Emilie Flygare-Carlén

Levde: 1807-1892 (84 år)
Titel: En av Sveriges första yrkesörfattare
Far: Rutger Smith (1751-1830)
Mor: Margareta Stiegler (1762-1850)
Emelie Flygare-Carlén Historia
Emilie Flygare-Carlén (födelsenamn Smith) föddes den 8 augusti 1807 i Strömstad som dotter till sjökaptenen och handelsmannen Rutger Smith (56) och Margareta Stiegler (45).

Familj & barn
Tjugo år gammal (1827) gifte hon sig med provinsialläkaren Axel Flygare, och de bosatte sig i Kronobergs län. Emilie och Axel fick barnen:
1) Carl Vilhelm (1829-1852)
2) Margaretha 'Mimmi' (1831-1837) († 6 år)
3) († späd)
Emilie Flygare-Carlén
Emilie Flygare-Carlén
I februari 1833 blev Emilie änka när Axel (40) gick bort och hon flyttade då tillbaka till sin födelseort. I augusti 1834 trolovade hon sig med en ung jurist som hette Jakob Reinhold Dalin men han dog av hetsig feber efter kallbrand i november 1835. Jakob blev postumt far till dottern Catharina Rosaura som föddes i maj 1836, sex månader efter hans död.
Sex år senare (1841) gifte sig Emilie (34) igen, nu med poeten och litteratören Johan Gabriel Carlén (27).

Emilie har liksom Fredrika Bremer vunnit ett världsberömt namn genom sina många fantasifulla, gärna lästa romaner, och de har översatts till många olika språk. Hennes författarskap, som blomstrade rikast åren 1838-1851, utmärker sig för stor uppfinningsrikedom och en sällsynt livfull skildringsgåva.
Sina största triumfer har hon firat såsom skildrare av västra skärgårdens folktyper, hon har i kraftiga drag tecknat denna befolknings faror, lidanden, försakelser, dess vilda strider och glada vilostunder.

Årtal Bibliografi (urval)
1838 Waldemar Klein
1839 Representanten
1839 Gustaf Lindorm
1840 Professorn och hans skyddslingar
1840 Fosterbröderna
1841 Kyrkoinvigningen i Hammarby
1842 Skjutsgossen
1842 Rosen på Tistelön. Berättelse från skärgården
1842 Kamrer Lassman
1844 Fideikommisset
1844 Pål Värning: En skärgårdsynglings äventyr
1845 Vindskuporna
1845 Bruden på Omberg
1846 Enslingen på Johannisskäret: Kustroman
1846 Ett år
1847 En natt vid Bullarsjön
1848 Jungfrutornet (The Maiden's Tower)
1848-1849 En nyckfull kvinna
1849 Romanhjältinnan
1849 Familjen i dalen
1850 Ett rykte
1851 Förmyndaren
1860-1861 Ett köpmanshus i skärgården
1864 Stockholmsscener bakom kulisserna
1865 Skuggspel
1878 Minnen av svenskt författarliv 1840–1860
1888 Efterskörd

Bland Emilies bästa alster är den mörka, spännande brottmålsromanen 'Rosen på Tistelön' och Skjutsgossen', historien om den fattige adelsmannens öden 'Pål Värning' - den enkla kärlekshistorien från skärgårdsvärdshuset med dess bilder ur det lägre folklivet, samt den stora kustromanen 'Ett köpmanshus i skärgården' och 'En natt vid Bullarsjön', som är riktad mot hyckleriet och det religiösa svärmeriet.

Emilie gick bort i Stockholm den 5 februari 1892, 84 år gammal och ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm.

dela sidan
  
Samtida händelser 1807 - 1892

1811  Uppror mot soldatutskrivningar i Skåne.
1813-1814  Andra Napoleonkriget.
1814  Fred i Kiel.
1817  Kaffeförbud införs igen (för 5:e gången)
1818  Karl XIII dör och Karl XIV Johan blir kung.
1822  358 hus i Norrköping brinner ner.
1822  Kaffeförbudet från 1817 hävs.
1824  Stockholms dagblad grundas.
1830  Lars Johan Hierta grundar Aftonbladet.
1831  Första hästkapplöpningen i Sverige.
1832  Dödsstraff genom hängning avskaffas.
1834  Första mekaniska bomullsväveriet etableras.
1834  Koleran dödar 12 500 i Göteborg.
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1838  Demonstrationer i Stockholm mot judar.
1841  Spö- och risstraff i.s.f. böter avskaffas.
1841  Stockstraffet avskaffas.
1842  Riksdagen inför obligatorisk skolgång.
1844  Karl XIV Johan dör. Oscar I blir ny kung.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1845  Förbudet att kusiner gifter sig upphävs.
1846  Skråväsendet avskaffas.
1850  Grunden till dagens polis läggs.
1853  Första svenska telegraflinjen öppnas.
1855  Offentliga spö- och risstraff avskaffas.
1856  Sveriges första järnväg öppnas.
1859  Oscar I dör. Karl XV blir kung.
1862  Järnväg mellan Stockholm-Göteborg invigs.
1865  Svenska röda korset bildas.
1872  Karl XV dör. Oscar II blir kung.
1873  "Riksdalern" ersätts av "kronan".
1877  Telefonen börjar införas i Sverige.
1878  Metersystemet införs, fot och aln tas bort.
1881  Nattarbete för barn och ungdom förbjuds.
1885  Första lyckade blindtarmsoperationen.
1886  John S. Pemberton uppfinner Coca-cola.
1889  Sveriges första telefonkatalogen ges ut.
1890  Sveriges sista kvinna avrättas.

Källor

Hemsida:
» riksarkivet.se
» bild

Inlagd 2004-11-07 | Uppdaterad 2019-09-20