Catherine av Aragon

Levde:
1485-1536 (50 år)
Titel:
Drottning av England 1509-1533 (24 år)
Henry VIII:s första hustru
Catherine av Aragon

Historia:

Catherine (Katherine och Katarina förekommer också) föddes den 15 eller 16 december 1485 på Alcala de Henares, nära Madrid i Spanien, som dotter till Ferdinand "den katolske" av Aragonien och Isabella av Kastilien (Spanien).

Redan när hon var tre år gammal inleddes förhandlingar om giftermål mellan henne och den engelske tronföljaren Artur, som var son till Henrik VII. Redan i november 1501, inte ens sexton år fyllda, firades så trolovning och bröllop. Efter bröllopet följde hon med sin man till walesiska gränsen, där hon snart blev änka när han dog den 2 april 1502.

Förhandlingar om ett nytt giftermål satte genast igång. Först var planen att hon skulle gifta sig med sin svärfar Henrik VII, men när den planen avfärdades trolovades hon istället med sin avlidne mans yngre bror, kronprins Henrik (senare VIII) i juni 1503. Henrik var då endast tolv år gammal. Eftersom det var förbjudet att gifta sig med sin svägerska, vilket det ju blev för Henrik (VIII), fick de tillstånd från påven, år 1504, för att upphäva detta förbud.
Först efter Henrik VII:s död gifte de sig, den 11 juni 1509. Henrik VIII var då nästan arton år gammal och Catherine var tjugotre. De första åren av deras äktenskap var lyckliga. Hon blev gravid sex gånger, men endast ett barn blev vuxen. En son, Henry, levde två månader och så dottern Mary (I) (1516-1558) som blev vuxen, och senare drottning.

Hon var hängiven både sin man och sitt nya hemland, och 1513 var hon den ledande regenten när hennes man var i Frankrike och krigade mot skottarna. Henrik ville ha en son, och när inte Catherine fick någon son, ville han skiljas. Han fick därför kardinal Campeggio och kardinal Thomas Wolsey att undersöka lagligheten av deras äktenskap. Campeggio försökte få Catherine att frivilligt gå i kloster. Alla övertalningsförsök misslyckades emellertid då hon gjorde allt för att försvara lagligheten av sitt äktenskap samt av dottern Marys äkta börd och tronanspråk.

Hon kallades i maj 1529 inför domstol, där hon vädjade till påven och anropade i rörande ordalag sin make om rättvis behandling. Påven skickade målet till Rom, där det fick avgöras, och riktade 1530 en tillrättavisning till Henrik. Detta gjorde att hans förhållande till älskarinnan Anna Boleyn kom ut till allmänheten, och i juli 1531 förvisades så Catherine från hovet samtidigt som dottern togs ifrån henne.
Hennes vädjan till Rom drev Henrik att låta förklara sig själv för den engelska kyrkans överhuvud och den nye ärkebiskopen Thomas Cranmer tvingades sedan att förklara Henriks och Catherines äktenskap ogiltigt (23 maj 1533) eftersom Henrik redan varit gift i flera månader (i hemlighet) med Anna Boleyn.

Drottningtiteln togs ifrån henne och hon kallades officiellt för änkeprinsessa. Hon hölls i förvar på flera slott i landsorten, där hon fördrev tiden med andaktsövningar, och med värdighet och energi mötte hon alla förolämpande behandlingar från kungens utskickade.

Från sin dödsbädd sände hon honom ett hjärtligt avskedsbudskap med sin förlåtelse. Rykten om att hon förgiftats spreds bland befolkningen, som i skilsmässostriden tagit hennes parti. Senare utredningar har dock kommit fram till att det inte var förgiftning hon dog av den 7 januari 1536 på Kimbolton castle, 50 år gammal.

Inlagd 2005-03-06 | Uppdaterad 2017-10-29
Samtida händelser under Catherines livstid
1492  Columbus seglar till Amerika.
1503-1506  Da Vinci målar Mona Lisa.
1506  Christopher Columbus dör.
1509  Henrik VIII blir kung i England.
1513  Jakob V blir kung i Skottland.
1517  Martin Luther spikar upp sina 95 teser.
1519  Da Vinci dör i Frankrike.
1520  Stockholms blodbad.
1521  Martin Luther blir bannlyst av katolska kyrkan
1524  Upptäcktsresande Vasco da Gama dör.
1530  Första lotteriet med pengar i vinst (Florens).
1533  Ivan den förskräcklige blir tsar (Ryssland)

Källor
Böcker:
Henrik VIII:s sex hustrur - Antonia Fraser

Hemsidor:
» Store norske leksikon
» denstoredanske.dk