Astrid Lindgren

Levde: 1907-2002 (94 år)
Titel: Författarinna, skrev bl.a. Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta
Far: Samuel August Ericsson (1875-1969)
Mor: Johanna (Hanna) Jonsson (1879-1961)

Astrid Lindgren

Biografi
Astrid Ericsson (Lindgren) föddes den 14 november 1907 i Vimmerby som dotter till lantbrukaren Samuel August Ericsson (32) och Johanna (kallad Hanna) Sofia Jonsson (28). Astrid hade en äldre bror, Gunnar, och två yngre systrar, Stina och Ingegerd. Båda systrarna blev översättare.

Astrid växte upp i ett småbrukarhem på gården Näs nära Vimmerby med sina tre syskon, vilket hon skrev om i boken 'Alla vi barn i Bullerbyn' (1947). Fadern var prästgårdsarrendator och Astrid deltog tidigt i arbetet på lantgården.

Efter avslutad realskola utbildade hon sig till kontorist. På 1930-talet skrev hon sagor för tidskriften 'Landsbygdens jul'.

Astrid Lindgren
År 1944 kom Astrid (37) med sin debutroman, 'Britt-Mari lättar sitt hjärta' som hon vann andra pris med i en tävling som var anordnad av bokförlaget Rabén & Sjögren i Stockholm. Två år senare började hon arbeta för nämnda bokförlag där hon sedan var kvar i tjugofyra år.

Sitt genombrott som barnboksförfattare fick hon 1945 när Pippi Långstrump kom ut, varefter hon skrev mängder med böcker som alla fick stort genomslag, även internationellt.

År 1973 skrev hon 'Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult' som handlar om hennes föräldrar, som då var borta bägge två.

År Bibliografi (urval)
1944 Britt-Mari lättar sitt hjärta (debutroman)
1945 Pippi Långstrump
1946 Mästerdetektiven Blomqvist
1946 Pippi Långstrump går ombord
1947 Alla vi barn i Bullerbyn
1948 Pippi Långstrump i Söderhavet
1949 Nils Karlsson Pyssling
1950 Kajsa Kavat
1952 Boken om Pippi Långstrump
1954 Mio, min Mio
1955 Lillebror och Karlsson på taket
1956 Rasmus på luffen
1959 Sunnanäng
1963 Emil i Lönneberga
1964 Vi på Saltkråkan
1966 Nya hyss av Emil i Lönneberga
1967 Salikons rosor
1970 Än lever Emil i Lönneberga
1971 Mina påhitt (urval)
1971 Viss kan Lotta cykla
1972 Allt om Karlsson på taket (samlad volym)
1972 Den där Emil
1973 Allra käraste syster
1973 Bröderna Lejonhjärta
1973 Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult
1976 När Emil skulle dra ut Linas tand
1977 Visst kan Lotta nästan allting
1978 Aldrig våld
1981 Ronja Rövardotter
1983 Allas vår Madicken
1983 Titta Madicken, det snöar!
1984 Spelar min lind sjunger min näktergal
1984 När lilla Ida skulle göra hyss
1985 Draken med de röda ögonen
1985 Emils hyss nr 325
1985 Julberättelser (samlingsvolym)
1986 Inget knussel sa Emil i Lönneberga
1986 Skinn Skerping
1987 Assar Bubbla
1987 Mitt Småland
1989 När Bäckhultarn for till stan
1990 Min ko vill ha roligt (inhopp i djurskyddsdebatten)
1990 Visst är Lotta en glad unge
1991 Hujedamej (och andra visor)
1991 När Adam Engelbrekt blev tvärarg
1991 När Lisabet pillade in en ärta i näsan
1992 God Jul i stugan (samlingsvolym)
1993 Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken
1995 Emil med paltsmeten

Utöver alla böcker skrev hon även essäer och ett par böcker som riktar sig till vuxna, samt även film- och teatermanus. Vi på Saltkråkan gjordes till exempel först som TV-serie innan den gavs ut på bok. Cirka fyrtio filmer är baserade på Astrids texter.
Genom åren har hon hedras med otaliga priser och hedersbetygelser, vilka jag inte kommer räkna upp här.

Astrid Lindgren läser för barnen
Astrid Lindgren läser för barn på sjukhuset (1981)

År Titel/händelse (urval)
1946-1970 Anställd vid Rabén & Sjögren
1963 Ledamot av samfundet 'De nio' (litterär akademie)
1970 Ordförande av samfundet De nio
1973 Filosofie Hedersdoktor i Linköping
1978 Filosofie Hedersdoktor i Leicester (Storbritannien)
1989 Filosofie Hedersdoktor i Warszawa

Barn
1926 fick Astrid (19) sonen Lars Lindgren med Reinhold Blomberg (49). Astrid och Reinhold hade ett förhållande under tiden som hon arbetade för Vimmerby Tidning, där han var chefredaktör. Eftersom han var gift for Astrid till Danmark där Lars föddes och där han även var i ett fosterhem de första åren av sitt liv. Hon tog senare hem honom till Sverige. Reinhold och Astrid gifte sig aldrig.

Äktenskap & barn
1931 gifte Astrid (24) sig med Sture Lindgren (33) och de fick dottern Karin 1934. Sture gick bort 1952 och Astrid blev änka. Hon gifte aldrig om sig.

Astrid Lindgren är en av Nordens populäraste och mest hyllade författare och hennes böcker har översatts till ett sextiotal språk utöver alla filmer och dramatiseringar som gjorts.

Astrid gick bort den 28 januari 2002, 94 år gammal. Begravningsceremonin ägde rum i Storkyrkan i Stockholm, med kunglig närvaro, men hon begravdes i sin hemstad Vimmerby.

dela sidan
  
Samtida händelser 1907 - 2002
1910  Sveriges sista dödsstraff verkställs.
1912  Titanic sjunker och ca 1522 omkommer.
1913  Gideon Sundbäck uppfinner blixtlåset.
1917  Ryska revolutionen bryter ut.
1919  Kvinnor får rösträtt i Sverige.
1919  Mors dag firas för första gången i Sverige.
1921  Första riksdagsvalet där kvinnor har rösträtt.
1924  Världens första TV-sändning genomförs.
1927  Charles Lindbergh flyger över Atlanten.
1930  Sverige har 6 142 191 invånare.
1933  Adolf Hitler blir tysk rikskansler.
1934  Kalle Anka dyker upp för första gången.
1936  Obligatorisk 7-årig folkskola införs.
1938  "Kristallnatten".
1939  Andra världskriget bryter ut.
1945  Atombomber över Hiroshima och Nagasaki.
1945  Andra världskriget avslutas.
1950  Gustav V dör. Gustav VI Adolf blir kung.
1952  Fullständig religionsfrihet införs i landet.
1953  Coca-cola lanseras i Sverige.
1955  Motboken avskaffas.
1961  Berlinmuren uppförs.
1962  9-årig grundskola införs.
1963  John F. Kennedy mördas i Dallas, Texas.
1965  Winston Churchill (90 år) dör (24 jan).
1967  Christian Barnard genomför första hjärtbytet.
1970  TV börjar sända i färg.
1974  ABBA vinner ESC i Brighton.
1975  Rösträttsåldern sänks från 20 till 18 år
1976  Carl XVI Gustaf gifter sig med Silvia
1980  Spelet Pac-Man debuterar i spelhallarna.
1987  Windows 2.0 släpps
1989  Berlinmuren rivs
1991  Sovjetunionen upphör att existera som stat
1997  Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka
2000  Svenska kyrkan skiljs från svenska staten
2001  Torroristattacken mot WTC i New York

Källor
Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen (Rabén Prisma)
Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)
Berömda svenskar, tusen svenskar under tusen år (NE)

Hemsidor:
» geni.com
» stora bilden

Inlagd 2020-03-07 | Uppdaterad 2020-03-07