Erik Axel Karlfeldt

Levde: 1864-1931 (66 år)
Titel: Diktare, skald, författare. Fick Nobelpristagare i litteratur 1931 (postumt)
Far: Erik Eriksson (1838-1889)
Mor: Anna Jansdotter (1830-1904)

Erik Axel Karlfeldt

Biografi
Erik Axel Eriksson (senare Karlfeldt) föddes den 20 juli 1864 i Dalarna som son till lantbrukaren Erik Eriksson (26) och Anna Jansdotter (34).

Han tog studenten i Uppsala 1885 efter att där ha studerat nordiska språk, svensk litteratur och engelska. Fr.o.m. 1888 kallade han sig för Karlfeldt. Han tjänstgjorde under de följande åren som lärare vid Djursholms samskola 1893-95 och vid Värmlands folkhögskola 1895-96, varpå han återvände till universitetet och 1898 blev filosofidoktor.

Trettioett år gammal (1895) framträdde han som skald med Vildmarks- och kärleksvisor, och redan denna första diktsamling avslöjade, att Sverige fått en diktare av stor klass. Hans följande diktsamlingar hette Fridolins visor 1898, Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim 1901 (sammanförda under titeln Fridolins poesi) Han har i dem gett uttryck åt dalkarlslynnet i titelfiguren Fridolin, vilken i hans diktning framstår lika levande som Fredman i Bellmans dikter.

År Bibliografi (urval)
1895 Vildmarks- och kärleksvisor
1898 Fridolins visor
1901 Fridolins lustgård
1906 Flora och Pomona
1912 Skalden Lucidor
1918 Flora och Bellona
1921 Brunbäcksminnet
1921 Om Anders Zorn (minnestal)
1923 C.F. Dahlgren
1927 Hösthorn
1929 Psaltaren och lyra
1929 Johan Olof Wallin (minnestal)
1930 Vallfärd
1931 Samlade verk
1932 Tankar och tal
Till Gustaf Frödings minne, (minnestal)

Karlfeldt jobbade också vid kungliga biblioteket men lämnade den tjänsten år 1903 när han blev bibliotekarie vid lantbruksakademien. 1904 blev han ledamot av Svenska akademien, och 1905 anställdes han vid Svenska akademiens Nobelinstitut, som sakkunnig i fråga om engelsk litteratur. 1912 blev han Svenska akademiens sekreterare.

Familj & barn
År 1916 gifte sig Karlfeldt (42) med Gerda Ottlilia Holmberg (33) som han redan hade tre barn med:
1) Folke 1903-1980
2) Sune 1907-2001
3) Anna Blanceflor 1915-2013

Året efter bröllopet blev han hedersdoktor i Uppsala.
Han dog den 8 april 1931, 66 år gammal och begravdes på Folkärna kyrkogård i Dalarna. Hans hustru Gerda överlevde honom med hela femtio år.
Karlfeldt fick, postumt, den 10 december samma år han dog Nobelpriset i litteratur.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-01-20 | Uppdaterad 2019-06-21
Samtida händelser 1864 - 1931
1872 Karl XV dör Oscar II blir kung
1873 Riksdalern ersätts av kronan
1876 L M Ericsson grundas
1877 Telefonen börjar införas i Sverige
1878 Metersystemet införs
1881 Nattarbete för barn förbjuds
1885 Första blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1889 Sveriges första telefonkatalog ges ut
1890 Sista avrättningen av en kvinna (sv)
1894 Rudyard Kipling ger ut Djungelboken
1897 Första Penninglotten säljs
1901 Allmän värnplikt införs
1905 Sverige-Norge unionen upplöses
1907 Oscar II dör Gustav V blir kung
1910 Sveriges sista dödsstraff verkställs
1912 Titanic går under
1913 Sundbäck uppfinner blixtlåset
1917 Ryska revolutionen bryter ut
1919 Kvinnor får rösträtt i Sverige
1919 Mors dag firas 1:a gången i Sverige
1924 Världens 1:a TV-sändning genomförs
1927 C. Lindbergh flyger över Atlanten
1930 Sverige har 6 142 191 invånare

Källor
dela sidan
Böcker:
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
• Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
• Litteraturhandboken, över 2000 författare (Forum)

Hemsida:
» riksarkivet.se

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon