Anne Boleyn

Levde: ca 1507-1536 (avrättad ca. 30 år)
Titel: Drottning av England 1533-1536 (3 år)
Henry VIII:s andra hustru
Far: Thomas Boleyn (1477-1539)
Mor: Elizabeth Howard (1486-1538)

Anne Boleyn

Biografi
Anne Boleyn föddes omkring år 1501-1507 som dotter till sir Thomas Boleyn och Elizabeth Howard. En del uppger att hon föddes omkring 1500 eller 1501, och andra säger 1507-1509. Så födelseåret är ovisst.

Vid sju års ålder kom hon till franska hovet, där hon fick sin uppfostran. Hon lärde sig bland annat att tala flytande franska och hon fattade tycke för fransk poesi och musik. Omkring år 1521 återvände hon till England där hon blev upptagen i drottning Catherines hov. Hennes syster Mary Boleyn var vid den här tiden kungens älskarinna.

Det sägs att det var Annes skönhet, bildning och behag som väckte en passionerad kärlek hos kungen. Henrik VIII , som nu skyndade på sin tidigare plan på att skiljas från sin första hustru Catherine. Anne vägrade emellertid att bli kungens älskarinna, som hennes egen syster varit, utan hon skulle bli drottning, annars fick det vara. Henrik kämpade i sju år för att få sin skilsmässa med Catherine beviljat. Då påven inte gick med på det bröt Henrik med Rom. Under tiden gav han Anne fina titlar, bland annat blev hon markis av Pembroke.

Henrik VIII
Henrik VIII
(1491-1547)
Äktenskap
Den 25 januari 1533 gifte sig Anne med Henrik i hemlighet, även fast han ännu inte fått igenom sin skilsmässa med första frun Catherine. Henriks skilsmässa med Catherine gick igenom den 23 maj 1533 och fem dagar senare tillkännagavs det att Henrik och Anne var gifta (28 maj) och den 1 juni kröntes Anne till Englands drottning. En månad senare, den 1 juli, blev Henrik bannlyst av påven i Rom, eftersom denne inte godtog skilsmässan från Catherine och därför inte heller giftermålet med Anne. Att Anne kunde hålla kungens intresse vid liv så länge trodde många berodde på svart magi det vill säga häxkrafter. Folk trodde att hon förhäxat kungen.

Anne sägs ha varit, för den tiden, en frispråkig och nonchalant kvinna som ofta blev arg och fick hysteriska anfall. Hon skulle alltid ha sin vilja igenom och ibland hände det att hon skämde ut Henrik offentligt. Dock gjorde hon några bra saker också, hon gynnade reformationen och införde den fina franska sällskapsformen vid det engelska hovet, istället för den stela engelska etiketten.

Elizabeth I
Elizabeth I
(1533-1603)
Den 7 september 1533 föddes Annes och Henriks dotter Elizabeth, som senare blev Englands drottning med namnet Elizabeth I. I april 1534 var hon gravid igen, men hon fick missfall i september och födde fram ett sex månaders dödfött foster, en son. I juni 1535 var hon åter gravid, men fick missfall även denna gången.

Hennes viktigaste uppgift som drottning var att föda en son, en tronarvinge. Detta var det största orsaken varför kungen skiljt sig från sin första fru, att de inte fått några söner och att hon vid skilsmässan varit för gammal för att få några fler barn.

Efter tre års äktenskap hade kungen tröttnat på Anne och istället blivit förälskad i hennes hovfröken, Jane Seymour . För att hjälpa kungen att bli av med Anne, började hennes fiender vid hovet konspirera mot henne. Bland Annes fiender fanns bland annat den mäktige Thomas Cromwell, som övertalade kungen att skriva under ett dokument som gav dem rätt att göra en undersökning om påstått högförräderi.

Den 30 april 1536 fängslades Annes musiker och vän sedan många år, Mark Smeaton. Han blev troligen torterad för att avslöja detaljer om Anne och därefter blev även sir Henry Norris och Annes bror, George Boleyn arresterade och förhörda.
Jane Seymour
Jane Seymour
(1509-1537)

Rättegång & avrättning
Den 2 maj blev hon själv gripen och förd till Towern. Hon anklagades för äktenskapsbrott, incest med sin egen bror, konspiration för att mörda kungen och dessutom för att besitta häxkrafter. Ännu flera personer som stått Anne nära blev arresterade, däribland sir Francis Weston och William Brereton som anklagades för äktenskapsbrott med drottningen. Även sir Thomas Wyatt fängslades men han släpptes senare. De ställdes inför rätta i Westminster Hall den 12 maj 1536 och de fick inte försvara sig själva eftersom så var fallet när man blivit anklagad för högförräderi. De befanns vara skyldiga och dömdes till döden och alla avrättades.

Den 15 maj ställdes Anne och hennes bror inför rätta. Anne förnekade alla anklagelser mot henne. Hennes bror George var anklagad av sin egen fru, Jane Parker som vittnade mot honom. Bevisen mot dem alla var begränsade, om nästan inte obefintliga, men de dömdes ändå till döden. En kort tid före Anne avrättades blev hennes äktenskap med kungen upplöst och förklarat för ogiltigt. Då kan man ju fråga sig hur hon hade kunnat begå äktenskapsbrott och blivit dömd för detta om äktenskapet varit ogiltigt hela tiden?
Annes bror Georges avrättades den 17 maj och själv avrättades hon genom halshuggning den 19 maj 1536 på Tower of London, omkring 30 år gammal. Dagen därpå trolovade sig Henrik med Jane Seymour och tio dagar senare, den 30 maj 1536, gifte de sig.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-03-06 | Uppdaterad 2020-05-08
Samtida händelser 1507 - 1536
1509  Henrik VIII blir kung i England
1513  Jakob V blir kung i Skottland
1517  Martin Luther spikar upp 95 teser
1519  Da Vinci dör i Frankrike
1520  Stockholms blodbad
1521  Martin Luther blir bannlyst
1524  Vasco da Gama dör
1533  Ivan den förskräcklige blir rysk tsar

Källor
dela sidan
Böcker:
• Henrik VIII:s sex hustrur (Fraser)
• Henrik VIII:s självbiografi (George)

Hemsida:
» store norske leksikon

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon