Vilhelm Moberg

Levde: 1898-1973 (74 år)
Titel: Författare, dramatiker. Skrev bl.a. Raskens, Utvandrarna, Din stund på jorden
Far: Carl Gottfrid Moberg (1865-1950)
Mor: Ida Charlotta Aronsdotter (1864-1960)
Vilhelm Moberg Historia
Carl Arthur Vilhelm Moberg föddes i ett soldattorp utanför Moshultamåla i Algutsboda socken i Småland den 20 augusti 1898 som son till soldaten Carl Gottfrid Moberg (33) och Ida Aronsdotter (34).

Åtta år gammal började han i skolan och tre år senare började han arbeta vid glasbruket i Modala. När han var nio (1907) flyttade hela familjen på nio personer, han hade sex syskon, till ett mindre jordbruksfastighet i Moshultamåla by. Det var hans mammas föräldragård som de kunde köpa tillbaka tack vare de pengar de fått från hennes släkt i Amerika.
När Moberg var omkring arton år gammal fick han pengar till en amerikabiljett av en morbror i Kalifornien. Tanken var att han skulle emigrera dit, men hans föräldrar bad att han skulle stanna och när han fick löften om att gå på folkhögskolan stannade han kvar i Sverige. Han studerade på Grimslövs folkhögskola och sedan på Praktiska skolan i Katrineholm. Tjugoett år gammal (1919) fick han praktikantplats på Vadstena länstidning. I många år jobbade han på olika landsortstidningar med att skriva lokalreportage och bygdeberättelser med signaturen "Ville i Momåla". Till slut blev han lokalredaktör vid Nya Växjöbladet.

Familj
Tjugofem år gammal, den 22 september 1923, gifte han sig i Vadstena med Margareta Sofia Törnqvist (19) och de fick med tiden barnen:
1) Maj Margareta (1924-2006)
2) Inger Marianne (1927-2009)
3) Alfhild Birgitta (1930-2013)
4) Eva (1932-2011)
5) Björn (1944-)

Moberg var väldigt läsintresserad och läste allt han kom över. Hans stora genombrott kom 1927 med Raskens som handlar om en soldats liv i Småland på 1800-talet. Hans kanske mest berömda verk är böckerna Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige som handlade om en familjs utvandring från Sverige till Minnesota i Amerika. När han skrev dessa vistades han under några år i Amerika dit han kom för första gången 1948. Han hade då sin familj med sig. Han besökte flera platser där svenska nybyggare slagit sig ner och han intervjuade många av deras ättlingar. Innan han reste till Amerika hade han gått igenom alla Amerikabrev som fanns i hemmet. Bägge hans föräldrar hade flera syskon som utvandrat dit och som sänt brev hem. Moberg hade alltid tyck synd om sin mormor för eftersom hon varken var läs- eller skrivkunnig kunde hon inte läsa breven hon fick från sina barn. Sex av hennes sju barn hade alla emigrerat - alla utom Mobergs mor Ida.

Årtal Titel eller händelse
1916-1917 Studerade vid Kronobergs läns folkhögskola i Grimslöv
1918 Studerade vid Katrineholms stads praktiska skolor
1919 Volontär på Vadstena läns tidning (maj)
1920 Redaktionssekreterare på Vadstena läns tidning
1920 Vid Arvika nyheter (okt)
1921-1922 Redaktör för Vadstena tidning (jan-21 till april 22)
1936-1937 Vice ordförande i Sveriges författarförbund
1939 Fick "De Nios Stora Pris" (litteraturpris)
1940-1942 Ordförande i svenska dramatikers studio
1941-1950 Vice ordförande i Sveriges dramatikerförund
1951-1954 Ordförande i Sveriges dramatikerförund
1959 Ledamot av Vetenskaps- och vitterhetssamhället i Göteborg

Moberg var också politiskt aktiv, han var tidigt med i socialdemokratiska ungdomsklubben och han var en nykterhetskämpe. I romanen Rid i natt! som han skrev under andra världskriget (1941) gick han till angrepp mot nazisterna, även om boken utspelar sig på 1600-talet och handlar om Smålandsböndernas kamp för friheten. 1945 skrev han "Vår ofödde son" som berör abortfrågan. Moberg var mot kungahuset och kämpade för de svaga i samhället, han stod upp för det han trodde på.

Årtal Bibliografi
1927 Raskens
1929 Långt ifrån landsvägen
1929 Marknadsafton 
1930 De knutna händerna
1932 A.P. Rosell, bankdirektör
1933 Mans kvinna (roman om 1790-talet)
1935 Sänkt sedebetyg 
1937 Sömnlös 
1939 Giv oss jorden! 
1940 Änkeman jarl
1941 En löskekarl (skådespel i en akt)
1941 Rid i natt (roman om 1650-talet)
1944 Soldat med brutet gevär
1946 Brudarnas källa
1947 Vår ofödde son
1949 Utvandrarna 
1952 Invandrarna 
1953 Det gamla riket
1954 Lea och Rakel, ett kvinnodrama
1956 Nybyggarna 
1957 Domaren: en tragisk komedi i sex scener
1959 Sista brevet till Sverige
1963 Din stund på jorden 
1967 Förrädarland 
1968 Berättelser ur min levnad
1970-1971 Min svenska historia, berättad för folket – del 1 och 2

Moberg begick självmord genom att dränka sig i sjön vid sin författarstuga i Roslagen, den 8 augusti 1973, tolv dagar före sin 75-årsdag. Han ligger begravd på norra begravningsplatsen i Stockholm.

dela sidan
  
Samtida händelser 1898 - 1973

1905  Unionen mellan Sverige Norge upplöses.
1907  Oscar II dör och efterträds av Gustav V.
1910  Sveriges sista dödsstraff verkställs.
1912  Titanic sjunker och ca 1522 omkommer.
1913  Gideon Sundbäck uppfinner blixtlåset.
1917  Ryska revolutionen bryter ut.
1919  Mors dag firas för första gången i Sverige.
1921  1:a riksdagsvalet där kvinnor har rösträtt.
1924  Världens första TV-sändning genomförs.
1927  Charles Lindbergh flyger över Atlanten.
1930  Sverige har 6 142 191 invånare.
1933  Adolf Hitler blir tysk rikskansler.
1936  Obligatorisk 7-årig folkskola införs.
1938  "Kristallnatten".
1939  Andra världskriget bryter ut.
1945  Atombomber över Hiroshima och Nagasaki.
1945  Andra världskriget avslutas.
1950  Gustav V dör. Gustav VI Adolf blir kung.
1952  Fullständig religionsfrihet införs i landet.
1953  Coca-cola lanseras i Sverige.
1955  Motboken avskaffas.
1961  Berlinmuren uppförs.
1962  9-årig grundskola införs.
1963  John F. Kennedy mördas i Dallas, Texas.
1965  Winston Churchill (90 år) dör.
1967  C. Barnard genomför första hjärtbytet.
1970  TV börjar sända i färg.

Källor

Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon (1994)

Hemsidor:
» riksarkivet.se
» Store norske leksikon
» denstoredanske.dk
» Stora bilden

Inlagd 2005-08-08 | Uppdaterad 2019-10-11