Uppfinningar

Sorterat på efternamn
(P) står för patent. Klicka på raden ✛ för att läsa mer. Rotera mobilen för mer info.

Namn

Uppfinning

Årtal

Land

Galilei Galileo Termoskop 1593 Italien
Galileo Galilei (1564-1642) uppfann i slutet av 1500-talet termoskopet, som är en enhet som visar temperaturförändringar. I en glascylinder, som innehåller en klar vätska, finns flera olika vikter som åker upp eller ner när vätskans temperatur ändras. Den moderna termometern utvecklades senare efter den här principen.
Gillette King Camp Rakhyvel 1901 Amerika
King Camp Gillette (1855-1932) var en amerikansk affärsman. Gillette utvecklade 1901 säkerhetsrakhyveln med ett mycket tunt rakblad och grundade samma år The Gillette Company. Dessförinnan var han anställd som säljare på företaget The Crown Cork Company som grundades av kapsylens uppfinnare, William Painter.
Godefroy Alexander F. Hårtork 1890 Frankrike
En första variant av hårtork uppfanns 1890 av fransmannen Alexander Godefroy (1852-1903). Den var inte handhållen, utan hade en stor huv som den som ville torka håret satt under. Huven var kopplad till skorstenen på en gasspis.
Guericke Otto von Vakuumpump 1650 ~ Tyskland
Den tyske politikern och uppfinnaren Otto von Guericke (1602-1686) uppfann omkring 1650 en kolvluftpump som kunde åstadkomma ett kraftigt vakuum. Han utförde ett experiment inför kejsaren och riksdagen i Regensburg 1654 med åtta hästar som försökte dra isär två halvklot av koppar som han pumpat luften ur. Hästarna klarade inte att dra isär det, men när luften släpptes på gick det hur lätt som helst.
Gunter Edmund Logaritmlinjal 1620 ~ England
Den engelsk matematikern och astronomen Edmund Gunter (1581-1626) var professor i astronomi. Han uppfann mellan åren 1620-1624 en så kallad logaritmlinjal som var en föregångare till räknestickan.
Gutenberg Johannes Tryckpress (typer) 1440 ~ Tyskland
Tysken Johannes Gutenberg uppfann nya typer i metall. Han lät utveckla den gamla idéen och han lät gjuta bokstäverna i metall och på så sätt kunde man göra många typer av samma slag. Läs mer här
Guy E Woog Phillippe Eltandborste 1954 Schweiz
Den första moderna eltandborsten som kallas för 'Broxodent' uppfanns 1954 i Schweiz av doktor Philippe-Guy Woog (). Hans elektriska tandborstar tillverkades ursprungligen i Schweiz.

Källor
Böcker:
• Uppfinningarnas historia (Det Bästa)
• 33 uppfinningar som förändrat våra liv (Grauls)
• Berömda svenskar, tusen svenskar under tusen år (NE)
• Första gången det hände (Seth)
• Historiens största uppfinningar (Bonnier)
• Fantastiska uppfinningar från 1800-talet (de Vries)
• Uppfinnare som förändrat våra liv (Grauls)
• Boken om uppfinningar (Forum)
• Uppfinningar och upptäcktsfärder (Löfstedt, Svinhufvud, Hentzel, Alfons)

swishikon Stöd historiesajten! swishikon