Hans Christian Andersen

Levde:
1805-1875 (70 år)
Titel:
Författare - skrev sagor, romaner och reseberättelser.
Far:
Hans Andersen (1782-1816)
Mor:
Anne Marie Andersdatter (ca 1774-1833)
H.C. Andersen

Historia

Hans Christian Andersen (H.C.Andersen) föddes den 2 april 1805 i Odense i Danmark som son till en fattig skomakare och före detta soldat, Hans Andersen (23) och dennes hustru tvätterskan Anne Marie Andersdatter (ca 31). Hans Christian hade en halvsyster som var sex år äldre och hette Karen Marie.

Hans var redan som liten intresserad av teater och kom fjorton år gammal (1819) till Köpenhamn där han fick hjälp med pengar av några framstående män, bland annat kompositören Christoph Ernst Friedrich Weyse och geheimerådet Jonas Collin, så att han kunde börja vid kungliga teaterns dansskola. Emellertid visade det sig ganska snart att han var obrukbar som dansör eller skådespelare. Däremot var han duktig på att skriva, även om han var dyslektiker (ordblind). När hans välgörare upptäckte att han ändå var duktig på att skriva, beslutades det att han skulle studera. Med offentligt stöd fick han undervisning i latinskolorna i Slagelse (på västra Själland) och i Helsingör. Han tog studenten 1828 efter några jobbiga år i skolan då han var mobbad av både rektorn och de yngre eleverna, mest på grund av sitt utseende.

Tjugoåtta år gammal (1833) fick han ett stipendium för att resa runt i Europa och han åkte då till Italien. Den resan inspirerade honom att skriva romanen Improvisatoren 1835, som blev hans genombrott. Samma år kom också de två första häftena av Eventyr, fortalte for børn (Äventyr berättat för barn) ut. Det var de första i en lång rad med sagor som han kom att utge ända fram till år 1873. Dessa sagor gjorde honom berömd i hela Europa och han hyllades stort. Sitt eget liv beskrev han i Sagan om den fula ankungen.

Materialet till sina sagor, som med tiden blev fler än 150 stycken, hämtade han dels ur gamla folksagor och dels ur sin egen fantasi. Hans sagor har översatts till mer än hundra olika språk, och några andra stora författare har inspirerats av hans sagokonst, bland annat den engelske författaren Charles Dickens och den irländske författaren Oscar Wilde. Han skrev även reseskildringar (I Sverrig, 1851), självbiografiska arbeten (Mit livs äventyr, 1855) och lyrik.

Trots sin berömmelse var han ingen lycklig människa, och trots flera förälskelser i olika kvinnor (även män sägs det) så levde han ensam i hela sitt liv. Det sägs att han var mycket förälskad i den svenska operasångerskan Jenny Lind.

Årtal Bibliografi: (urval)
1835 Prinsessan på ärten
1835 Elddonet
1835 Tummelisa
1835 Lill-Klas och Stor-Klas
1835 Improvisatoren
1837 Kejsarens nya kläder
1837 Bara en spelman
1837 Den lilla sjöjungfrun
1838 De vilda svanarna
1838 Den ståndaktige tennsoldaten
1838 Den flygande kofferten
1842 John Blund
1842 Svinaherden
1844 Granen
1844 Näktergalen
1844 Den fula ankungen
1845 De röda skorna
1845 Klockan
1846 Den lilla flickan med svavelstickorna
1848 Den lyckliga familjen
1853 Allt på sin rätta plats!
1855 Dummerjöns
1855 Mitt livs äventyr
1858 Dykungens dotter
1858 Den gamla ekens sista dröm
1859 Den vises sten
1862 Isjungfrun

Hans Christian gick bort den 4 augusti 1875, 70 år gammal och ligger begravd på Assistens kyrkogård i Köpenhamn.
Inlagd 2005-01-20 | Uppdaterad 2019-04-14
  
Händelser under Hans Christians livstid
1813-1814  Andra Napoleonkriget.
1817  James Monroe blir USA:s 5:e president.
1821  Napoleon dör på ön Saint Helena.
1825  Louis Braille skapar blindskriftssystemet.
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1847  Första chokladkakan tillverkas i Bristol.
1849  Kompositören Frédéric Chopin dör.
1861  Abraham Lincoln blir USA:s 16:e president.
1873  Levi Strauss börjar sälja jeans i USA.

Källor
Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon (1994)

Hemsidor:
» Store norske leksikon
» denstoredanske.dk
» Stora bilden