- och vitterhetssamhället i Göteborg

Politiskt aktiv
Moberg var också politiskt aktiv, han var tidigt med i socialdemokratiska ungdomsklubben och han var en nykterhetskämpe. I romanen 'Rid i natt!' som han skrev under andra världskriget (1941) gick han till angrepp mot nazisterna även om boken utspelar sig på 1600-talet och handlar om Smålandsböndernas kamp för friheten. 1945 skrev han 'Vår ofödde son' som berör abortfrågan. Moberg var mot kungahuset och kämpade för de svaga i samhället - han stod upp för det han trodde på.

År Bibliografi
1927 Raskens
1929 Långt ifrån landsvägen
1929 Marknadsafton 
1930 De knutna händerna
1932 A.P. Rosell, bankdirektör
1933 Mans kvinna (roman om 1790-talet)
1935 Sänkt sedebetyg 
1937 Sömnlös 
1939 Giv oss jorden! 
1940 Änkeman jarl
1941 En löskekarl (skådespel i en akt)
1941 Rid i natt (roman om 1650-talet)
1944 Soldat med brutet gevär
1946 Brudarnas källa
1947 Vår ofödde son
1949 Utvandrarna 
1952 Invandrarna 
1953 Det gamla riket
1954 Lea och Rakel, ett kvinnodrama
1956 Nybyggarna 
1957 Domaren: en tragisk komedi i sex scener
1959 Sista brevet till Sverige
1963 Din stund på jorden 
1967 Förrädarland 
1968 Berättelser ur min levnad
1970-1971 Min svenska historia, berättad för folket – del 1 och 2

Moberg (74) begick självmord den 8 augusti 1973 genom att dränka sig i sjön vid sin författarstuga i Roslagen, tolv dagar före sin 75-årsdag. Han ligger begravd på norra begravningsplatsen i Stockholm.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-08-08 | Uppdaterad 2020-08-25
Samtida händelser 1898 - 1973
1905 Sverige-Norge unionen upplöses
1907 Oscar II dör Gustav V blir kung
1910 Sveriges sista dödsstraff verkställs
1912 Titanic går under
1913 Sundbäck uppfinner blixtlåset
1917 Ryska revolutionen bryter ut
1919 Kvinnor får rösträtt i Sverige
1919 Mors dag firas 1:a gången i Sverige
1924 Världens 1:a TV-sändning genomförs
1927 C. Lindbergh flyger över Atlanten
1930 Sverige har 6 142 191 invånare
1933 Adolf Hitler blir tysk rikskansler
1934 Kalle Anka visas för 1:a gången
1936 Obligatorisk 7-årig folkskola införs
1938 "Kristallnatten"
1939 Andra världskriget bryter ut
1942 Pippi Långstrump ges ut
1945 Hiroshima och Nagasaki bombas
1945 Andra världskriget avslutas
1950 Gustav V dör
1950 Gustav VI Adolf blir kung
1952 Fullständig religionsfrihet införs (sv)
1953 Coca-cola lanseras i Sverige
1955 Motboken avskaffas
1961 Berlinmuren uppförs
1962 9-årig grundskola införs
1963 J.F. Kennedy mördas i Dallas, Texas
1965 Winston Churchill dör (24 jan)
1967 Barnard genomför första hjärtbytet
1970 TV börjar sända i färg

Källor
dela sidan
Böcker:
• Vem är vem i världslitteraturen (Rabén prisma)
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)

Hemsidor:
» riksarkivet.se
» store norske leksikon
» denstoredanske.dk
» lilla bilden
» stora bilden

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon