Emilie Flygare-Carlén

Levde: 1807-1892 (84 år)
Titel: En av Sveriges första yrkesörfattare
Far: Rutger Smith (1751-1830)
Mor: Margareta Stiegler (1762-1850)

Emelie Flygare-Carlén

Biografi
Emilie Flygare-Carlén (födelsenamn Smith) föddes den 8 augusti 1807 i Strömstad som dotter till sjökaptenen och handelsmannen Rutger Smith (56) och Margareta Stiegler (45).

Äktenskap 1 & barn
1827 gifte Emilie (20) sig med provinsialläkaren Axel Flygare (30) och de bosatte sig i Kronobergs län. Emilie och Axel fick barnen:
1) Carl Vilhelm (1829-1852)
2) Margaretha (1831-1837) († 6 år)
3) († späd)

I februari 1833 blev Emilie änka när Axel (40) gick bort och hon flyttade då tillbaka till sin födelseort.

Emilie Flygare-Carlén
Emilie Flygare-Carlén

Trolovad
I augusti 1834 trolovade hon sig med en ung jurist som hette Jakob Reinhold Dalin men han dog av hetsig feber efter kallbrand i november 1835. Jakob blev postumt far till dottern Catharina Rosaura som föddes i maj 1836, sex månader efter hans död.

Äktenskap 1 & barn
1841 gifte Emilie (34) sig med poeten och litteratören Johan Gabriel Carlén (27).

Världsberömd
Emilie har liksom Fredrika Bremer vunnit ett världsberömt namn genom sina många fantasifulla romaner och de har översatts till många olika språk. Hennes författarskap, som blomstrade åren 1838-1851 utmärker sig för stor uppfinningsrikedom och en sällsynt livfull skildringsgåva. Sina största triumfer har hon firat såsom skildrare av västra skärgårdens folktyper och hon har i kraftiga drag tecknat denna befolknings faror, lidanden, försakelser, dess vilda strider och glada vilostunder.

Verk
Bland Emilies bästa alster är den mörka och spännande brottmålsromanen 'Rosen på Tistelön' och Skjutsgossen', historien om den fattige adelsmannens öden 'Pål Värning' den enkla kärlekshistorien från skärgårdsvärdshuset med dess bilder ur det lägre folklivet, samt den stora kustromanen 'Ett köpmanshus i skärgården' och 'En natt vid Bullarsjön' som är riktad mot hyckleriet och det religiösa svärmeriet.

Emilie (84) gick bort i Stockholm den 5 februari 1892 och begravdes på Norra begravningsplatsen i Stockholm.

År Bibliografi (urval)
1838 Waldemar Klein
1839 Representanten
1839 Gustaf Lindorm
1840 Professorn och hans skyddslingar
1840 Fosterbröderna
1841 Kyrkoinvigningen i Hammarby
1842 Skjutsgossen
1842 Rosen på Tistelön. Berättelse från skärgården
1842 Kamrer Lassman
1844 Fideikommisset
1844 Pål Värning: En skärgårdsynglings äventyr
1845 Vindskuporna
1845 Bruden på Omberg
1846 Enslingen på Johannisskäret: Kustroman
1846 Ett år
1847 En natt vid Bullarsjön
1848 Jungfrutornet (The Maiden's Tower)
1848-1849 En nyckfull kvinna
1849 Romanhjältinnan
1849 Familjen i dalen
1850 Ett rykte
1851 Förmyndaren
1860-1861 Ett köpmanshus i skärgården
1864 Stockholmsscener bakom kulisserna
1865 Skuggspel
1878 Minnen av svenskt författarliv 1840–1860
1888 Efterskörd

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2004-11-07 | Uppdaterad 2020-12-18
Samtida händelser 1807 - 1892
1811 Soldatutskrivningsuppror i Skåne
1813-1814 Andra Napoleonkriget
1814 Fred i Kiel
1817 Kaffeförbud införs för 5:e gången
1818 Karl XIII dör
1818 Karl XIV Johan blir kung
1822 358 hus i Norrköping brinner ner
1822 Kaffeförbudet från 1817 hävs
1824 Stockholms dagblad grundas
1827 Brand förstör största delen av Åbo
1830 Hierta grundar Aftonbladet
1831 Första hästkapplöpningen i Sverige
1832 Dödsstraffet hängning avskaffas
1834 Första mekaniska bomullsväveriet
1834 Koleran dödar 12 500 i Göteborg
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1838 Demonstrationer mot judar (Sthlm)
1841 Spö- och risstraff isf böter avskaffas
1841 Stockstraffet avskaffas
1842 Obligatorisk skolgång införs
1844 Karl XIV Johan dör
1844 Oscar I blir ny kung
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1845 Förbudet mot kusingifte upphävs
1846 Skråväsendet avskaffas
1850 Dagens svenska polis grundläggs
1853 1:a svenska telegraflinjen öppnas
1855 Offentliga spö/risstraff avskaffas
1856 Sveriges första järnväg öppnas
1859 Oscar I dör Karl XV blir kung
1862 Stockholm-Göteborg järnväg invigs
1865 Svenska röda korset bildas
1872 Karl XV dör Oscar II blir kung
1873 Riksdalern ersätts av kronan
1876 L M Ericsson grundas
1877 Telefonen börjar införas i Sverige
1878 Metersystemet införs
1881 Nattarbete för barn förbjuds
1885 Första blindtarmsoperationen
1886 Pemberton uppfinner Coca-cola
1889 Sveriges första telefonkatalog ges ut
1890 Sista avrättningen av en kvinna (sv)

Källor
dela sidan
Böcker:
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
• Berömda svenskar från tolv sekler (Sahlberg)

Hemsida:
» riksarkivet.se
» bild

Mer historia

swishikon Stöd historiesajten! swishikon