Elsa Beskow

Levde: 1874-1953 (79 år)
Titel: Barnboksförfattare, konstnär, illustratör
Epok/stil: Illustratör
Far: Bernt Maartman (1841-1889)
Mor: Augusta Fahlstedt (1850-1915)

Elsa Beskow

Biografi
Elsa Beskow föddes med efternamnet Maartman i Stockholm den 11 februari 1874 som dotter till affärsmannen Bernt Maartman (33) och hans hustru Augusta Fahlstedt (24).

Elsa hade fem syskon och hon brukade redan som liten skriva sagor som hon berättade för dem. När hon var femton dog hennes far och familjen flyttade då till hennes mors ogifta syskon, som bodde tillsammans. Hennes mor försökte försörja familjen genom att öppna en liten affär men var tvungen att lägga ner den efter två år.

Teckningslärare
Åren 1892-1895 studerade Elsa till teckningslärare på Tekniska skolan och 1894-1897 jobbade hon också som lärare. Hennes första bilder och berättelser publicerades första gången 1894 i barntidningen Jultomten och hennes första bok kom ut när hon var 23 år gammal (1897) och hette Sagan om den lilla, lilla gumman.

Äktenskap
1897 gifte Elsa (23) sig också med Natanael Beskow (32) som hon träffat fem år tidigare. De fick barnen:
1) Stig (1898-1966)
2) Gunnar (1901-1991)
3) Börje (1903-1997)
4) Bo Viktor (1906-1989)
5) Göran (1910-2011)
6) Dag Natanael (1914-1922)

Hennes make blev med tiden författare, konstnär, predikant och rektor. Familjen bosatte sig 1901 på Djursholm i Stockholm och de sex sönerna fick ofta stå modell så hon kunde skissa av dem till sina böcker. Det sägs att hennes mostrar som hon bodde med efter sin fars död, blev förebilder för hennes bok 'Tant grön, tant Brun och tant Gredelin' som kom ut 1918 och att hennes morbror blev farbror Blå.

Illustratör
Förutom att vara en duktig författare var Elsa även en skicklig illustratör och ritade och målade själv bilderna till alla sina sagor. Hon ritade också många bilder till olika sångböcker som exempel kan anges sångboken 'Nu ska vi sjunga' som bland annat innehåller sångerna 'När lillan kom till jorden, Mors lilla Olle, Trollmors vaggsång, Blinka lilla stjärna' och 'Sov du lilla videung'.

Sjuttioåtta år gammal (1952) fick Elsa Nils Holgersson-plaketten för sin samlade produktion.

Elsa (79) gick bort i Stockholm den 30 juni 1953 och begravdes på Djursholms begravningsplats i Uppland. Fem år efter hennes död instiftades ett pris uppkallat efter henne 'Elsa Beskow-plaketten'.

År Bibliografi
1897 Sagan om den lilla, lilla gumman
1898 Barnen från Solbacka
1901 Puttes äventyr i blåbärsskogen
1905 Gnällmåns
1907 Olles skidfärd
1910 Tomtebobarnen
1912 Pelles nya kläder
1914 Blomsterfesten i täppan
1916 Görans bok
1918 Tant Grön, tant Brun & tant Gredelin
1919 Muntergök
1920 Lasse liten i trädgården
1921 Lillebrors segelfärd
1921 Bubbelemuck
1924 Sagan om den lilla hinden
1925 Tant Bruns födelsedag
1927 Årets saga
1929 Petter och Lotta på äventyr
1930 Hattstugan
1932 Solägget
1932 Landet Långthärifrån
1933 Sagan om den nyfikna abborren
1934 Sessalätts äventyr
1935-1937 Vill du läsa? (Läsebok för folkskolan ihop med Siegwald)
1939 Ocke, Nutta och Pillerill
1941 Duktiga Annika
1942 Farbror Blås nya båt
1945 ABC-resan

År Illustrationer
1903 Mors lilla Olle (text: Alice Tegnér )
1905 Blommornas bok (text: Jeanna Oterdahl)
1908 Tummelisa (text: H.C. Andersen )

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-07-05 | Uppdaterad 2020-08-30
Samtida händelser 1874 - 1953
1881 Nattarbete för barn förbjuds
1885 Första blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1889 Sveriges första telefonkatalog ges ut
1890 Sista avrättningen av en kvinna (sv)
1894 Rudyard Kipling ger ut Djungelboken
1897 Första Penninglotten säljs
1901 Allmän värnplikt införs
1905 Sverige-Norge unionen upplöses
1907 Oscar II dör Gustav V blir kung
1910 Sveriges sista dödsstraff verkställs
1912 Titanic går under
1913 Sundbäck uppfinner blixtlåset
1917 Ryska revolutionen bryter ut
1919 Kvinnor får rösträtt i Sverige
1919 Mors dag firas 1:a gången i Sverige
1924 Världens 1:a TV-sändning genomförs
1927 C. Lindbergh flyger över Atlanten
1930 Sverige har 6 142 191 invånare
1933 Adolf Hitler blir tysk rikskansler
1934 Kalle Anka visas för 1:a gången
1936 Obligatorisk 7-årig folkskola införs
1938 "Kristallnatten"
1939 Andra världskriget bryter ut
1942 Pippi Långstrump ges ut
1945 Hiroshima och Nagasaki bombas
1945 Andra världskriget avslutas
1950 Gustav V dör
1950 Gustav VI Adolf blir kung
1952 Fullständig religionsfrihet införs (sv)

Källor
dela sidan
Böcker:
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
• Svenska konstnärer, biografisk handbok (Lorentzon)
• Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
• Berömda svenskar från tolv sekler (Sahlberg)

Hemsida:
» riksarkivet.se

Bilder:
» Petter och Lotta på äventyr
» Borgmästare Munte
» Lasse-liten i trädgården
» Pelles nya kläder

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon