Uppfinningar & Upptäckter

Sorterat på uppfinning. (P) står för patent. Land står för landet personen är född i. Samma uppfinning kan stå flera gånger om flera utvecklat uppfinningen. Olika personer kan också ha kommit på samma sak samtidigt. Klicka på raden för att läsa mer eller sortera på EFTERNAMN

Uppfinning

Årtal

Namn

Land

📖
Salazopyrin (medicin) 1930-talet Nanna Svartz Sverige
Den svenska läkaren Nanna Charlotta Svartz (1890-1986) blev Sveriges första kvinnliga professor vid en svensk statlig högskola. I samarbete med AB Pharmacia utvecklade hon läkemedlet salicylazosulfapyridin, som säljs under namnet Salazopyrin, och som tillhör sulfonamidgruppen. Läkemedlet används bland annat av dem som har ledgångsreumatism.
Segelflygplan 1803 George Cayley England
~ mer info kommer ~
Separator 1877 Gustaf de Laval Sverige
~ mer info kommer ~
Skiftnyckel 1892 (P) Johan Petter Johansson Sverige
~ mer info kommer ~
Skyttel (redskap till vävstol) 1733 (P) John Kay England
~ mer info kommer ~
Smittkoppsvaccin 1796 Edward Jenner England
Smittkoppsvaccinets upptäckare heter Edward Jenner (1749-1823). Jenner skapade ordet "vaccinering" från latinets ord för ko som är 'vacca'. 1796 bröt kokoppor ut på en gård i Berkeley. Den 14 maj 1796 ympades en 8-årig pojke vid namn Phipps med sekret från kokoppor, som utvecklat sig på en ung mjölkerska Sarah Nelmes hand. En typisk kokoppa utvecklade sig på gossens arm. Efter 6 veckor gjorde Jenner en inokulation (variolisation) med smittkoppor. Denna inokulation ledde inte till någon reaktion då pojken blivit immun mot smittkoppor. Jennings hade därmed för första gången utfört en vaccinering mot smittkoppor.
Spinnmaskin 1 (spinning Jenny) 1764 James Hargreaves England
~ mer info kommer ~
Spinnmaskin 2 (drevs av hästar) 1769 (P) Richard Arkwright England
~ mer info kommer ~
Spinnmaskin 3 (drevs av vatten) 1771 Richard Arkwright England
~ mer info kommer ~
Spinnmaskin 4 (mule Jenny) 1774 Samuel Crompton England
~ mer info kommer ~
Sprayburk 1927 (P) Erik Rotheim Norge
1927 fick den norska ingenjören Erik Rotheim patent på den första sprayburken vilket blev föregångaren till den moderna sprayburken. 1998 gav den norska posten ut ett frimärke som firade den norska uppfinningen.
Sprittermometer 1709 Daniel Gabriel Fahrenheit Polen
~ mer info kommer ~
Spränggelatin 1875 Alfred Nobel Sverige
~ mer info kommer ~
Stencilapparat 1873 Thomas Alva Edison Amerika
~ mer info kommer ~
Stetoskop (av trä) 1815 René Laënnec Frankrike
Den franska läkaren René Laënnec (1781–1826) upptäckte att man kunde lyssna på hjärta och lungor genom att rulla ihop ett pappersark som man sedan satte mot patientens bröst och sedan lyssnade i andra änden. Han utvecklade sedan ett rakt stetoskop av trä som är föregångaren till dagens stetoskop.
Streckkod 1952 (P) Norman Joseph Woodland Amerika
~ mer info kommer ~
Stålull 1917 Irwin Cox Amerika
Stålupp uppfanns 1917 av Ed Cox från San Francisco. Ed var försäljare av aluminiumgrytor och för att locka kunder uppfann han stålull för att lätt kunna göra kastrullerna rena. Han kom snart på att det var större intresse för hans stålull är för hans grytor. Hans hustru kallade uppfinningen för S.O.S som stod för 'Save Our Saucepans' (rädda våra kastruller)
Symaskin (skyttelsöm) 1833 Walter Hunt Amerika
~ mer info kommer ~
Säkerhetsnål 1849 Walter Hunt Amerika
Den moderna säkerhetsnålen uppfanns 1849 av den amerikanska uppfinnaren Walter Hunt (1796-1859). Han insåg aldrig värdet av sin uppfinning och sålde därför patentet för 400 dollar till ett företag.
Säkerhetständsticka 1844 (P) Gustaf Erik Pasch Sverige
År 1844 fick den svenska kemisten och uppfinnaren Gustaf Erik Pasch (1788-1862) patent på säkerhetständstickan. På 1830-talet lanserades den första tändstickan - en trästicka doppad i gul fosfor som kunde antändas när som helst. Pasch kom på att man i stället kunde använda röd fosfor och separera de verksamma ingredienserna. En del av antändningsmaterialet lades på ett plån och de andra doppades på stickan. Eftersom Paschs tändsticka inte kunde antändas lika lätt kallades den "säkerhetständsticka", vilken han tog patent på 1844. Hans idé var alltså en vidareutveckling av den "vanliga" tändstickan.


Källor
Böcker:
Uppfinningarnas historia (Det Bästa)
33 uppfinningar som förändrat våra liv (Marcel Grauls)
Första gången det hände (Ronald Seth)

Hemsidor:
» msn
» varldenshaftigaste.se
» varldenshistoria
» tekniskamuseet
» 100 innovationer
» cyberphoto.se