Selma Lagerlöf

Levde: 1858-1940 (81 år)
Titel: Författarinna. Fick Nobelpriset i litteratur 1909
Far: Erik Gustaf Lagerlöf (1819-1885)
Mor: Elisabeth Lovisa Wallroth (1827-1915)

Selma Lagerlöf

Biografi
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på Mårbacka gård i Östra Emtervik i Värmland som dotter till löjtnanten och godsägaren Erik Gustaf Lagerlöf (39) och Elisabeth Lovisa Wallroth (31).
Selma var sjuklig från barndomen och ägnade därför mycket tid till att studera och läsa. Redan när hon lärde sig läsa vaknade lusten att skriva, och under de sista åren hon bodde hemma gjorde hon några försök att skriva vers, som emellertid inte gav något gensvar.

Vid 23 års ålder begav hon sig hemifrån för att skaffa sig den utbildning som hon ansåg att hon behövde. Efter ett års studier i Sjöbergs Lyceum (flickskola) i Stockholm fick hon inträde vid Högre lärarinneseminariet där hon sedan var i tre år. Vid 27 års ålder (1885) tog hon tjänst som lärarinna vid en skola i Landskrona. Hon hade förhoppningar att kunna ägna sig åt sitt författarskap på sin fritid men lärarinnetjänsten tog för mycket tid i anspråk.

På våren 1890 utlyste tidningen "Idun" en tävling och hon sände då in de fem första kapitlen av Ur Gösta Berlings saga. Hon vann tävlingen och väckte allmän uppmärksamhet. Hon tog efter det tjänstledigt från sitt jobb som lärarinna och gav 1891 ut Gösta Berlings saga. Med vild fantasi hade hon trollat fram och diktat om händelser från 1830-talets Värmland och med kraftig gestaltningsförmåga skapat en samling egendomliga figurer från en gången tid. Romanen mötte dock ett kyligare mottagande och åtskilligt hårdare kritik än de första fem kapitlen som kom ut. Eftersom boken sålde så dåligt kunde hon inte leva på det som kom in ifrån den, så hon beslöt då att gå tillbaka till sitt jobb som lärarinna.

Selma Lagerlöf
Selma 48 år gammal. Fotograf A. Blomberg (1906)
Under några år gav hon inte ut något annat än några noveller för jultidningar. Efter att "Gösta Berling" kom ut i Danmark 1892, där den blev omtyckt, ljusnade det något. 1895 kom den ut i en ny upplaga i Sverige, och flera köpte den nu. År 1894 gav hon ut Osynliga länkar som med tiden blev översatt till danska, holländska, tyska, finska, franska, italienska, spanska, ryska och engelska. Året därpå (1895) fick hon ett understöd från kung Oskar II och prins Eugen och även ett litet bidrag från Svenska akademien. Då beslöt hon sig för att lämna tjänsten som lärarinna och satsa på författarskapet.

Tillsammans med väninnan och författarinnan Sophie Elkan gjorde hon en studieresa till Italien och vid hemkomsten gav hon ut romanen Antikrists mirakler 1897, som var en skildring av sicilianskt folkliv. Samma år bosatte hon sig i Falun.

År 1899 kom en samling noveller: Drottningar i Kungahälla och även romanen En herrgårdssägen, som handlade om hur en ung sinnessjuk man blir frisk genom en ung kvinna. Åren 1899-1900 gjorde hon en resa till Orienten, bland annat Palestina och vid hemkomsten gav hon ut första delen av storverket 'Jerusalem'. Andra delen kom ut 1902 och hette 'I det heliga landet'. 1904 kom 'Kristuslegender' och 'Herr Arnes pengar' ut. Den sistnämnda handlar om en hemsk brottmålshistoria från gamla dagar.

År Titel/händelse
1882-1885 Gick lärarinneseminariet
1885-1895 Lärare vid elementaläroverket för flickor i Landskrona
1895-1896 Reste i Italien
1899-1900 Reste i Egypen och Palestina
1904 Ledamot av Vetenskapssocieteten i Uppsala
1907 Filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet (27 maj)
1909 Fick Nobelpriset i litteratur
1914 Invald i svenska akademien

Nils Holgerssons resa del 1 och 2 kom ut åren 1906-1907, och är en läsebok för barn som handlar om Sverige. Hon blev också hedersdoktor vid Uppsala universitet 1907. Året därpå kom 'En saga om en saga och andra sagor' där hon bland annat skriver om sitt eget genombrott som författare.

Selma fick Nobelpriset i litteratur 1909 för boken 'Nils Holgerssons underbara resa'. Detta var första gången som en svensk fick Nobelpriset i just litteratur och även första gången som en svensk kvinna fick priset överhuvudtaget. År 1914 var hon även den första kvinnan att bli invald i Svenska akademien. Vid 1911 års stora kvinnliga rösträttskongress höll hon ett beundrat tal 'Hem och stat' som sedan trycktes och publicerades.

År Bibliografi (urval)
1891 Gösta Berlings saga
1897 Antikrists mirakler
1899 En herrgårdssägen
1899 Drottningar i Kungahälla
1901-1902 Jerusalem
1904 Kristuslegender 
1904 Herr Arnes penningar
1911 Liljecronas hem
1912 Körkarlen 
1914 Kejsaren av Portugallien
1915-1921 Troll och människor - två delar
1918 Bannlyst 
1922 Mårbacka 
1925 Löwensköldska ringen
1925 Charlotta Löwensköld
1928 Anna Svärd
1930 Ett barns memoarer
1932 Dagbok för Selma Ottilia Lagerlöf
1933 Höst 

Selma gifte sig aldrig och enligt uppgift så var hon lesbisk och hade två längre förhållanden med kvinnor i sitt liv, med Sophie Elkan, som tidigare varit gift och hade en dotter och med Valborg Henrika Olander.
Selma dog den 16 mars 1940, 81 år gammal och ligger begravd på Östra Ämterviks kyrkogård i Värmland.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-02-06 | Uppdaterad 2019-10-11
Samtida händelser 1858 - 1940
1865  Svenska röda korset bildas
1872  Karl XV dör. Oscar II blir kung
1873  Riksdalern ersätts av kronan
1877  Telefonen börjar införas i Sverige
1878  Metersystemet införs
1881  Nattarbete för barn/unga förbjuds
1885  Första blindtarmsoperationen
1886  Pemberton uppfinner Coca-cola
1889  Första telefonkatalogen ges ut
1890  Sista avrättningen av en kvinna
1894  Kipling ger ut Djungelboken
1897  Första Penninglotten säljs
1901  Allmän värnplikt införs
1905  Unionen Sverige Norge upplöses
1907  Oscar II dör. Gustav V blir kung
1910  Sveriges sista dödsstraff verkställs
1912  Titanic sjunker
1913  Sundbäck uppfinner blixtlåset
1917  Ryska revolutionen bryter ut
1919  Första Mors dag firas
1921  Kvinnlig rösträtt införs
1924  Världens första TV-sändning
1927  C. Lindbergh flyger över Atlanten
1930  Sverige har 6 142 191 invånare
1933  Adolf Hitler blir tysk rikskansler
1936  Obligatorisk 7-årig folkskola införs
1938  Kristallnatten
1939  Andra världskriget bryter ut

Källor
dela sidan
Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen (Rabén prisma)
Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)
Vem är vem i svensk historia (Larsson)

Hemsidor:
» riksarkivet.se
» Stora bilden

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon