Anne Bonny

Levde: ca 1698-1782 (ca. 84 år)
Titel: Kvinnlig pirat
Far: William Cormac
Mor: Mary Brennan (-1711)

Bild saknas!

Biografi
Anne Cormac (gift Bonny) föddes i County Cork, Irland, som oäkta dotter till advokaten William Cormac och dennes piga Mary Brennan. Det exakta datumet för Annes födelse är osäkert men man tror att hon föddes mellan åren 1698-1700. När Williams hustru gjorde hans affär med pigan känd, gick han i konkurs och i skam lämnade han Irland tillsammans med Mary och Anne. De for till Amerika där de slog sig ner i närheten av Charleston, South Carolina, där William startade upp sin praktik igen, och senare även blev rik som plantageägare.

Anne sägs ha varit en modig tjej - samtidigt som hon hade rykte om sig att ha ett hetsigt temperament och lynne, vilket en ung man som ofredade henne fick känna av. Hon skall ha gett honom så mycket stryk att han blev sängliggande ett bra tag. Då var hon omkring 14 år gammal. Två år senare blev hon förälskad i en sjökapten, James Bonney som uppvaktade henne, vilket hennes far var ovetandes om. Fadern blev inte glad när detta upptäcktes eftersom han hade andra planer för henne. Han ville att hon skulle gifta sig med en Charlestonman och bli en rik plantageägarhustru.
Anne hade däremot andra önskningar – hon ville ut på spännande äventyr – och drogs därför till varven och hamnarna i Charleston. Det var där hon hade mött James Bonney. Anne gifte sig med James, mot sin fars vilja, vilket kostade dem hennes hemgift. De flyttade till "New Providence" (nu Nassau) i Bahamas som då beskrevs som "en pirats paradis", där James blev informatör åt Bahamas guvernör Woodes Rogers.

På den tiden skall merparten av invånarna i New Providence ha varit pirater och Anne trivdes bra där och fick snabbt nya vänner. På en bar mötte hon Calico Jack" Rackham som hon inom kort fick ihop det med. Han försökte till och med att köpa henne av James, vilket inte James gick med på. Han klagade istället till guvernören som bestraffade Anne med att piska henne och sedan sända hem henne till James. Hon och Rackham rymde snart därefter.

kvinnlig piratEnligt legenden bringade det otur att ha kvinnor ombord på skeppen och därför var Anne tvungen att klä ut sig till man. Hon klädde ut sig och blev en i Rackhams besättning ombord på skeppet Revenge. Jack och Anne stal ett skepp i hamnen och seglade iväg med det och tog upp besättning längs vägen. Hon kämpade med i striderna som förekom och enligt en legend skall hon ha huggit kniven rätt i hjärtat på en annan pirat som kommit på hennes rätta kön.
Enligt en annan legend och i en dokumentär i History Channel (många legender här ;-) skall hon aldrig ha dolt sin identitet och de andra piraterna kände väl till henne och accepterade henne som en medlem i besättningen. De kommande tre åren var de framgångsfulla som pirater och erövrade många skepp och stora skatter. Även om Anne Bonney blev en av de mest kända piraterna i historien förde hon aldrig själv befälet över något skepp. Möjligen lever historien om henne kvar därför att hon var en kvinnlig pirat vilket det ju inte fanns så många av. Hon var dock duktig på att delta i striderna och respekterad bland de övriga piraterna. Så småningom kom även en annan kvinnlig pirat, Mary Read med på skeppet, och de blev goda vänner.

I november 1720 blev Rackham och hans besättning attackerade av ett skepp där Jonathan Barnet hade befälet och som jobbade för Jamaicas guvernör. De flesta av Rackhams pirater gjorde inte mycket motstånd eftersom de flesta var för fulla för att slåss. Anne och Mary däremot var nyktra och lyckades hålla Barnets trupper borta för ett kort tid, medan Rackham sägs ha hållit sig gömd under striden. De blev tillslut ändå tillfångatagna och Rackham och hans besättning sändes till guvernören i Jamaica för att hängas. I fängelset skall Anne ha sagt till Rackham 'Jag är ledsen att se dig här men hade du kämpat som en man hade du sluppit att bli hängd som en hund'.

Vid rättegången kom det fram att både Anne och Mary var gravida och eftersom brittisk lag var sådan att man inte fick döda ett ofött barn, flyttades deras avrättningar fram till efter de fött barnen. Mary skall ha dött i fängelset, antingen av febern eller under förlossningen.

Anne själv försvinner från de historiska arkiven och det finns inga papper på att hon skulle ha avrättats. Detta har lett till teorier om att hennes far skall ha löst ut henne för att ge henne en chans att börja ett nytt liv. Andra källor säger att hon gick tillbaka till sin man eller att hon till och med fortsatte sitt liv som pirat. Det sista är dock mycket osannolikt- mycket är med andra ord osäkert om hennes sista år. Det mest troliga är att hennes far löste ut henne. Några påståenden gör gällande att hon dog i South Carolina, 84 år gammal och begravdes den 25 april 1782, fast inga säkra bevis för detta finns. I så fall skulle hon vara född 1698. Inga porträtt finns av henne, vad jag har hittat, så därför blev det Rackhams piratflagga som fick symbolisera henne.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2007-01-16 | Uppdaterad 2019-02-13
Samtida händelser 1698 - 1782
1703  S:t Petersburg grundläggs.
1709  August II blir kung i Polen.
1714  George I blir kung i UK.
1715  Ludvig XV blir fransk kung.
1718  Maskingeväret uppfinns av James Puckle.
1719  Ulrika Eleonora blir svensk drottning.
1719  Daniel Defoe skriver Robinson Crusoe.
1726  Jonathan Swift ger ut Gullivers resor.
1730  Glasögonbågarna uppfinns av E. Scarlett.
1731  Robinson Crusoes författare Defoe dör.
1733  Första blodtrycksmätningen uförs.
1741  Kompositören Antonio Vivaldi dör.
1749  Sista häxbålet flammar i Tyskland.
1750  Johann Sebastian Bach dör den 28 juli
1756  Mozart föds i Salzburg den 27 januari
1757  Pommerska kriget.
1769  Napoleon Bonaparte föds 15 augusti.
1770  Beethoven föds i Bonn den 16/12.
1776  Independence Day skrivs under i USA 4 juli.
1778  Författaren Francois Voltaire dör 30 maj.

Källor
dela sidan
Hemsidor:
» piratesinfo.com
» Anne Bonny

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon