James Cook

Levde:
1728-1779 (50 år)
Titel:
Upptäcktsresande
James Cook

Historia:

James Cook föddes den 27 oktober 1728 i Marton nära Middlesbrough i Storbritannien som son till James – som var en skotsk dagarbetare på en lantgård - och hans hustru Grace.

Det påstås att James var intelligent nog för att imponera på sin fars arbetsgivare - så denne betalade hans utbildning. Efter att han gått ut skolan satte hans föräldrar honom i lära hos en specerihandlare i Whitby, där han inte trivdes alls. Det var dock i Whitby, sägs det, som han fick lusten att upptäcka världen. Whitby var då en liten hamnstad där alla sorters skepp fanns och där fick han vid arton års ålder (1746) tjänst på ett skepp som transporterade kol.

År 1755, lämnade James (27) skeppet och tog tjänst som sjöman i Royal Navy (kungliga flottan). Redan en månad senare blev han befordrad till Master´s Mate vilket kan översättas till Husbondens kompis, och fyra år senare blev han Master vilket var ovanligt för en värvad sjöman. Han deltog sedan i sjuårskriget mellan England och Frankrike (1756-1763) där han bland annat var med i belägringen av Quebec i Canada, där han utmärkte sig genom att hjälpa till att utforska och undersöka farvattnen vid St. Lawrencefloden. Han började därefter att studera navigation och matematik och fick i uppdrag att anställa sjömätningar vid Newfoundlands- och Labradors kuster.

Första resan 1768-1771
Han fick befälet över en expedition som skulle observera Venuspassagen, och i augusti 1768 seglade skeppet Endeavour från Plymouth hamn. Med på skeppet var bland annat en av Carl von Linnés lärjungar, Daniel Solander. Efter att de seglat runt Kap Horn (Sydamerika) anlände expeditionen i april 1769 till Tahiti där observationerna pågick till den 3 juni. På hemvägen tillbringade de ett halvår på Nya Zeeland, där öarna seglades runt och kartlades, liksom även Australiens östkust. I juni 1771, efter en 2 år och 10 månaders lång resa, återkom skeppet till England. De hade då gjort en världsomsegling, dock med långa uppehåll på vägen. De hade upptäckt Stora barriärrevet och bevisat att Australien och Nya Guinea inte hänger ihop, utan var åtskilda. 30 av de 85 sjömännen hade då avlidit, vilket på den tiden inte var något anmärkningsvärt. Cook ville ändå förbättra hälsotillståndet till sjöss, bland annat genom att försöka hitta åtgärder mot skörbjugg och andra sjukdomar som förknippades med sjön och långa resor. Till sin nästa resa bunkrade han därför upp stora lager med citroner, färska grönsaker och frukt, vilket gjorde att på hans andra långa resa så dog endast 1 av 118 män. För sina enastående förtjänster om världens sjöfart fick han Royal societys Copley-medalj.

Andra resan
Cooks andra resa startade 1772 och expeditionen skulle officiellt utforska den antarktiska kontinenten och studera planeten Venus förflyttning – och inofficiellt försöka hitta det mystiska Terra Australis. Två fartyg deltog, Resolution där Cook förde befälet och Adventure som Tobias Furneaux basade över. Cook blev den förste Europé som passerade södra polarcirkeln vilket skedde den 17 januari 1773. Han upptäckte också Sydgeorgien och Sydsandwichöarna. I den antarktiska dimman tappade Cook och Furneaux bort varandra. Furneaux fortsatte då till Nya Zeeland, där han förlorade några av sina män i strider mot Maorierna (Nya Zeelands ursprungsbefolkning). Han fortsatte sedan tillbaka till England. Under tiden utforskade Cook Antarktis. På hemvägen fann han Tonga och Påskön. Han hade då utfört den första världsomseglingen från öst till väst.

Tredje resan
James CookPå den tredje resan var han återigen kapten över Resolution medan Charles Clerke förde befälet över Discovery. Expeditionens mål den här gången var att se om det fanns någon väg mellan Atlanten och Stilla havet norr om Amerika. Den 12 juli 1776 seglade Cook från Plymouth och den 10 augusti seglade Discovery. Båda fartygen möttes sedan i Kap. Under resan besöktes återigen Australien och Nya Zeeland. På sommaren kom de till Alaskas västspets och korsade där Berings sund. Han fortsatte över norra polcirkeln men blev tvungen att vända för all is. Han beslutade då att övervintra på Sandwichöarna (Hawaii) dit han kom den 17 januari 1779. Han mottogs väl av befolkningen, som mötte honom med den djupaste dyrkan.
Efter att Cook lämnat ön, var han efter fyra dagar tvungen att återvända till ön eftersom en mast på "Resolution" gått sönder. Infödingarnas vänliga sätt hade under dessa fyra dagar ändrats väldigt mycket – till det värre - och plötsligt var inte befolkningen lika vänlig längre. På nätterna blev de utsatta för flera stölder från båten. När en räddningsflotte blivit stulen begavs sig Cook, den 14 februari, in till ön för att prata med hövdingen, men det hela slutade med strider mellan besättningen och öns befolkning, där Cook stupade, 50 år och 8 månader gammal. Cook revolutionerade navigeringen till sjöss under sin tid genom att använda sig av astronomiska mätningar.

Inlagd 2005-06-11 | Uppdaterad 2017-11-04
Samtida händelser under Jamess livstid
1731  Robinson Crusoes författare Daniel Defoe dör.
1733  Första blodtrycksmätningen uförs.
1738  Sverige och Frankrike sluter ett 10-årigt vänskapsförbund.
1741  Kompositören Antonio Vivaldi dör.
1749  Sista häxbålet flammar i Tyskland.
1750  Johann Sebastian Bachdör den 28 juli, 65 år gammal.
1756  Wolfgang Amadeus Mozartföds i Salzburg den 27 januari .
1757  Pommerska kriget. Sverige i krig mot Preussen. Fred i Hamburg 1762.
1764  James Hargreaves uppfinner Spinning Jenny, en ny och snabbare spinnmaskin.
1769  Napoleon Bonaparte föds på Korsika, 15 augusti.
1770  Ludwig van Beethoven föds i Bonn den 16/12.
1776  Oavhängighetsförklaringen skrivs under i USA den 4 juli (Independence Day).
1778  Författaren och filosofen Francois Voltaire dör den 30 maj, 83 år gammal .

Källor